light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОРОДИЦА ОБРОВАЦ ПРКОСИ СУШИ Берба дувана увелико у току; Ово је тајна њиховог успеха у производњи жутог листа (ФОТО)

25.08.2024. 10:51 11:22
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У пољопривредном газдинству породице Обровац у сремском селу Хртковци, у производњи дувана сорте Вирџинија нема проблема и бојазни од тропске суше, која нас је задесила.

Од 150 хектара, на колико се простире газдинство Обровац, од којих је 80 хектара у сопственом власништву, наводњава се свих 36 хектара под дуваном, чија берба је увелико у току.

Домаћини у газдинству су отац Јуре Бели Обровац и син Мирослав, али су у послу ангажовани сви чланови домаћинства и група сезонских радника, јер посла има. Уз дуван који је доминантан у сетвеној структури већ 17 година, заступљени су још кукуруз, сунцокрет, пшеница и поврће. Уз дуван који је под вештачком кишом, без обзира на сушу, сви су задовољни: домаћини, берачи и компанија Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) чијој се фабрици у Сенти испоручује жути лист Вирџиније. Иначе, компанија ЈТИ је највећи произвођач и откупљивач дувана у Србији, јер са око 2.270 хектара уговорене површине под дуваном сорте Вирџинија и 35 хектара Берлеја има удео од 65 посто производње дувана у нашој земљи, готово половина је под системима за наводњавање.

– Раније смо се бавили сточарством и имали веће површине под поврћем, али смо се због недостатка радне снаге и немогућности да све постигнемо, такође и због сигурног пласмана преоријентисали и највише посветили производњи дувана. После завршетка средње школе нисам желео на факултет, отац Јуре је дао отказ у фирми и нисмо се покајали што смо егзистенцију породице потражили у пољопривреди. Почели смо са три сушаре и скромнијим површинама које смо касније повећавали, јер компанија ЈТИ је стабилан партнер за производњу, сигуран пласман, а откупна цена дувана обезбеђује економичност у производњи – наглашава Мирослав Обровац.

Берба је ове сезоне отпочела 18. јуна и сада је у пуном јеку уз ангажовање свих чланова породице и 11 сезонских радника из Хртковаца и суседног мачванског села Дреновца. Брање и сушење листа дувана потрајаће око четири месеца, а домаћини очекују солидан квалитет жутог листа и род од преко две тоне по хектару, захваљујући коришћењу вештачке кише на свим њивама.

- Сваке године као да крећемо испочетка, јер иако мислимо да све знамо, уверимо се да баш није тако и да стално морамо да учимо и прилагођавамо се. Добро је да нас је компанија ЈТИ већ више година финансијски пратила за опремање заливним системима, што је спас и сигурност у сушној години каква је ова. Уверили смо се да сигурности у производњи нема без наводњавања. Неке њиве под дуваном заливамо из канала, неке из бунара, све зависи каква је приступачност води. Ове сезеоне проблем су представљале изузетно високе температуре и топле ноћи, а сама физиологија дувана је таква да захтева мало хладније ноћи. Засад смо из бербе имамо крупан лист али је тањи и лошијег квалитета. Задње садње су се показале боље, ушле су у хладнији период, нису имале тај период претерано топлог времена, тако да се надамо солидном учинку, да ће ова бити једна просечна година – очекивања су Мирослава Обровца.

Његов отац Јуре Бели Обровац објашњава да су послови подељени у домаћинству, тако да он сваког јутра излази на њиву са берачима, док је син Мирослав задужен за вађењу осушеног листа дувана из сушара и његово класирање, супруга прати процес сушења, снаја на њиву иде са радницима у време копања и заламања цветова, тако да су сви на неки начин упослени.


Ко рано рани...

За брање листова дувана мора се поранити устаје се већ у пола четири и убрзо стиже на њиву, потврђује берачица Зорица Гудурић из Хртковаца.

- Беремо три до четири сата, добро је друштво и лепо се слажемо, њиве су добро обрађене тако да је дуван милина брати, поготово што су нам газде супер, не могу бити боље, па би сви би раде у газдинству Обровац. Посла у берби дувана има три до четири месеца, иде и радни стаж, пријављени смо и све је регулисано, зарада је добра, дневница је 4.500 динара, а ми смо се договорили тако да је исплата седмично. За један дан наберемо 78 рамова, таман колико је потребно да се упакује у једну сушару, а беремо и за две сушаре када дуван још боље сазри – задовољна је Зорица Гудурић.


Пољопривредна газдинства која се баве интензивном производњом, суочавају се са проблемом недостатка сезонске радне снаге, међутим, газдинство породице Обровац нема тих проблема јер имају устаљену екипу берача која на тим пословима ради већ 12 година.

- Сви су пријављени као сезонски радници, униформисали смо их, јако су вредни, поштени, честити и фини радници. Мислим да су добро плаћени и да су задовољни, а и ми смо задовољни – каже Јуре Бели Обровац.

За произвођаче дувана ова година је врло изазовна, јер када су временске прилике у питању, не зна се шта ће се дешавати до завршетка сезоне, али менаџер производње дувана у компанији ЈТИ Милан Бјеливук, верује да би освежење и киша допринели да дувани који су расађени у задњем року, могу да се поправе и дају добре приносе.

- Компанија ЈТИ од прошле године подржава фармере у вишегодишњим задужењима куповином заливних система ради ублажавања временских услова. Захваљујући томе ове сезоне у односу на прошлу годину имамо пет посто повећаних површина под заливним системима, тако да од укупно уговорене производње дувана сада имамо 41 посто под заливним системима. Фармери се труде да што је могуће више и боље у производњи дувана користе заливне системе, како би постигли што веће приносе и у условима суше – истиче Милан Бјеливук.

Милорад Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОГЛЕДАЈТЕ КАКВУ ЈЕ ПУСТОШ ОСТАВИЛО НЕВРЕМЕ У МАРАДИКУ Дуван је завршио за ову годину?

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКВУ ЈЕ ПУСТОШ ОСТАВИЛО НЕВРЕМЕ У МАРАДИКУ Дуван је завршио за ову годину?

02.07.2024. 12:18 13:00
У БЕРБИ „ВИРЏИНИЈЕ“ КОД БРАНИСЛАВА БРАНКОВИЋА У ХРТКОВЦИМA Производња жутог листа захтевна, али исплатива

У БЕРБИ „ВИРЏИНИЈЕ“ КОД БРАНИСЛАВА БРАНКОВИЋА У ХРТКОВЦИМA Производња жутог листа захтевна, али исплатива

13.08.2023. 16:18 16:25
Котрљање равницом: Скућили се од жутог листа вирџиније

Котрљање равницом: Скућили се од жутог листа вирџиније

29.05.2022. 11:32 11:35