Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Маја Гојковић и Балинт Јухас о пројектима на северу покрајине: Палић постаје незаобилазна туристичка дестинација (Фото, видео)

23.07.2024. 14:48 15:23
Пише:
Извор: vojvodina.gov.rs

У срцу равнице, на обали чувеног језера, Палић доживљава своју ренесансу. Ово јединствено културно-историјско и природно заштићено подручје, дуго скривени драгуљ Војводине, убрзано се претвара у туристичку меку захваљујући значајним улагањима и визионарским пројектима покрајинске владе и града Суботице, као и републике.

Маја Гојковић, председница Покрајинске владе, није крила одушевљење током недавног обиласка новозавршених пројеката на Палићу.


"Данас је изузетно леп дан и одлучили смо да обиђемо овај јединствени културно-историјски и природно заштићени бисер Војводине," изјавила је Гојковићева.

"Покрајинска влада је, заједно са градом Суботица, уложила велика средства како бисмо створили прави туристички драгуљ Србије. Веома ме радује све ово што сам видела - главни радови су завршени на свему ономе што смо пројектом планирали."

Посебан акценат стављен је на ревитализацију Водоторња, импозантног историјског здања с почетка 20. века, које је постало нови симбол Суботице и читаве Војводине.

 "Могу да кажем да је Водоторањ сада прави бренд нашег региона," нагласила је Гојковићева.

 "Ово место, где су се некада правиле фотографије за успомену или разгледнице, данас је савршена локација за селфије. Убеђена сам да ће то бити велика реклама за читав Палић и тако ћемо популаризовати ову дестинацију која је удаљена само 45 минута аутомобилом од Новог Сада и око два сата од Београда."

Председница Покрајинске владе није пропустила да истакне значај изградње брзе пруге, која ће додатно унапредити приступачност Палића.

 "Крајем године, када буде пуштена брза пруга, Палић ће постати дестинација где ће људи моћи да дођу и одморе можда и више дана него сада," предвиђа Гојковићева.

Нови велики и модерни аква парк још је један адут у туристичкој понуди Палића.

"Радује ме да имамо посетиоце свих генерација и да се размишља шта бисмо могли да урадимо како бисмо искористили овај потенцијал за даљи развој туризма," додала је председница. "Потребно је радити на конгресном туризму, културном туризму, и свакако долази време да се размишља о томе да Палићко језеро и Палић добију један престижан хотел”, рекла је Гојковић.

Гојковићева је открила да су досадашња улагања импресивна, али да то није крај амбициозних планова за Палић.

"До сада смо уложили око милијарду и по динара, али се не заустављамо на томе. Има много места које треба реконструисати - то су фонтане које сам обишла, објекти који су заштићени и грађени у стилу сецесије. Градоначелник ме је упознао да има заинтересованих инвеститора, што је изузетно охрабрујуће”, додаје председница Покрајинске владе.

Стеван Бакић, градоначелник Суботице, похвалио је изузетну сарадњу различитих нивоа власти на пројекту ревитализације Палића.

"Небројено пута, а и овом приликом изражавам захвалност Покрајинској влади која нас подржава," истакао је Бакић и додао:

 "Град Суботица је један од најбољих примера функционисања власти - републичке, покрајинске и локалне. Најбољи пример су управо реконструисани Водоторањ, пешачка стаза на источној обали Палића и изграђени Аква парк."

Градоначелник је с поносом истакао да је Палић већ сада међу топ шест туристичких дестинација у Републици Србији.

"Покрајинска влада је то препознала и подржала, и очекује нас много посла да унапредимо Палић још више. Оживећемо разговоре око изградње хотела. Управо се завршава брза пруга од Београда до Суботице и са тиме наш град очекује лепа будућност. Спремни смо да покренемо још бољи развој туризма," најавио је Бакић.

Балинт Јухас, председник Скупштине АП Војводине, подсетио је на визију покојног Иштвана Пастора о Палићу као туристичкој дестинацији европског калибра.

"Палић има огроман потенцијал и треба да постане туристичко место европског квалитета. У то је истински веровао наш преминули председник Покрајинске скупштине Иштван Пастор, који се здушно залагао за развој Палића," рекао је Јухас и додао:

 "Он се посебно залагао за изградњу Аква парка, који данас има око 10.000 посетилаца, што је изузетно важно за ову туристичку дестинацију”.

Јухас је нагласио важност очувања културног наслеђа упоредо са развојем модерне туристичке инфраструктуре. "Пастор је сматрао кључним да сачувамо наслеђе, попут Водоторња на Палићу, који је постао симбол Суботице. Пре 112 година, Биро Карољ нам је оставио Градску кућу, Велику терасу, Женски штранд - Суботицу и Палић какве познајемо данас. Мислим да је важно да покажемо целом свету како је могуће сачувати то наслеђе и истовремено га модернизовати."

Председник Скупштине АП Војводине није пропустио да се захвали и председнику Републике Србије на подршци. "Користим прилику да се захвалим председнику Александру Вучићу што је био партнер у свим тим пројектима, као и градоначелнику Суботице. Много тога нас још чека - то је питање квалитета воде језера Палић, повећање туристичких капацитета, као и даље очување нашег градитељског наслеђа”, каже Јухас.

Јухас је оптимистичан када је реч о будућности Палића као туристичке дестинације.

"Мислим да изградња брзе пруге и близина границе иду у нашу корист. Имамо све предуслове да од Палића направимо праву европску туристичку дестинацију," закључио је.

Са уложених милијарду и по динара и бројним пројектима у плану, Палић је на добром путу да постане незаобилазна тачка на туристичкој мапи не само Србије, већ и читаве Европе. Спој очуваног градитељског наслеђа, модерних садржаја и природних лепота обећава да ће ова војвођанска оаза привући још више домаћих и страних гостију у годинама које долазе.

Завршетак брзе пруге између Београда и Суботице додатно ће појачати приступачност Палића, чинећи га идеалном дестинацијом за краће одморе, али и дуже боравке. Планови за изградњу престижног хотела и развој конгресног туризма додатно ће проширити понуду и привући нове сегменте туриста.

Палић тако постаје симбол успешне сарадње различитих нивоа власти и пример како се паметним улагањима и стратешким планирањем може трансформисати једна дестинација. Од скривеног драгуља Војводине до туристичког чуда у настајању, Палић је спреман да засија пуним сјајем на европској туристичкој сцени, чувајући притом своју јединствену историју и природну лепоту.

С.Иршевић

Аутор:
Пошаљите коментар