overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДИСТРИКТ ИДЕАЛНА ПОЗОРНИЦА ЗА СВЕ, ОД ОПЕРЕ ДО НОВОГ "НОВОГ" ТАЛАСА

09.08.2023. 18:05 18:39
Пише:
Извор: В. Величковић

Фузија најразличитијих музичких жанрова, једно од најпознатијих оперских дела као мултимедијални спектакл под ведрим небом, награђиване позоришне представе, нове праксе савременог плеса, први фестивал "Заставе будућности" који је исте године препознат на европском нивоу, легендарна остварења југословенске кинематографије и нови филмови.

Позната традиција свирки и представника алтернативних музичких жанрова у различитим објектима у Дистрикту, након започете обнове и трансформације простора, подигнута је на виши ниво и привукла нову публику, те је тако у последње три године наступило на стотине представника извођачке уметности, са локалне, националне, регионалне, европске и светске сцене.

Васил Хаџиманов, Матија Дедић, Бојан Зулфикарпашић, Борис Ковач, Коља и Гробовласници, Земља Грува, ЛП дуо, само су нека до великих имена домаће сцене која су наступила у Дистрикту, а посебан спој младих снага десио се на фестивалу "Заставе будућности", који је окупио yеz саставе - Артур Possing квартет, Any Key Трио, Кијубе, Хауптман, Пурпле ис the Цолор, Drumbooty, Абасе, Фронтлине Vibers, Turbojazz, као и  представнике новог „новог таласа” у земљи и региону Марко Луис, Скиер анд Yeti, Пеки Пеле, Фантом, Лука Рајић, КОИКОИ, Ситзпинкер, Xanadu, Там, Кене Бери, Нихил, Ба$ха, Спејс Нокси, Бигру, Паја Кратак, Но Филтер и Рођени, МицкаЛифа, Зои, Piqued Јацкс, Монохром, Коала Воице, Немања, Порто Морто, Шајзербитерлемон и ди-џејеве Yusyus, Себастиан Schund, DJ Бенд, Стевие Whisper и Feloneezy.

Први пут у Новом Саду једно од највећих оперских дела под ведрим небом

На трећем Калеидоскопу културе, 2020. године, који је у оквиру четвородневног отварања први пут активирао читав Дистрикт, од почетка његове обнове, претварајући га у јединствену уметничку платформу, први пут је, на отвореном, Новом Саду изведено и једно од највећих оперских дела "Риголето", након скоро 170 година од премијере у Венецији. Део саме опере Српског народног позоришта била је и специјална видео пројекција на фасади Чешког магацина дугој 50 метара, стварајући тако мултимедијални спектакл за публику, под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика и у режији Александра Николића.

- Простор Чешког магацина, близина реке, стање у коме се та зграда данас налази, њена првобитна намена, пружају једну потпуно нову узбудљиву визуру за публику, али и за извођаче - изјавио је тада у току припрема, редитељ Александар Николић. - Ми осећамо да радимо потпуно нову представу. Уз помоћ видео пројекције моћи ћемо да изразимо ствари које никада не бисте могли да имате у класичном позоришту, то јест да се рецимо фасада једне палате сруши пред вама. У овој ситуацији ми то можемо да изведемо.


За мање од годину дана препознате на европском нивоу

"Заставе будућности" које су у оквиру Европске престонице културе, крајем априла 2022. године, окупиле најзначајнија млада имена домаће и регионалне уметничке сцене у Дистрикту, већ крајем те године биле су у финалу за најбољи европски омладински фестивал и то у друштву већ истакнутих фестивала - Mittеlyoung из Италије, Рхизовентион из Аустрије, румунским ВИБЕ фестивалом и чувеним данским Роскилде фестивалом.


На даскама индустријског наслеђа

ИНФАНТ, Битеф театар, Српско народно позориште, Шабачко позориште, Позориште младих, Театар Мимарт, Словенско народно гледалишче из Марибора, Студио за сувремени плес из Загреба, Мадленианум, Танз Платз, Национални балет Северне Македоније, бројни други плесни колективи и уметници из Европе и света, у протекле три године, претворили су Дистрикт у позоришну сцену под ведрим небом, највише током отварања Калеидоскопа културе.

