Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PORODICA OBROVAC PRKOSI SUŠI Berba duvana uveliko u toku; Ovo je tajna njihovog uspeha u proizvodnji žutog lista (FOTO)

25.08.2024. 10:51 11:22
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U poljoprivrednom gazdinstvu porodice Obrovac u sremskom selu Hrtkovci, u proizvodnji duvana sorte Virdžinija nema problema i bojazni od tropske suše, koja nas je zadesila.

Od 150 hektara, na koliko se prostire gazdinstvo Obrovac, od kojih je 80 hektara u sopstvenom vlasništvu, navodnjava se svih 36 hektara pod duvanom, čija berba je uveliko u toku.

Domaćini u gazdinstvu su otac Jure Beli Obrovac i sin Miroslav, ali su u poslu angažovani svi članovi domaćinstva i grupa sezonskih radnika, jer posla ima. Uz duvan koji je dominantan u setvenoj strukturi već 17 godina, zastupljeni su još kukuruz, suncokret, pšenica i povrće. Uz duvan koji je pod veštačkom kišom, bez obzira na sušu, svi su zadovoljni: domaćini, berači i kompanija Japan tobako internešnel (JTI) čijoj se fabrici u Senti isporučuje žuti list Virdžinije. Inače, kompanija JTI je najveći proizvođač i otkupljivač duvana u Srbiji, jer sa oko 2.270 hektara ugovorene površine pod duvanom sorte Virdžinija i 35 hektara Berleja ima udeo od 65 posto proizvodnje duvana u našoj zemlji, gotovo polovina je pod sistemima za navodnjavanje.

– Ranije smo se bavili stočarstvom i imali veće površine pod povrćem, ali smo se zbog nedostatka radne snage i nemogućnosti da sve postignemo, takođe i zbog sigurnog plasmana preorijentisali i najviše posvetili proizvodnji duvana. Posle završetka srednje škole nisam želeo na fakultet, otac Jure je dao otkaz u firmi i nismo se pokajali što smo egzistenciju porodice potražili u poljoprivredi. Počeli smo sa tri sušare i skromnijim površinama koje smo kasnije povećavali, jer kompanija JTI je stabilan partner za proizvodnju, siguran plasman, a otkupna cena duvana obezbeđuje ekonomičnost u proizvodnji – naglašava Miroslav Obrovac.

Berba je ove sezone otpočela 18. juna i sada je u punom jeku uz angažovanje svih članova porodice i 11 sezonskih radnika iz Hrtkovaca i susednog mačvanskog sela Drenovca. Branje i sušenje lista duvana potrajaće oko četiri meseca, a domaćini očekuju solidan kvalitet žutog lista i rod od preko dve tone po hektaru, zahvaljujući korišćenju veštačke kiše na svim njivama.

- Svake godine kao da krećemo ispočetka, jer iako mislimo da sve znamo, uverimo se da baš nije tako i da stalno moramo da učimo i prilagođavamo se. Dobro je da nas je kompanija JTI već više godina finansijski pratila za opremanje zalivnim sistemima, što je spas i sigurnost u sušnoj godini kakva je ova. Uverili smo se da sigurnosti u proizvodnji nema bez navodnjavanja. Neke njive pod duvanom zalivamo iz kanala, neke iz bunara, sve zavisi kakva je pristupačnost vodi. Ove sezeone problem su predstavljale izuzetno visoke temperature i tople noći, a sama fiziologija duvana je takva da zahteva malo hladnije noći. Zasad smo iz berbe imamo krupan list ali je tanji i lošijeg kvaliteta. Zadnje sadnje su se pokazale bolje, ušle su u hladniji period, nisu imale taj period preterano toplog vremena, tako da se nadamo solidnom učinku, da će ova biti jedna prosečna godina – očekivanja su Miroslava Obrovca.

Njegov otac Jure Beli Obrovac objašnjava da su poslovi podeljeni u domaćinstvu, tako da on svakog jutra izlazi na njivu sa beračima, dok je sin Miroslav zadužen za vađenju osušenog lista duvana iz sušara i njegovo klasiranje, supruga prati proces sušenja, snaja na njivu ide sa radnicima u vreme kopanja i zalamanja cvetova, tako da su svi na neki način uposleni.


Ko rano rani...

Za branje listova duvana mora se poraniti ustaje se već u pola četiri i ubrzo stiže na njivu, potvrđuje beračica Zorica Gudurić iz Hrtkovaca.

- Beremo tri do četiri sata, dobro je društvo i lepo se slažemo, njive su dobro obrađene tako da je duvan milina brati, pogotovo što su nam gazde super, ne mogu biti bolje, pa bi svi bi rade u gazdinstvu Obrovac. Posla u berbi duvana ima tri do četiri meseca, ide i radni staž, prijavljeni smo i sve je regulisano, zarada je dobra, dnevnica je 4.500 dinara, a mi smo se dogovorili tako da je isplata sedmično. Za jedan dan naberemo 78 ramova, taman koliko je potrebno da se upakuje u jednu sušaru, a beremo i za dve sušare kada duvan još bolje sazri – zadovoljna je Zorica Gudurić.


Poljoprivredna gazdinstva koja se bave intenzivnom proizvodnjom, suočavaju se sa problemom nedostatka sezonske radne snage, međutim, gazdinstvo porodice Obrovac nema tih problema jer imaju ustaljenu ekipu berača koja na tim poslovima radi već 12 godina.

- Svi su prijavljeni kao sezonski radnici, uniformisali smo ih, jako su vredni, pošteni, čestiti i fini radnici. Mislim da su dobro plaćeni i da su zadovoljni, a i mi smo zadovoljni – kaže Jure Beli Obrovac.

Za proizvođače duvana ova godina je vrlo izazovna, jer kada su vremenske prilike u pitanju, ne zna se šta će se dešavati do završetka sezone, ali menadžer proizvodnje duvana u kompaniji JTI Milan Bjelivuk, veruje da bi osveženje i kiša doprineli da duvani koji su rasađeni u zadnjem roku, mogu da se poprave i daju dobre prinose.

- Kompanija JTI od prošle godine podržava farmere u višegodišnjim zaduženjima kupovinom zalivnih sistema radi ublažavanja vremenskih uslova. Zahvaljujući tome ove sezone u odnosu na prošlu godinu imamo pet posto povećanih površina pod zalivnim sistemima, tako da od ukupno ugovorene proizvodnje duvana sada imamo 41 posto pod zalivnim sistemima. Farmeri se trude da što je moguće više i bolje u proizvodnji duvana koriste zalivne sisteme, kako bi postigli što veće prinose i u uslovima suše – ističe Milan Bjelivuk.

Milorad Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
POGLEDAJTE KAKVU JE PUSTOŠ OSTAVILO NEVREME U MARADIKU Duvan je završio za ovu godinu?

POGLEDAJTE KAKVU JE PUSTOŠ OSTAVILO NEVREME U MARADIKU Duvan je završio za ovu godinu?

02.07.2024. 12:18 13:00
U BERBI „VIRDŽINIJE“ KOD BRANISLAVA BRANKOVIĆA U HRTKOVCIMA Proizvodnja žutog lista zahtevna, ali isplativa

U BERBI „VIRDŽINIJE“ KOD BRANISLAVA BRANKOVIĆA U HRTKOVCIMA Proizvodnja žutog lista zahtevna, ali isplativa

13.08.2023. 16:18 16:25
Kotrljanje ravnicom: Skućili se od žutog lista virdžinije

Kotrljanje ravnicom: Skućili se od žutog lista virdžinije

29.05.2022. 11:32 11:35