Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТО ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТА ЗЕМЉА До септембра готова ПРУГА НОВИ САД – СУБОТИЦА Вучић: У децембру од Беогрaда до Суботице возом за сат и десет минута

20.02.2024. 22:16 22:26
Пише:
Извор: Дневник/ Р. Хаџић

Председник Србије Александар Вучић је вечерас на РТС-у саопштио да ће до септембра да буде готова пруга Нови Сад - Суботица и да ће бити пуштена у саобраћај у децембру.

Дакле, обавештавам грађане Србије да ми верујем да ћемо до краја септембра ове године да завршимо пругу Нови Сад -Суботица. Да нам долазе тест возови ове брзе пруге као што смо радили раније и да већ, ја верујем, првог децембра, у децембру свакако идемо Београд-Суботица брзом пругом за сат и десет минута. Па то, људи, није иста земља. Волите ме, не волите ме, то је друга земља. Постоји могућност да петог марта треба да се изабере председавајући за партнерство за вештачку интелигенцију. 29 земаља је у томе, најмоћнијих земаља света, примили су и нас зато што имамо институт за вештачку интелигенцију, зато што добро то радимо. Може да се деси, ми смо један од два фаворита. Ја и даље не верујем да ћемо ми да будемо као што нисам веровао да ћемо да добијемо Експо. Замислите да Србија буде председавајући за партнерство за вештачку интелигенцију у целом свету. Али на томе, то не може да ради један, два или три човека, на томе морамо да радимо сви и да се боримо за све. Не да олајавамо своју земљу, не да нападамо своју земљу, већ да се боримо за нашу земљу и да штитимо нашу земљу.

Нови пројекти

Ми верујемо да ћемо, уколико будемо завршили експропријацију на чачанском делу, завршити аутопут до Краљева. Размислите, аутопут до Краљева. До Краљева ћемо ићи за сат и десет, петнаест минута. Београд, Краљево. Завршићемо аутопут с друге стране и од Кошева до Трстеника, дакле до Врњачке бање, сат и двадесет и пет минута максимално. Завршићемо ове године у септембру или октобру најкасније и пут до Пожеге. Очас посла сте на Златибору, јер је то најгорих тих двадесет и један километара који нам је остало кроз Овчарско-кабларску клисуру. Дакле, а да не причамо о Ариљу, Ивањици и одласку доле ка Дугој Пољани. Кладници, Кушићима и Дугој Пољани. Дакле, завршићемо до Лознице, брзу саобраћајницу, Шабац, Лозница, после аутопут Рума за Шабац.


Циљ да просечна плата у Србији 2027. достигне 1.400 евра

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ћемо оног секунда када будемо прешли просечну зараду у Србији од 1.000 евра, имати значајнији повратак наших људи из иностранства и истакао да је циљ да 2027. просечна плата буде 1.400 евра.

У Београду мислим да је просечна плата од 1.000 евра одавно пређена, свакако у овим најразвијенијим општинама је преко 1.100 евра. Наша је жеља да у 2027. имамо 1.400 евра просечну плату и уверен сам да ми то можемо, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би до краја 2027. Србија требало да достигне цифру од 100 миљарди евра када је реч о вредности годишњег БДП-а.

Ја имам овде списак фабрика које ћемо ускоро отворити и које долазе. Ми у првих 45 дана ове године имамо опет рекордан ниво страних директних инвестиција. Ја се надам, иако бих био задовољан и са 4,5 милијарде евра страних директних инвестиција ове године и био бих посебно срећан ако бисмо ове године могли да достигнемо ниво од пет милијарди страних директних инвестиција. Не заборавите да у Србију долази 62 одсто СДИ на Западном  Балкану, рекао је Вучић.


- Завршићемо ове године, све ове године, Сремска, Рача, Кузмин, тих деветнаест километара. Завршићемо тих пет и по километара до Ваљева, завршићемо брзу саобраћајницу до Пожаревца, па сад ко иде горе ка Великом Градишту и Голубцу, ко иде овамо ка Петровцу, Салаковцу, Батуши и Малом Црнићу, ко иде овамо ка Кучеву, то ћемо завршити. То је све ове године готово. То је другачија Србија. То је друга енергија. А то не може да изгура само Вучић. И то не може да изгура само Ана, или само Милош, или само неко. Зато је потребно да сви у Србији навијамо за то да се тиме поносимо.

Имамо 4 милијарде на рачуну, приходи већи него што смо очекивали

- Занимљив ми је ваш избор питања за почетак једне важне емисије, али ми је драго због тога. И хвала вам на томе што ми пружате прилику да говорим и о мање важним стварима, јер вероватно од свега онога што сматрам изузетно битним до тога што бар делимично дели јавност, вероватно не бих ни стигао. Што се одговора на ваше питање тиче, ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије. Дакле, верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће вам написати пет саопштења и десет изјава зашто они неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају обавићу неопходне консултације и после тога бити спреман да одредим мандатара - истакао је председник Србије.

Дневник/Тањуг

Аутор:
Пошаљите коментар