overcast clouds
10°C
02.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗА ЗДРАВУ ХРАНУ У ПРОДАВНИЦАМА БРИНЕ ПОСЕБНО ТЕЛО Пројекат Европске уније контролише наше њиве и тезге

31.03.2025. 10:19 10:27
Извор:
Дневник
храна
Фото: Дневник.рс / С. Шушњевић

Произвођач у органској производњи води рачуна о земљишту – не користи пестициде, анализира тло, обогаћује га стајњаком и узгаја легуминозе ради побољшања плодности.

Tакође, брине о биљкама – примењује плодоред, сади „добре суседе“, користи природне препарате за јачање имунитета биљака. Кад су животиње у питању, не употребљава антибиотике и лекове насумично, него превентивно уз употребу пробиотика, здравих хигијенских и просторних услова доприноси смањеном стресу код животиња. Ово је брига и о човеку – еколошки приступ смањује загађење, доприноси здравијем окружењу и помаже у изградњи здравих животних навика.

Органска производња позитивно утиче на цео екосистем и помаже у прилагођавању климатским променама. Њене користи су вишеструке – економске, еколошке и здравствене, а дугорочно доносе боље разумевање природе и одрживости производње. Да би се све ово остварило, потребна је опсежна контрола. Како се то изводи?

Контролно тело води произвођача кроз процес сертификације, тумачи правила и осигурава усклађеност са прописима. Међутим, важно је напоменути да сертификационо тело не може бити саветник у производњи, јер би то представљало сукоб интереса. Његова улога је да врши контролу и процени у којој мери произвођач поштује правила органске производње – каже Светлана Витомировић из Organic Control Systemа, додајући да период конверзије служи управо томе – то је прелазна фаза током које произвођач учи и прилагођава се новим правилима, стиче увид у процесе контроле и сертификације, развија свест о превентивним мерама заштите биљака и животиња и анализира дозвољена средства и израђује план заштите. 

Како каже, током овог периода одређене грешке се толеришу, јер произвођач „савладава градиво“. Његов производ још не добија ознаку „органски производ“, већ „производ из периода конверзије“. Иако конверзија може бити захтевна, произвођачи у овом периоду остварују право на субвенције, које су значајно више у односу на конвенционалну производњу. Управо због тога што овај процес носи своју тежину и захтева време прилагођавања, уз могући смањени принос и приходе.

А да би све прошло како треба, контролно тело Organic Control System учествује у пројекту THEROS, који финансира Европска унија кроз програм HORIZON 2020. Пројекат се спроводи у сарадњи са 17 учесника из шест европских земаља: Грчке, Шпаније, Словеније, Кипра, Чешке и Србије.

И. Радоичић

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар