overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Кад замиришу пуњене паприке

23.10.2023. 11:30 11:44
Пише:
Фото: Саша Поповић/Пуњене паприке

Крајње је време за пуњене паприке, јер им сезона лагано пролази. У нашој кући то је једно од омиљених јела.

Ова „летња сарма“ право је домаће јело и није толико компликовано да се припреми. Свакако, сав труд уложен у њега, вратиће вам се укусом и уживањем.

Паприка је у Европу дошла из Централне и Јужне Америке, а данас се, наравно, узгаја у читавом свету. Паприка се користи као поврће, зачин и лек. Користи се свежа, конзервирана (туршија), сува или сува млевена (туцана). Често се користи у кулинарству и може се пећи а потом се љушти и чува као зимница  за припрему салата и других јела.

Састојци:

10 средњих паприка бабура

250 г млевене свињетине

250 г млевене јунетине

1 већа главица црног лука

3 чена белог лука

1 шаргарепа

мало целера

сок од парадајза

пола шоље пиринча

со

бибер

црвена паприка

босиљак

ловоров лист

Паприке оперете и отворите тако што ћете уклонити петељке и семенке из њих. Ситно исецкајте лук, бели лук, шаргарепу и корен целера, па продинстајте 15 минута на масти или уљу.

У већој чинији помешајте месо и пиринач, те додајте динстано поврће. Зачините све са кашичицом млевене слатке паприке, бибером, сољу и сувим босиљком. Замесите смесу од свега наведеног, уз пола децилитра топле воде, а потом напуните паприке и сложите их у шерпу.

Додајте воду толико да покријете паприке и убаците који лист ловора. Кувајте на средњој ватри око 45 минута. Пред крај додајте два децилитра сока од парадајза, а мало касније и хладну запршку од кашичице брашна и црвене паприке размућених у пола децилитра хладне воде. Нек се крчка још десетак минута. Пуњене паприке можете да послужите са пире кромпиром.

Текст и фото: Саша Поповић

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од коприва

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од коприва

01.10.2023. 11:15 15:07
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од раштана

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од раштана

25.09.2023. 11:35 12:01