clear sky
14°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОГЛАСИЛИ СЕ ПОРОДИЦА И БЕНД БОРЕ ЧОРБЕ ЗБОГ КОНЦЕРТА КОЈИ ОРГАНИЗУЈЕ СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ: "Нисмо дали сагласност, оглушили су се..."

22.10.2024. 15:52 15:57
Пише:
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

"Обратили смо се организаторима са предлогом да се концерт одржи без продаје карата и прикупљања новца на овај начин, јер сматрамо да то није прикладно за величину и значај личности каква је Бора Ђорђевић. Нажалост, наш предлог није прихваћен."

Неколико домаћих музичара и глумац Сергеј Трифуновић окупиће се на концерту „Бори у част“, у суботу, 2. новембра у клубу Zappa baza са почетком од 21 час најавили су раније. Како су истакли у саопштењу то ће бити у част фронтмена Рибље Чорбе, Бори Ђорђевићу.

Међутим, сада су се први пут огласили чланови бенда, као и породица, који су у свом саопштењу истакли да нису дали дозволу да се овај догађај одржи. Саопштење преносимо у наставку у целости.

"Поштовани,

Као наследници Боре Ђорђевића, законски носиоци његових ауторских права и заступници његовог стваралаштва, желимо да се обратимо поводом најављеног догађаја који ће се одржати у Zappa Bazi 02.11.2024. године, а који је организован у знак части и поштовања према нашем вољеном Бори и његовом непроцењивом доприносу музици и култури нашег региона.

Пре свега, желели бисмо да изразимо нашу захвалност организаторима на њиховој искреној намери да одају почаст човеку који је обележио музичку сцену својим јединственим стилом и песмама које су обликовале многе генерације. Боре Ђорђевић је био уметник несагледивог талента, аутор песама које су постале симбол бунта, слободе и истине. Сваки покушај да се тај допринос овековечи је, у суштини, гест дубоког поштовања према његовом раду.

Међутим, иако препознајемо лепоту ове намере, сматрамо да начин на који се овај догађај реализује није у потпуности у складу са вредностима и принципима које је Бора заступао током свог живота. Желимо да нагласимо да породица Боре Ђорђевића, као и његов бенд, нису укључени у организацију овог концерта и нису дали сагласност за његово одржавање у оваквом формату.

У циљу проналажења решења које би било у складу са Бориним вредностима и његовим уметничким наслеђем, обратили смо се организаторима са предлогом да се концерт одржи без продаје карата и прикупљања новца на овај начин, јер сматрамо да то није прикладно за величину и значај личности каква је Бора Ђорђевић. Нажалост, наш предлог није прихваћен и организатори су се оглушили о њега, што нас је ставило у непријатну позицију.

Такође, идеја о постављању споменика је племенита и заслужује посебну пажњу. Сматрамо, ипак, да је за подухват те величине потребно укључивање шире заједнице, али и надлежних државних органа који препознају значај Боре Ђорђевића за културну баштину Србије и Балкана, и тиме се на одговарајући начин побринули за овај вредан чин. 

Бора Ђорђевић је оставио за собом неизбрисив траг у музици, култури и друштву, и верујемо да је његово наслеђе нешто што сви носимо у срцу. Његов глас, његове речи и његова страст живе кроз све нас, и наш је задатак да то наслеђе очувамо и пренесемо будућим генерацијама, али увек са дубоким поштовањем према његовом лику и делу.

Захваљујемо се на разумевању и срдачно поздрављамо сваки будући покушај одавања почасти нашем Бори, уз позив да се то чини у складу са вољом његове породице и оних који настављају његов музички пут.

С поштовањем,

Дубравка, Борис, Бане, Вицко, Џинџер, Никола, Јоца, Ивке"

(Dnevnik.rs/Kurir.rs/I.M.)

Извор:
Дневник/Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
ОВАКО ЈЕ БОРА ЧОРБА ОПИСАО СВОЈ НАРОД: „Де си брате”; Последњих година живео у Љубљани "Овде је други менталитет..."

ОВАКО ЈЕ БОРА ЧОРБА ОПИСАО СВОЈ НАРОД: „Де си брате”; Последњих година живео у Љубљани "Овде је други менталитет..."

05.09.2024. 07:19 07:25
ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ ЗАШТО СЕ РОК ЛЕГЕНДА ПРЕСЕЛИЛА У СЛОВЕНИЈУ Бора Чорба није силазио с телефона, а откривен разлог

ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ ЗАШТО СЕ РОК ЛЕГЕНДА ПРЕСЕЛИЛА У СЛОВЕНИЈУ Бора Чорба није силазио с телефона, а откривен разлог

03.09.2024. 10:44 10:53
(ВИДЕО) ВЕЛИКИ НАРОДЊАЧКИ ХИТОВИ КОЈЕ ЈЕ ПИСАО БОРА ЧОРБА Било му „труба да потписује народњаке”, а неки хитови ушли су у легенду

(ВИДЕО) ВЕЛИКИ НАРОДЊАЧКИ ХИТОВИ КОЈЕ ЈЕ ПИСАО БОРА ЧОРБА Било му „труба да потписује народњаке”, а неки хитови ушли су у легенду

04.09.2024. 10:32 11:07