Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКСТРЕМНО ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ И ЗА ФАРМЕ На пакленој врућини краве дају мање млека, а коке носе мање јаја

17.07.2024. 09:14 09:36
Пише:
Извор: Дневник

Високе дневне температуре нису само погубне за биљне пољопривредне културе већ не пријају ни стоци, због чега су сточари нон-стоп упослени не би ли расхладили животиње.

При томе троше велике количине струје и воде за водене распрсиваче и чишћење обора, јер само воденим капљицама могу да помогну стоци да не би имали угинућа. Уједно скрећу пажњу на то да нема разлике где се стока држи, у најсавременијим оборима или у мање условним, јер је животињама пођеднако тешко без обзира на то где се налазе. 

Сточар из Ченте Драган Николић казао је за „Дневник” да краве дају за трећину млека мање него када нису велике врућине.

- Због високих температура, које се ни ноћу не спуштају, краве дају за 30 одсто мање млека него уобичајено, јер због врелине мање једу па због тога и мање имају млека.

Треба озбиљна стучна помоћ да изградимо објекте у којима би стоци било лакше током великих врућина (сточар Јосим Мачковић)

Николић напомиње да је најважније да у појилицама имају увек воде и да је вентилација укључена непрекидно. - Високе дневне температуре донеће нам велике трошкове за воду и струју и мањи приход од млека, па како стоци клима не годи, тако ћуди времена ни нама не одговарјау због већег обима посла око њих и знатно умањених прихода, које ћемо осетити у најскорије време.

30 одсто мање млека дају краве

- Потребне су субвенције за опремање објеката, пошто су афричке врућине све чешће - казао је сточар Јосип Мачковић из Љутова код Суботице. Сваки објекат, навео је Мачковић, мора имати, између осталог, излован кров, бити засенчен, опремљен вентилацијом... 

- Треба нам озбиљна стучна помоћ да изградимо објекте у којима би стоци било лакше током великих врућина. Велики део сточара нема одговарјаући штале за климатске улове у којима се сада налазимо и зато сада имају штете због врућине - казао је Мачковић. - Краве дају од 25 до 30 одсто мање млека. Нека газдинства имају и већи губитак у млеку јер то сада зависи у каквом се објекту краве држе.

Осим стоке, ни живини није лако. На фармама кока носиља бележи се мања носивост јаја за пет до десет одсто, а на фармама пилића угинућа. 

- Боримо се како знамо и умемо, имамо вентилацају, али понекад ни она не помаже, па има губитака - рекао је Данило Вранић из фарме „Вранић” у Каћу. - Највише су на штети фармери који имају пилиће при крају това јер су ту губици у случају угинића највећи, пошто одрасли пилићи као и мањи пођеднако тешко подносе високе температуре.

10 одсто мање јаја по жези
Јуницама водена магла као по кафићима

Сточар из Гргуреваца Марко Јосимовић држи јунице и свиње и напомиње да непрекидно мора да одржава објекат, чешће него уобичајено да мења сламу и пере водом објекте. Наглашава и да вентилатори којима је расхлађивао простор више нису довољни. 

- Купио сам распрскивач - водену маглу, која се може видети по кафићима на отвореном простору, јер се тако животиње боље расхлађују него када су под вентилаторима - навео је Јосимовић и додао да врућине дуго трају и да су се објекти угрејали јер је пођеднако топло и током ноћи.

З. Делић

Фото: Дневник 

Аутор:
Пошаљите коментар
РАДИ СЕ ОД ЈУТРА ДО МРАКА, АЛИ НЕМА ОДУСТАЈАЊА: Стризовићи из Брђана су домаћини за пример, имају 22 краве и баве се производњом млека (ФОТО)

РАДИ СЕ ОД ЈУТРА ДО МРАКА, АЛИ НЕМА ОДУСТАЈАЊА: Стризовићи из Брђана су домаћини за пример, имају 22 краве и баве се производњом млека (ФОТО)

15.05.2024. 10:58 11:11
НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ, направите сами КОНДЕНЗОВАНО МЛЕКО: Једноставно, а готово за 5 минута

НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ, направите сами КОНДЕНЗОВАНО МЛЕКО: Једноставно, а готово за 5 минута

06.06.2024. 13:46 13:50