Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Млади кулинари на Гастро купу укрстили варјаче са старијим колегама

23.11.2022. 11:22 11:24
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

НОВИ САД: Ученици средње школе „МЦ Висион Academy” постигли су велик успех на међународном такмичењу „Гастро куп Србија”, одржаном 18. и 19. новембра на Новосадском сајму.

Полазници смера Кулинарски техничар Стефан Вујанов, Лео Миловановић и Стефан Тодоровић освојили су златну медаљу на екипном такмичењу, док су у индивидуалној конкуренцији међу победницима Стефан Тодоровић (друго место) и Никола Драча (четврто место).

Ово је била јединствена прилика за младе ученике да учествују равноправно са одраслим куварима, те да упознају велика имена у гастрономском свету, као и да науче нешто ново од регионалних судија и старијих искусних колега.

– Наши ђаци спремали су јела у јесењем стилу која на најбољи начин показују националну српску и војвођанску кухињу – истакла је професорка угоститељске групе предмета Бојана Шукура. – Они су задатку приступили на модеран начин, у складу са својим годинама, као и са временом у којем живимо. Хтели смо да покажемо да се једно лепо ресторанско јело може направити и без састојака увезених из других држава, те да су довољне сезонске намирнице, као што су бундева, суве шљиве, мак, коренасто поврће, крушке или свињско месо.

Будући кулинари задовољни су успехом и више него заслуженим пласманом, а он не би био могућ да није професора кулинарства Уроша Заварка и ментора Николе Пузовића, који су их усмеравали током припрема за такмичење.

– Осим што сам освојио две медаље, сматрам да је ово такмичење ново искуство за мене и другаре из школе – рекао је ученик Стефан Тодоровић. – Од мене можете да очекујете нове рецепте и надам се успеху и следеће године.

Успеху се нада и млади кулинар Лео Миловановић, који такође планира учешће наредне године, а осим у екипном такмичењу покушаће да освоји златну медаљу и у конкуренцији индивидуалаца.

– Очекивао сам медаље и испунио циљ, занимљиво је било ићи и видети како се ради у гужви и под тензијом – казао је Лео Миловановић.

А. Чегар

Аутор:
Пошаљите коментар