Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KONSTITUISANJE VLASTI U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA PRI KRAJU Žene vode jedan grad i 12 opština u Vojvodini

17.07.2024. 10:20 10:44
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Lokalne opštine

Konstitutivne sednice skupština gradova i opština održane su u svim lokalnim samoupravama, osim u Novom Sadu pošto je u  proteklim sedmicama opozicija okupljena oko liste „Udruženi za slobodan Novi Sad” podnela oko 70 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji.

Od gradova, sem Novog Sada, još samo Sremska Mitrovica nije dobila gradonačelnika, a prema saznanjima „Dnevnika” to će biti nekadašnnji ministar poljoprivrede i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Branislav Nedimović, kojem će to biti treći mandat. Ta sednica planirana je za 2. avgust.

Na lokalnim izborima, održanim 2. juna Srpska napredna stranka (SNS), koja je nastupila u širokim koalicijama, odnela je ubedljivu pobedu u svim opštinama, osim u Bačkoj Topli, Kanjiži i Senti, gde tradicionalno najveće poverenje dobija Savez vojvođanskih Mađara (SVM) koji i „daje” predsenika opštine. U Bačkoj Topoli i Kanjiži ta stranka ima apsolutnu većinu, dok u Senti za to nedostaje jedan mandat. Na čelu većine lokalnih samouprava, u kojima su ove godine održani lokalni izbori (U Kuli i Sečnju su održani dve godine ranije) nije bilo promena, odnosno dosadašnjim predsednicima opština povereni su novi mandati. 

Dragana Mitrović je gradonačelnica Vršca
U Sremskoj Mitrovici konstituisana je Skupština grada, a izbor gradonačelnika je predviđen 2. avgusta. Kandidat je bivši 

ministar Branislav Nedimović, kojem bi to bio treći manadat na čelu ovog sremskog grada 

Novo rukovodstvo je izabrano u 14 lokalnih samouprava. Naredne četiri godine Bač će voditi Lela Milinković, umesto Steve Panića. Zanimljivo je da su na mesto zamenika predsednika opštine i Skupštine takođe izabrane žene i to Marina Balaban, odnosno Aleksandra Berić. U Bačkom Petrovcu je umesto Jasne Šroh, koja je poslanik u Skupštini APV, izabrana Viera Krstovski, dok je u Beloj Crkvi za novu predsednicu opštine izabarana Tatjana Kokar, umesto Violete Simić. Vladimir Gak nije više  na čelu Inđije, već je ta funkcija poverena Marku Glišiću, koji je do stupanja na ovu funkciju obavljao dužnost v.d. direktora JP „Inđija puta”.  Opštinu Kovin će naredne četiri godine voditi Violeta Ocokoljić umesto Sanje Petrović, a Novu Crnju Dragan Danić umesto Vladimira Brakusa. Na čelo opštine Odžaci izabrana je Isidora Đaković umesto Gorana Nikolića, a na čelo Opova Anka Simin Damjanov, koja je do sad obavljala funkciju zamenika predsednika opštine. Nakon što je Alesandra Ćirić Bošković izabrana za pokrajinsku sekretarku za kulturu i informisanje, na mesto predsednika opštine Ruma je prošle sedmice izabran Dušan Ljubišić. Hajnalka Buran (SVM) biće predsednica opštine Senta umesto Rudolfa Čegledija, Ivana Perić umesto Mitra Vučurevića u Žitištu, Petar Višnjički umesto Jaroslava Hrubika u Kovačici i Milan Glušac umesto Predraga Rojevića u Vrbasu.

Bač će voditi tri žene: Lela Milinković je predsednica opštine, njena zamenica je Marina Balaban, a Aleksandra Berić je na čelu Skupštine opštine

U prethodnom mandatu vojvođenske opštine je vodilo deset žena, dok ih sad vodi 13 i to u Alibunaru, Apatinu, Baču, Bačkom Petrovcu, Beloj Crkvi, Beočinu, Čoki, Kovinu, Odžacima, Opovu, Senti, Vršcu i Žitištu.

Novi Sad: Krajnji rok za zakazivanje sednice 24. jul

Kako su svi ovi prigovori i žalbe odbijeni na izbore u Novom Sadu, a prošli su i poslednji zakonski rokovi za nove žalbe, GIK je usvojio završni izveštaj o sprovedenim izborima.

Konstitutivna sednica mora da se zakaže u roku od 10 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, odnosno krajnji rok za zakazivanje je 24. jul. Kada se zakaže konstitutivna sednica, ona mora da se održi u roku od 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, što znači da je poslednji rok da se održi 13. avgust. Nakon konstitutivne sednice u roku od 30 dana mora da se zakaže sednica na kojoj će se birati gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i Gradsko veće.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
KONSTITUTIVNE SEDNICE U VOJVOĐANSKIM OPŠTINAMA Hajnalka Buranj(SVM) vodi Sentu, Uveriću treći mandat na čelu Novog Kneževca

KONSTITUTIVNE SEDNICE U VOJVOĐANSKIM OPŠTINAMA Hajnalka Buranj(SVM) vodi Sentu, Uveriću treći mandat na čelu Novog Kneževca

15.07.2024. 10:00 10:38
STEKLI SE USLOVI ZA ZAKAZIVANJE KONSTITUTIVNE SEDNICE NOVOSADSKOG PARLAMENTA Listi oko SNS-a 45 od 78 odbornika

STEKLI SE USLOVI ZA ZAKAZIVANJE KONSTITUTIVNE SEDNICE NOVOSADSKOG PARLAMENTA Listi oko SNS-a 45 od 78 odbornika

15.07.2024. 09:30 14:20