- Све што смо овде видели нас је заправо одушевило - рекла је Дина Екштајн из Студија за сувремени плес из Загреба, приликом свом учешћа на Калеидоскопу културе 2021. године. - Маштамо о томе да се тако нешто код нас у Загребу отвори, видимо да се реновирају простори, да је ово у бити уметнички кварт и да је оживљен од стране младих људи и одушевљени смо.

На једном месту, публика је до сада имала прилике да ужива у више од 20 извођења различитих представа и перформанса домаћих, регионалних, европских, па и светских уметника и уметница.

- Мени је ово јако занимљиво, пошто је једна тотална отворена платформа, као на интернету кликнеш шта ти одговара, а показаће се како ће то да функционише - поделио је своје утиске редитељ Александар Поповски, као селектор фестивала ИНФАНТ на Калеидоскопу културе 2021. године.


Као Берлин

- Као да сам пролазио кроз неки озбиљан град, као кроз неки Берлин који у том тренутку има неки уметнички фестивал - рекао је глумац Андрија Кузмановић о Дистрикту, приликом пројекције филма "Тома" на Калеидоскопу културе, у оквиру фестивала "Обнова" 2021. године.


Уз реномиране представе, посебан пројекат који се истакао био је "Насупрот ветру-одговор на слет", који је прошле године био део отварања Калеидоскопа културе. Креирање представе трајало је шест месеци са готово 600 младих Новосађана и Новосађанки, четири редитељке и четири кореографа. У финалном извођењу учествовало је више од 100 младих извођача и извођачица уз подршку дела глумачког ансамбла Позоришта младих.

Обнова започета у Дистрикту

И док је обнова Дистрикта увелико била у току, паралелно са њом, започета је још једна. Први филмски фестивал "Обнова", уз подршку пројекта "Нови Сад – Европска престоница културе", покренут је управо у Дистрикту и то 2020. године, од стране младих филмских уметника, са жељом да се са једне стране публика поново повеже са култним филмским остварењима, као и новим, а са друге стране да окупи филмске раднике и пружи подршку локалној продукцији.

На три сцене публика је за три године имала прилике да погледа највећа остварења југословенске кинематографије као што су "Три карте за Холивуд", "Маратонци трче почасни круг", "Варљиво лето ’68", "Национална класа", "Лепота порока", "Валтер брани Сарајево", "Сјећаш ли се Доли Бел", "Битка на Неретви", "Ко то тамо пева", затим "Лето када сам научила да летим", "Кад порастем бићу кенгур", "Три палме за две битанге и рибицу", "Комедија на три спрата", "Небеска тема", филм о Влади Дивљану, остварења намењена најмлађој публици и многе друге.

- Јако брзо смо се повезали са циљевима да Дистрикт доживи неки нови облик и неко ново време и нову прилику - најавио је тада, за време прве "Обнове" директор фестивала Марко Вејиновић. - Фестивал "Обнова" даје допринос самим тим што баштинимо неке обновљене и јако битне ствари, које можда прескочимо, заборавимо због брзине живота, тако да ја волим да кажем да ми имамо само два оружја – кочницу и ретровизор. Некад је потребно стати, окренути се, вратити се неким темама обновити садржаје.

Можда и највеће интересовање и велики успех младог фестивала била је претпремијера филма "Тома" у Дистрикту, код Чешког магацина 2021. године, када је присуствовала и екипа филма.

- Видео сам Дистрикт и све овде и то је јако живо - поделио је своје утиске о Дистрикту тада глумац Андрија Кузмановић. - Рекао сам баш да ми је јако лепо и да бих радо свратио поново. Све ово ми је неки јако чудан и леп концепт. И не бих рекао да је то европски концепт, него и нека буде то неки нови новосадски концепт, који ће Европа да преслика.

Б. Павковић

 



 

Аутор:
Пошаљите коментар