BELA ILI SMEĐA – koja su jaja zdravija I IMA LI RAZLIKE
Rasprava o zdravstvenim prednostima smeđih naspram belih jaja traje godinama.
Međutim, važno je razumeti da glavni razlog razlike u boji ljuske jajeta leži u rasi kokošaka koja nosi jaja, a ne u njihovoj nutritivnoj vrednosti.
Šta prouzrokuje promenu boje?
Razlika u boji između smeđih i belih jaja čisto je površinska i određena je rasom kokošaka.
Nutritivno gledano, smeđa i bela jaja sadrže pođednake količine proteina, vitamina i minerala. Osiguravaju esencijalne hranjive tvari poput vitamina B12, vitamina D, riboflavina, selena i kolina, koji su ključni za održavanje dobrog zdravlja. Razlika u ukusu ili nutritivnoj vrednosti između dve vrste jaja je minimalna i ne utiče značajno na njihove ukupne zdrvastvene prednosti, piše Tajms of Indija.
Troškovi i prehrambene prednosti
Jedna od uobičajenih zabluda je da su smeđa jaja zdravija jer su skuplja. Ova procena dovodi u zabludu. Viša cena često je posledica činjenice da su rase koje nose smeđa jaja obično veće i troše više hrane, što dovodi do povećanja troškova proizvodnje. Razlika u ceni nije pokazatelj njihove nutritivne superiornosti.
Važnost ishrane kokošaka i životnih uslova
Drugi faktor koji utiče na prehrambeni profil jaja je ishrana kokošaka i životni uslovi. Jaja kokošaka uzgojenih u slobodnom uzgoju ili hranjenih hranom bogatom omega-3 masnim kiselinama, mogu da sadrže više nivoe ovih korisnih nutrijenata. Studije su otkrile da jaja od kokošaka kojima je dozvoljeno da borave na suncu sadrže 3-4 puta veću količinu vitamina D nego jaja od kokošaka uzgojenih na konvencionalni način. Međutim, ovaj se aspekt odnosi i na smeđa i na bela jaja, a više se odnosi na način života i ishranu kokošak nego na boju ljuske.
Kakva je presuda?
U suštini, izbor između smeđih i belih jaja svodi se na lične sklonosti, dostupnost, a ponekad i na kulturološke uticaje. Obe vrste nude slične prehrambene prednosti i mogu biti deo zdrave ishrane. Bilo da su smeđa ili bela, izbor jaja označenih kao “organska”, “uzgojena u slobodnom uzgoju” ili “uzgojena na pašnjacima” osigurava bolje životne uslove za kokoške i potencijalno veći sadržaj omega-3 zbog njihove ishrane.