БЕЛА ИЛИ СМЕЂА – која су јаја здравија И ИМА ЛИ РАЗЛИКЕ
Расправа о здравственим предностима смеђих наспрам белих јаја траје годинама.
Међутим, важно је разумети да главни разлог разлике у боји љуске јајета лежи у раси кокошака која носи јаја, а не у њиховој нутритивној вредности.
Шта проузрокује промену боје?
Разлика у боји између смеђих и белих јаја чисто је површинска и одређена је расом кокошака.
Нутритивно гледано, смеђа и бела јаја садрже пођеднаке количине протеина, витамина и минерала. Осигуравају есенцијалне храњиве твари попут витамина Б12, витамина Д, рибофлавина, селена и колина, који су кључни за одржавање доброг здравља. Разлика у укусу или нутритивној вредности између две врсте јаја је минимална и не утиче значајно на њихове укупне здрваствене предности, пише Тајмс оф Индија.
Трошкови и прехрамбене предности
Једна од уобичајених заблуда је да су смеђа јаја здравија јер су скупља. Ова процена доводи у заблуду. Виша цена често је последица чињенице да су расе које носе смеђа јаја обично веће и троше више хране, што доводи до повећања трошкова производње. Разлика у цени није показатељ њихове нутритивне супериорности.
Важност исхране кокошака и животних услова
Други фактор који утиче на прехрамбени профил јаја је исхрана кокошака и животни услови. Јаја кокошака узгојених у слободном узгоју или храњених храном богатом омега-3 масним киселинама, могу да садрже више нивое ових корисних нутријената. Студије су откриле да јаја од кокошака којима је дозвољено да бораве на сунцу садрже 3-4 пута већу количину витамина Д него јаја од кокошака узгојених на конвенционални начин. Међутим, овај се аспект односи и на смеђа и на бела јаја, а више се односи на начин живота и исхрану кокошак него на боју љуске.
Каква је пресуда?
У суштини, избор између смеђих и белих јаја своди се на личне склоности, доступност, а понекад и на културолошке утицаје. Обе врсте нуде сличне прехрамбене предности и могу бити део здраве исхране. Било да су смеђа или бела, избор јаја означених као “органска”, “узгојена у слободном узгоју” или “узгојена на пашњацима” осигурава боље животне услове за кокошке и потенцијално већи садржај омега-3 због њихове исхране.