Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OGLASILI SE PORODICA I BEND BORE ČORBE ZBOG KONCERTA KOJI ORGANIZUJE SERGEJ TRIFUNOVIĆ: "Nismo dali saglasnost, oglušili su se..."

22.10.2024. 15:52 15:57
Piše:
Foto: Dnevnik/ R. Hadžić

"Obratili smo se organizatorima sa predlogom da se koncert održi bez prodaje karata i prikupljanja novca na ovaj način, jer smatramo da to nije prikladno za veličinu i značaj ličnosti kakva je Bora Đorđević. Nažalost, naš predlog nije prihvaćen."

Nekoliko domaćih muzičara i glumac Sergej Trifunović okupiće se na koncertu „Bori u čast“, u subotu, 2. novembra u klubu Zappa baza sa početkom od 21 čas najavili su ranije. Kako su istakli u saopštenju to će biti u čast frontmena Riblje Čorbe, Bori Đorđeviću.

Međutim, sada su se prvi put oglasili članovi benda, kao i porodica, koji su u svom saopštenju istakli da nisu dali dozvolu da se ovaj događaj održi. Saopštenje prenosimo u nastavku u celosti.

"Poštovani,

Kao naslednici Bore Đorđevića, zakonski nosioci njegovih autorskih prava i zastupnici njegovog stvaralaštva, želimo da se obratimo povodom najavljenog događaja koji će se održati u Zappa Bazi 02.11.2024. godine, a koji je organizovan u znak časti i poštovanja prema našem voljenom Bori i njegovom neprocenjivom doprinosu muzici i kulturi našeg regiona.

Pre svega, želeli bismo da izrazimo našu zahvalnost organizatorima na njihovoj iskrenoj nameri da odaju počast čoveku koji je obeležio muzičku scenu svojim jedinstvenim stilom i pesmama koje su oblikovale mnoge generacije. Bore Đorđević je bio umetnik nesagledivog talenta, autor pesama koje su postale simbol bunta, slobode i istine. Svaki pokušaj da se taj doprinos ovekoveči je, u suštini, gest dubokog poštovanja prema njegovom radu.

Međutim, iako prepoznajemo lepotu ove namere, smatramo da način na koji se ovaj događaj realizuje nije u potpunosti u skladu sa vrednostima i principima koje je Bora zastupao tokom svog života. Želimo da naglasimo da porodica Bore Đorđevića, kao i njegov bend, nisu uključeni u organizaciju ovog koncerta i nisu dali saglasnost za njegovo održavanje u ovakvom formatu.

U cilju pronalaženja rešenja koje bi bilo u skladu sa Borinim vrednostima i njegovim umetničkim nasleđem, obratili smo se organizatorima sa predlogom da se koncert održi bez prodaje karata i prikupljanja novca na ovaj način, jer smatramo da to nije prikladno za veličinu i značaj ličnosti kakva je Bora Đorđević. Nažalost, naš predlog nije prihvaćen i organizatori su se oglušili o njega, što nas je stavilo u neprijatnu poziciju.

Takođe, ideja o postavljanju spomenika je plemenita i zaslužuje posebnu pažnju. Smatramo, ipak, da je za poduhvat te veličine potrebno uključivanje šire zajednice, ali i nadležnih državnih organa koji prepoznaju značaj Bore Đorđevića za kulturnu baštinu Srbije i Balkana, i time se na odgovarajući način pobrinuli za ovaj vredan čin. 

Bora Đorđević je ostavio za sobom neizbrisiv trag u muzici, kulturi i društvu, i verujemo da je njegovo nasleđe nešto što svi nosimo u srcu. Njegov glas, njegove reči i njegova strast žive kroz sve nas, i naš je zadatak da to nasleđe očuvamo i prenesemo budućim generacijama, ali uvek sa dubokim poštovanjem prema njegovom liku i delu.

Zahvaljujemo se na razumevanju i srdačno pozdravljamo svaki budući pokušaj odavanja počasti našem Bori, uz poziv da se to čini u skladu sa voljom njegove porodice i onih koji nastavljaju njegov muzički put.

S poštovanjem,

Dubravka, Boris, Bane, Vicko, Džindžer, Nikola, Joca, Ivke"

(Dnevnik.rs/Kurir.rs/I.M.)

Izvor:
Dnevnik/Kurir
Autor:
Pošaljite komentar
OVAKO JE BORA ČORBA OPISAO SVOJ NAROD: „De si brate”; Poslednjih godina živeo u Ljubljani "Ovde je drugi mentalitet..."

OVAKO JE BORA ČORBA OPISAO SVOJ NAROD: „De si brate”; Poslednjih godina živeo u Ljubljani "Ovde je drugi mentalitet..."

05.09.2024. 07:19 07:25
OVO JE PRAVI RAZLOG ZAŠTO SE ROK LEGENDA PRESELILA U SLOVENIJU Bora Čorba nije silazio s telefona, a otkriven razlog

OVO JE PRAVI RAZLOG ZAŠTO SE ROK LEGENDA PRESELILA U SLOVENIJU Bora Čorba nije silazio s telefona, a otkriven razlog

03.09.2024. 10:44 10:53
(VIDEO) VELIKI NARODNJAČKI HITOVI KOJE JE PISAO BORA ČORBA Bilo mu „truba da potpisuje narodnjake”, a neki hitovi ušli su u legendu

(VIDEO) VELIKI NARODNJAČKI HITOVI KOJE JE PISAO BORA ČORBA Bilo mu „truba da potpisuje narodnjake”, a neki hitovi ušli su u legendu

04.09.2024. 10:32 11:07