Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Maja Gojković i Balint Juhas o projektima na severu pokrajine: Palić postaje nezaobilazna turistička destinacija (Foto, video)

23.07.2024. 14:48 15:23
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

U srcu ravnice, na obali čuvenog jezera, Palić doživljava svoju renesansu. Ovo jedinstveno kulturno-istorijsko i prirodno zaštićeno područje, dugo skriveni dragulj Vojvodine, ubrzano se pretvara u turističku meku zahvaljujući značajnim ulaganjima i vizionarskim projektima pokrajinske vlade i grada Subotice, kao i republike.

Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade, nije krila oduševljenje tokom nedavnog obilaska novozavršenih projekata na Paliću.


"Danas je izuzetno lep dan i odlučili smo da obiđemo ovaj jedinstveni kulturno-istorijski i prirodno zaštićeni biser Vojvodine," izjavila je Gojkovićeva.

"Pokrajinska vlada je, zajedno sa gradom Subotica, uložila velika sredstva kako bismo stvorili pravi turistički dragulj Srbije. Veoma me raduje sve ovo što sam videla - glavni radovi su završeni na svemu onome što smo projektom planirali."

Poseban akcenat stavljen je na revitalizaciju Vodotornja, impozantnog istorijskog zdanja s početka 20. veka, koje je postalo novi simbol Subotice i čitave Vojvodine.

 "Mogu da kažem da je Vodotoranj sada pravi brend našeg regiona," naglasila je Gojkovićeva.

 "Ovo mesto, gde su se nekada pravile fotografije za uspomenu ili razglednice, danas je savršena lokacija za selfije. Ubeđena sam da će to biti velika reklama za čitav Palić i tako ćemo popularizovati ovu destinaciju koja je udaljena samo 45 minuta automobilom od Novog Sada i oko dva sata od Beograda."

Predsednica Pokrajinske vlade nije propustila da istakne značaj izgradnje brze pruge, koja će dodatno unaprediti pristupačnost Palića.

 "Krajem godine, kada bude puštena brza pruga, Palić će postati destinacija gde će ljudi moći da dođu i odmore možda i više dana nego sada," predviđa Gojkovićeva.

Novi veliki i moderni akva park još je jedan adut u turističkoj ponudi Palića.

"Raduje me da imamo posetioce svih generacija i da se razmišlja šta bismo mogli da uradimo kako bismo iskoristili ovaj potencijal za dalji razvoj turizma," dodala je predsednica. "Potrebno je raditi na kongresnom turizmu, kulturnom turizmu, i svakako dolazi vreme da se razmišlja o tome da Palićko jezero i Palić dobiju jedan prestižan hotel”, rekla je Gojković.

Gojkovićeva je otkrila da su dosadašnja ulaganja impresivna, ali da to nije kraj ambicioznih planova za Palić.

"Do sada smo uložili oko milijardu i po dinara, ali se ne zaustavljamo na tome. Ima mnogo mesta koje treba rekonstruisati - to su fontane koje sam obišla, objekti koji su zaštićeni i građeni u stilu secesije. Gradonačelnik me je upoznao da ima zainteresovanih investitora, što je izuzetno ohrabrujuće”, dodaje predsednica Pokrajinske vlade.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, pohvalio je izuzetnu saradnju različitih nivoa vlasti na projektu revitalizacije Palića.

"Nebrojeno puta, a i ovom prilikom izražavam zahvalnost Pokrajinskoj vladi koja nas podržava," istakao je Bakić i dodao:

 "Grad Subotica je jedan od najboljih primera funkcionisanja vlasti - republičke, pokrajinske i lokalne. Najbolji primer su upravo rekonstruisani Vodotoranj, pešačka staza na istočnoj obali Palića i izgrađeni Akva park."

Gradonačelnik je s ponosom istakao da je Palić već sada među top šest turističkih destinacija u Republici Srbiji.

"Pokrajinska vlada je to prepoznala i podržala, i očekuje nas mnogo posla da unapredimo Palić još više. Oživećemo razgovore oko izgradnje hotela. Upravo se završava brza pruga od Beograda do Subotice i sa time naš grad očekuje lepa budućnost. Spremni smo da pokrenemo još bolji razvoj turizma," najavio je Bakić.

Balint Juhas, predsednik Skupštine AP Vojvodine, podsetio je na viziju pokojnog Ištvana Pastora o Paliću kao turističkoj destinaciji evropskog kalibra.

"Palić ima ogroman potencijal i treba da postane turističko mesto evropskog kvaliteta. U to je istinski verovao naš preminuli predsednik Pokrajinske skupštine Ištvan Pastor, koji se zdušno zalagao za razvoj Palića," rekao je Juhas i dodao:

 "On se posebno zalagao za izgradnju Akva parka, koji danas ima oko 10.000 posetilaca, što je izuzetno važno za ovu turističku destinaciju”.

Juhas je naglasio važnost očuvanja kulturnog nasleđa uporedo sa razvojem moderne turističke infrastrukture. "Pastor je smatrao ključnim da sačuvamo nasleđe, poput Vodotornja na Paliću, koji je postao simbol Subotice. Pre 112 godina, Biro Karolj nam je ostavio Gradsku kuću, Veliku terasu, Ženski štrand - Suboticu i Palić kakve poznajemo danas. Mislim da je važno da pokažemo celom svetu kako je moguće sačuvati to nasleđe i istovremeno ga modernizovati."

Predsednik Skupštine AP Vojvodine nije propustio da se zahvali i predsedniku Republike Srbije na podršci. "Koristim priliku da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću što je bio partner u svim tim projektima, kao i gradonačelniku Subotice. Mnogo toga nas još čeka - to je pitanje kvaliteta vode jezera Palić, povećanje turističkih kapaciteta, kao i dalje očuvanje našeg graditeljskog nasleđa”, kaže Juhas.

Juhas je optimističan kada je reč o budućnosti Palića kao turističke destinacije.

"Mislim da izgradnja brze pruge i blizina granice idu u našu korist. Imamo sve preduslove da od Palića napravimo pravu evropsku turističku destinaciju," zaključio je.

Sa uloženih milijardu i po dinara i brojnim projektima u planu, Palić je na dobrom putu da postane nezaobilazna tačka na turističkoj mapi ne samo Srbije, već i čitave Evrope. Spoj očuvanog graditeljskog nasleđa, modernih sadržaja i prirodnih lepota obećava da će ova vojvođanska oaza privući još više domaćih i stranih gostiju u godinama koje dolaze.

Završetak brze pruge između Beograda i Subotice dodatno će pojačati pristupačnost Palića, čineći ga idealnom destinacijom za kraće odmore, ali i duže boravke. Planovi za izgradnju prestižnog hotela i razvoj kongresnog turizma dodatno će proširiti ponudu i privući nove segmente turista.

Palić tako postaje simbol uspešne saradnje različitih nivoa vlasti i primer kako se pametnim ulaganjima i strateškim planiranjem može transformisati jedna destinacija. Od skrivenog dragulja Vojvodine do turističkog čuda u nastajanju, Palić je spreman da zasija punim sjajem na evropskoj turističkoj sceni, čuvajući pritom svoju jedinstvenu istoriju i prirodnu lepotu.

S.Iršević

Autor:
Pošaljite komentar