Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mladi kulinari na Gastro kupu ukrstili varjače sa starijim kolegama

23.11.2022. 11:22 11:24
Piše:
Foto: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD: Učenici srednje škole „MC Vision Academy” postigli su velik uspeh na međunarodnom takmičenju „Gastro kup Srbija”, održanom 18. i 19. novembra na Novosadskom sajmu.

Polaznici smera Kulinarski tehničar Stefan Vujanov, Leo Milovanović i Stefan Todorović osvojili su zlatnu medalju na ekipnom takmičenju, dok su u individualnoj konkurenciji među pobednicima Stefan Todorović (drugo mesto) i Nikola Drača (četvrto mesto).

Ovo je bila jedinstvena prilika za mlade učenike da učestvuju ravnopravno sa odraslim kuvarima, te da upoznaju velika imena u gastronomskom svetu, kao i da nauče nešto novo od regionalnih sudija i starijih iskusnih kolega.

– Naši đaci spremali su jela u jesenjem stilu koja na najbolji način pokazuju nacionalnu srpsku i vojvođansku kuhinju – istakla je profesorka ugostiteljske grupe predmeta Bojana Šukura. – Oni su zadatku pristupili na moderan način, u skladu sa svojim godinama, kao i sa vremenom u kojem živimo. Hteli smo da pokažemo da se jedno lepo restoransko jelo može napraviti i bez sastojaka uvezenih iz drugih država, te da su dovoljne sezonske namirnice, kao što su bundeva, suve šljive, mak, korenasto povrće, kruške ili svinjsko meso.

Budući kulinari zadovoljni su uspehom i više nego zasluženim plasmanom, a on ne bi bio moguć da nije profesora kulinarstva Uroša Zavarka i mentora Nikole Puzovića, koji su ih usmeravali tokom priprema za takmičenje.

– Osim što sam osvojio dve medalje, smatram da je ovo takmičenje novo iskustvo za mene i drugare iz škole – rekao je učenik Stefan Todorović. – Od mene možete da očekujete nove recepte i nadam se uspehu i sledeće godine.

Uspehu se nada i mladi kulinar Leo Milovanović, koji takođe planira učešće naredne godine, a osim u ekipnom takmičenju pokušaće da osvoji zlatnu medalju i u konkurenciji individualaca.

– Očekivao sam medalje i ispunio cilj, zanimljivo je bilo ići i videti kako se radi u gužvi i pod tenzijom – kazao je Leo Milovanović.

A. Čegar

Piše:
Pošaljite komentar