Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OD VEČERAS DO 26. OKTOBRA NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Otvaranje uz Željka Lučića i VSO

18.10.2024. 09:01 09:52
Piše:
Војвођански симфонијски оркестар наступиће под управом маестра Габријела Бебешеље
Foto: S. Doroški

Novo, 44. izdanje Novosadskih muzičkih svečanosti, večeras će u Sinagogi početi koncertom našeg proslavljenog baritona Željka Lučića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. 

Kako navodi umetnička direktorka festivala Marija Adamov, uz sve hvale za tumačenje različitih operskih likova koje slavni umetnik oživljava s mnoštvom dinamičkih i izražajnih nijansi, sada će novosadska publika prvi put biti u prilici da ga čuje u izvođenju vokalne lirike Franca Šuberta i Morisa Ravela, te će i u ovom žanru Lučić moći da pokaže sve osobenosti svog veličanstvenog glasa i ogromne pevačke senzibilnosti. Dirigovaće mladi rumunski maestro Gabrijel Bebešelja, s kojim će u drugom delu programa Bramsov Klavirski kvintet u g-molu, koji se ubraja u najlepše kamerne kompozicije druge polovine 19. veka,  a za orkestar je preradio Arnold Šenberg. 

U nastavku festivala, do subote, 26. oktobra, Sinagoga će ugostiti nizi velikih zvezda umetničke muzike, poput solistkinje na harmonici Ksenije Sidorove, pijanistkinje Eve Gevorgjan, violinista Romana Simovića i Daišina Kašimota - koncertmajstora Londonskog simfonijskog orkestra i Berlinske filharmonije - pijanista Erika le Saža i Enrika Pačea, violončelista Monike Leskovar, Cvija Plesera i Enrika Dinda, dirigenti Gabrijel Felc, Vladimir Gorbik i Sergej Smbatijan... Pored VSO, na Nomusu nastupaju i Beogradska filharmonija i Hor Radio-televizije RTS, a posebno poglavlje festivala biće, sad već po tradiciji, posvećeno world music sceni, budući da je za 23. oktobar zakazan koncert čuvenog Kvarteta „Balanesku” sa našim violinistom Lajkom Feliksom kao gostom.         

Na programu su pesme Šuberta, ciklus „Don Kihot Dulsineji” Morisa Ravela i Bramsov „Klavirski kvintet u g-molu”

– Istoriju Nomusa su obeležavale različite programske koncepcije, smenjivala su se dobra i teška vremena, ali je festival nastavio da postoji i da se razvija, pružajući uvek neki od mogućih uvida u savremene tokove muzičkog izvođaštva i stvaralaštva – pojašnjava Marija Adamov. – Od početka potvrđujući svoj internacionalni karakter i oblik, Nomus je odavno uveo i druge žanrove, koji su, pokazalo se već u startu, ne samo obogatili njegovu fizionomiju, nego je uspešno proširili i razgranali, udahnjujući joj nove karakteristike i zvučne boje, koje se bez barijera prepliću s tradicionalnim repertoarom. Te nove idejne „zaokrete“ ili pomake doneće, uz Kvartet „Balanesku“, i poljski vokalni sastav „Simultaneo“ s multi-instrumentalistkinjom Marijom Pomjanovskom koja svira i na poljskom žičanom instrumentu bilgorajska suka, u programu „Nova lica tradicije”, koji dirigent ansambla Karol Kisiel osmišljava u kontekstu originalnog vokalno-instrumentalnog zvuka. Njemu je originalnim delom „Angelic incantations” doprinela i naša kompozitorka Aleksandra Vrebalov.

Ove godine svi koncerti su u Sinagogi i počinju u 20 sati. Ulaznice se, osim na ulazu u Sinagogu pred početak koncerta, mogu obezbediti i na sajtu Muzičke omladine Novog Sada, koja je organizator festivala.

M. Stajić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
SPREMNE JOŠ JEDNE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Kamerno i simfonijski, s povremenim zaokretima
НОМУС

SPREMNE JOŠ JEDNE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Kamerno i simfonijski, s povremenim zaokretima

15.10.2024. 07:53 07:59
TREĆE IZDANJE FESTIVALA "BLISKO" U NOVOM SADU Najlepša i najzahtevnija dela kamernog muzičkog stvaralaštva
Camerata Academica

TREĆE IZDANJE FESTIVALA "BLISKO" U NOVOM SADU Najlepša i najzahtevnija dela kamernog muzičkog stvaralaštva

17.10.2024. 12:37 13:52
BEOGRADSKI KAMERNI ORKESTAR GOSTUJE U NOVOM BEČEJU Serenada - Noćna muzika germanskih kompozitora
серенада

BEOGRADSKI KAMERNI ORKESTAR GOSTUJE U NOVOM BEČEJU Serenada - Noćna muzika germanskih kompozitora

17.10.2024. 11:36 11:39
UDRUŽENJE MUZIČARA DODELILO GODIŠNJE NAGRADE Bajagi „Godum” za životno delo

UDRUŽENJE MUZIČARA DODELILO GODIŠNJE NAGRADE Bajagi „Godum” za životno delo

Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije saopštilo je danas da će svoje godišnje nagrade Godum svečano uručiti 23. oktobra u Ustanovi kulture „Vuk”, a da je nagrada za životno delo dodeljena Momčilu Bajagi Bajagiću, koji ove godine slavi 40 godina karijere.
15.10.2024. 10:55 11:00