Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Покрајина уједињена у борби за здравију и чистију Војводину

28.05.2019. 20:39 20:50
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Посланици Скупштине Војводине усвојили су Декларацију о заштити животне средине у АП Војводини. Од присутних 90 посланика, 69 је гласало за, 13 против, седам није гласало и један је био уздржан.

Већина парламентараца подржала је и одлуку да оснивач свих здравствених установа у Војводини буде Покрајинска влада. Одлука произлази из Закона о здравственој заштити који је измењен и оснивачка права над здравственим установама у Војводини – изузев апотеке – с општина и градова преносе се на Покрајину.

Декларација о заштити животне средине обухвата активности на зашити природних вредности и биолошке разноврсности, унапређењу система заштићених подручја, повећању пошумљености, сарадњи с општинама у реализацији програма за отклањање штете нанете еко-системима због бацања производа од пластике и друго. Суштина документа је изражена у делу која даје правну основу да Покрајина помаже општинама и градовима, суфинансирајући израду пројектно-техничке документације из области зштите животне средине, што до сада није било могуће. Важност документа је нагласио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

То је веома важна област, о којој нисмо довољно водили рачуна минулих година и деценија, рекао је Мировић.

Како је додао, Покрајинска влада је кроз текст Декларације желела да укаже на проблеме с којима се суочавамо, на правце веома конкретног деловања и да позовемо све представнике посланичких група, чланове група, јавност, невладине организације и грађане да нам се придруже у великој борби за здравију животну средину која нам предстоји у наредном периоду.

Нагласио је да је текст Декларације кровни документ, који ће се разрађивати конкретним мерама, одлукама, закључцима и пројектима.

Желимо да унапредимо систем и квалитет у области животне средине у свим сегментима живота. Од образовања најмлађих, учешћа невладиних организација, цивилног друштва у промовисању свих мера које желимо да донесем у тој области, у делу припреме пројеката за изградњу одговарајућих постројења... да би грађани имали сигурнији, безбеднији и здравији живот у Војводини, рекао је Мировић. 

Он је навео да до сада није било таквог свеобухватног документа, и нагласио да очекује подршку свих посланичких група јер то није политичка или маркетнишка акција, „већ насушна борба читаве Војводине да будемо уједињени око мера и активности које ће у области заштите животне средине бити спроводиве и одрживе у наредним деценијама”.

Ипак, Декларација није добила подршку већине опозиционих посланика који су учествовали на седници. Као замерке могло се чути да предлагач Декларације није упутио документ на јавну расправу и да документ не говори о изградњи канализационог система.

Од опозиције подршку су једино дали посланици Странке модерне Србије, који су се вратили у посланичке клупе. Члан те странке и потпредседник Скупштине Војводине Иван Стијеповић оценио је да је документ, иако у форми Декларације, добар као полазна основа за решавање нагомиланих проблема животне средине.


Део опозиције наставља бојкот

Део опозиционих посланика у Скупштини Војводини бојкотовао је и данашњу  седницу парламента. Они су били присутни уочи седнице у скупштинском холу и обратили се новинарима.

Посланичка група „Алтернатива за Војводину” наставила је бојкот. Представници Демократске странке одлучили су да се о свом учешћу на седницама опредељују уочи седница.

Наставићемо да не присуствујемо седницама Скупштине Војводине, али ће наши посланици, када сматрају да је то потребно због грађана Војводине, присуствовати одређеним тачкама дневног реда, казао је шеф посланичке групе ДС–ДСХВ-а Горан Пауновић уочи Скупштинске седнице и додао да ће “имати такав став и у будуће“.

Поједини представници те посланичке групе били су у скупштинској сали и учествовали у дискусији.


С друге стране, опозициона Лига социјалдемократа Војводине није подржала Декларацију јер сматра да је само „списак лепих жеља и позитивних размишљања”. Лигаши, како је то навео посланик Роберт Колар, сматрају да би, уместо Декларације, покрајинска власт требало да уради „било шта конкретно” у оквиру постојећих закона „ако има веће амбиције.”

Документ није био прихватљив ни за опозициону Српску радикалну странку: 

Апелујемо на покрајинску власт да се дозове памети и не изјашњава се декларативно о потреби заштите животне средине зашто што народ који живи у Војводини очекује конкретне кораке у области заштите животне средине, а ово до сада је било испод сваког нивоа, рекао је шеф посланичке групе „СРС – Војислав Шешељ” Ђурађ Јакшић.

Одговарајући на примедбе опозиционих посланика, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић је рекао да текст Предлога декларације није требало да се упути на јавну расправу – таква примедба указује на непознавања права – јер је Декларација документ који не садржи санкције. У вези с критиком да документ не говори о изградњи канализационог система, Галић је цитирао део Декларације који се односи на пречистаче отпадних вода, у којем је предвиђена и изградња пратећих система, што подразумева и изградњу канализације..

Опозициони посланици су били и против одлуке да оснивачка права над свим здравственим установама у Војводини с локалних самоуправа пређу на Покрајинску владу. Такав став су изразили ЛСВ и СРС, који сматрају да оснивачка права треба да припадају Скупштини Војводине.

Сведоци смо у последњих двадесетак година да је велики број надлежности пренет и дат у руке извршном органу, Покрајинској влади. Мислимо да то није добро јер треба да се јача највиши и најзначајнији орган, а то је дефинитивно представничко тело које бирају грађани на изборима, истакао је шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић.


Сарадња с провинцијом Хебеј

Скупштина је на седници размотрила Предлог писма о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње између Аутономне Покрајине Војводине (Република Србија) и Провинције Хебеј (Народна Република Кина) и донела закључке које је предложила Покрајинска влада.

Потписивањем Писма о намерама створиће се формалноправни оквир за успостављање и развијање пријатељских односа и сарадње у обостраном интересу. У складу са спољнополитичким приоритетима Републике Србије и у циљу креирања даљег развоја тих приоритета, две стране постигле су договор о потписивању Писма о намерама, што ће омогућити сарадњу у областима од заједничког интереса, а у складу с међународним споразумима које су закључиле НР Кина и Република Србија, наведено је на седници.


На седници је усвојен Извештај о пословању Фонда „Европски послови” Аутономне Покрајине Војводине за 2018. годину.

Донете су и одлуке о разрешењу чланова Савета: Универзитета у Новом Саду, Филозофског факултета у Новом Саду, Пољопривредног факултета у Новом Саду, Правног факултета у Новом Саду, Технолошког факултета у Новом Саду, затим Економског факултета у Суботици, Факултета техничких наука у Новом Саду, Академије уметности у Новом Саду, Природно-математичког факултета у Новом Саду, Техничког факултета „Михајло Пупин” у Зрењанину, Грађевинског факултета у Суботици, Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду и Педагошког факултета у Сомбору и одлуке о именовању нових.

Е. МарјановА. Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар
Посланици Скупштине Војводине о Декларацији о заштити животне средине

Посланици Скупштине Војводине о Декларацији о заштити животне средине

28.05.2019. 15:24 15:28
Данас усвајање Декларације о заштити животне средине

Данас усвајање Декларације о заштити животне средине

28.05.2019. 08:48 08:53