Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОНСТИТУИСАЊЕ ВЛАСТИ У ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА ПРИ КРАЈУ Жене воде један град и 12 општина у Војводини

17.07.2024. 10:20 10:44
Пише:
Извор: Дневник/ Локалне општине

Конститутивне седнице скупштина градова и општина одржане су у свим локалним самоуправама, осим у Новом Саду пошто је у  протеклим седмицама опозиција окупљена око листе „Удружени за слободан Нови Сад” поднела око 70 приговора Градској изборној комисији.

Од градова, сем Новог Сада, још само Сремска Митровица није добила градоначелника, а према сазнањима „Дневника” то ће бити nеkadašnnji министар пољопривреде и потпредседник Фудбалског савеза Србије Бранислав Недимовић, којем ће то бити трећи мандат. Та седница планирана је за 2. август.

На локалним изборима, одржаним 2. јуна Српска напредна странка (СНС), која је наступила у широким коалицијама, однела је убедљиву победу у свим општинама, осим у Бачкој Топли, Кањижи и Сенти, где традиционално највеће поверење добија Савез војвођанских Мађара (СВМ) који и „даје” предсеника општине. У Бачкој Тополи и Кањижи та странка има апсолутну већину, док у Сенти за то недостаје један мандат. На челу већине локалних самоуправа, у којима су ове године одржани локални избори (У Кули и Сечњу су одржани две године раније) није било промена, односно досадашњим председницима општина поверени су нови мандати. 

Драгана Митровић је градоначелница Вршца
У Сремској Митровици конституисана је Скупштина града, а избор градоначелника је предвиђен 2. августа. Кандидат је бивши 

министар Бранислав Недимовић, којем би то био трећи манадат на челу овог сремског града 

Ново руководство је изабрано у 14 локалних самоуправа. Наредне четири године Бач ће водити Лела Милинковић, уместо Стеве Панића. Занимљиво је да су на место заменика председника општине и Скупштине такође изабране жене и то Марина Балабан, односно Александра Берић. У Бачком Петровцу је уместо Јасне Шрох, која је посланик у Скупштини АПВ, изабрана Виера Крстовски, док је у Белој Цркви за нову председницу општине изабарана Татјана Кокар, уместо Виолете Симић. Владимир Гак није више  на челу Инђије, већ је та функција поверена Марку Глишићу, који је до ступања на ову функцију обављао дужност в.д. директора ЈП „Инђија пута”.  Општину Ковин ће наредне четири године водити Виолета Оцокољић уместо Сање Петровић, а Нову Црњу Драган Данић уместо Владимира Бракуса. На чело општине Оџаци изабрана је Исидора Ђаковић уместо Горана Николића, а на чело Опова Анка Симин Дамјанов, која је до сад обављала функцију заменика председника општине. Након што је Алесандра Ћирић Бошковић изабрана за покрајинску секретарку за културу и информисање, на место председника општине Рума је прошле седмице изабран Душан Љубишић. Хајналка Буран (СВМ) биће председница општине Сента уместо Рудолфа Чегледија, Ивана Перић уместо Митра Вучуревића у Житишту, Петар Вишњички уместо Јарослава Хрубика у Ковачици и Милан Глушац уместо Предрага Ројевића у Врбасу.

Бач ће водити три жене: Лела Милинковић је председница општине, њена заменица је Марина Балабан, а Александра Берић је на челу Скупштине општине

У prеthodnom мандату војвођенске општине је водило десет жена, док их сад води 13 и то у Алибунару, Апатину, Бачу, Бачком Петровцу, Белој Цркви, Беочину, Чоки, Ковину, Оџацима, Опову, Сенти, Вршцу и Житишту.

Нови Сад: Крајњи рок за заказивање седнице 24. јул

Како су сви ови приговори и жалбе одбијени на изборе у Новом Саду, а прошли су и последњи законски рокови за нове жалбе, ГИК је усвојио завршни извештај о спроведеним изборима.

Конститутивна седница мора да се закаже у року од 10 дана од дана објављивања коначних резултата избора, односно крајњи рок за заказивање је 24. јул. Када се закаже конститутивна седница, она мора да се одржи у року од 30 дана од објављивања коначних резултата, што значи да је последњи рок да се одржи 13. август. Након конститутивне седнице у року од 30 дана мора да се закаже седница на којој ће се бирати градоначелник, заменик градоначелника и Градско веће.

С. Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар
КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ У ВОЈВОЂАНСКИМ ОПШТИНАМА Хајналка Бурањ(СВМ) води Сенту, Уверићу трећи мандат на челу Новог Кнежевца

КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ У ВОЈВОЂАНСКИМ ОПШТИНАМА Хајналка Бурањ(СВМ) води Сенту, Уверићу трећи мандат на челу Новог Кнежевца

15.07.2024. 10:00 10:38
СТЕКЛИ СЕ УСЛОВИ ЗА ЗАКАЗИВАЊЕ КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ НОВОСАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА Листи око СНС-а 45 од 78 одборника

СТЕКЛИ СЕ УСЛОВИ ЗА ЗАКАЗИВАЊЕ КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ НОВОСАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА Листи око СНС-а 45 од 78 одборника

15.07.2024. 09:30 14:20