НАМИРНИЦЕ које имају НАЈВИШЕ ВИТАМИНА Ц, НЕ ТРЕБАЈУ ВАМ СУПЛЕМЕНТИ Важно је да не претерујете, ово је ДОЗВОЉЕНА ДОЗА
Сазнајте које су намирнице пребогате витамином Ц
Витамин Ц свима је добро познат као одличан савезник у чувању имунот система. Такође, витамин Ц је неопходан за формирање колагена, протеина који је кључан за здравље коже, костију и крвних судова.
Поставља се питање где га све можемо наћи на природан начин и колико смемо да га узимамо?
Извори витамина Ц можемо да нађемо у бројним намирницама.
Није само лимун богат њиме, већ и остало цитрусно воће, попут поморанџи и грејпфрута.
Такође, паприка важи за највећи извор витамина Ц, пружајући чак 95 мг овог витамина.
Ту су и броколи, спанаћ и парадајз.
Воће попут јагода, кивија и ананаса такође садржи високе нивое витамина Ц.
Љубитаљима кромпира лакнуће. Печени кромпир у љусци, средње величине има око 20 милиграма витамина Ц.
Дневна потреба за витамином Ц варира у зависности од фактора попут узраста, пола и здравственог стања. Опште препоруке указују на дневни унос од 65 до 90 милиграма за одрасле особе.
"Више од 1 г витамина Ц не треба да уђе у организам. Ако узмјемо више биће повећан притисак, биће болова у трбуху и дугорочно гледано - биће камена у бубрегу", раније је објаснио бнаш гасторентеролог др Војислав Перишић.
Мондо/ Дневник