Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TO VIŠE NEĆE BITI ISTA ZEMLJA Do septembra gotova PRUGA NOVI SAD – SUBOTICA Vučić: U decembru od Beograda do Subotice vozom za sat i deset minuta

20.02.2024. 22:16 22:26
Piše:
Izvor: Dnevnik/ R. Hadžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras na RTS-u saopštio da će do septembra da bude gotova pruga Novi Sad - Subotica i da će biti puštena u saobraćaj u decembru.

Dakle, obaveštavam građane Srbije da mi verujem da ćemo do kraja septembra ove godine da završimo prugu Novi Sad -Subotica. Da nam dolaze test vozovi ove brze pruge kao što smo radili ranije i da već, ja verujem, prvog decembra, u decembru svakako idemo Beograd-Subotica brzom prugom za sat i deset minuta. Pa to, ljudi, nije ista zemlja. Volite me, ne volite me, to je druga zemlja. Postoji mogućnost da petog marta treba da se izabere predsedavajući za partnerstvo za veštačku inteligenciju. 29 zemalja je u tome, najmoćnijih zemalja sveta, primili su i nas zato što imamo institut za veštačku inteligenciju, zato što dobro to radimo. Može da se desi, mi smo jedan od dva favorita. Ja i dalje ne verujem da ćemo mi da budemo kao što nisam verovao da ćemo da dobijemo Ekspo. Zamislite da Srbija bude predsedavajući za partnerstvo za veštačku inteligenciju u celom svetu. Ali na tome, to ne može da radi jedan, dva ili tri čoveka, na tome moramo da radimo svi i da se borimo za sve. Ne da olajavamo svoju zemlju, ne da napadamo svoju zemlju, već da se borimo za našu zemlju i da štitimo našu zemlju.

Novi projekti

Mi verujemo da ćemo, ukoliko budemo završili eksproprijaciju na čačanskom delu, završiti autoput do Kraljeva. Razmislite, autoput do Kraljeva. Do Kraljeva ćemo ići za sat i deset, petnaest minuta. Beograd, Kraljevo. Završićemo autoput s druge strane i od Koševa do Trstenika, dakle do Vrnjačke banje, sat i dvadeset i pet minuta maksimalno. Završićemo ove godine u septembru ili oktobru najkasnije i put do Požege. Očas posla ste na Zlatiboru, jer je to najgorih tih dvadeset i jedan kilometara koji nam je ostalo kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru. Dakle, a da ne pričamo o Arilju, Ivanjici i odlasku dole ka Dugoj Poljani. Kladnici, Kušićima i Dugoj Poljani. Dakle, završićemo do Loznice, brzu saobraćajnicu, Šabac, Loznica, posle autoput Ruma za Šabac.


Cilj da prosečna plata u Srbiji 2027. dostigne 1.400 evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ćemo onog sekunda kada budemo prešli prosečnu zaradu u Srbiji od 1.000 evra, imati značajniji povratak naših ljudi iz inostranstva i istakao da je cilj da 2027. prosečna plata bude 1.400 evra.

U Beogradu mislim da je prosečna plata od 1.000 evra odavno pređena, svakako u ovim najrazvijenijim opštinama je preko 1.100 evra. Naša je želja da u 2027. imamo 1.400 evra prosečnu platu i uveren sam da mi to možemo, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi do kraja 2027. Srbija trebalo da dostigne cifru od 100 miljardi evra kada je reč o vrednosti godišnjeg BDP-a.

Ja imam ovde spisak fabrika koje ćemo uskoro otvoriti i koje dolaze. Mi u prvih 45 dana ove godine imamo opet rekordan nivo stranih direktnih investicija. Ja se nadam, iako bih bio zadovoljan i sa 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija ove godine i bio bih posebno srećan ako bismo ove godine mogli da dostignemo nivo od pet milijardi stranih direktnih investicija. Ne zaboravite da u Srbiju dolazi 62 odsto SDI na Zapadnom  Balkanu, rekao je Vučić.


- Završićemo ove godine, sve ove godine, Sremska, Rača, Kuzmin, tih devetnaest kilometara. Završićemo tih pet i po kilometara do Valjeva, završićemo brzu saobraćajnicu do Požarevca, pa sad ko ide gore ka Velikom Gradištu i Golubcu, ko ide ovamo ka Petrovcu, Salakovcu, Batuši i Malom Crniću, ko ide ovamo ka Kučevu, to ćemo završiti. To je sve ove godine gotovo. To je drugačija Srbija. To je druga energija. A to ne može da izgura samo Vučić. I to ne može da izgura samo Ana, ili samo Miloš, ili samo neko. Zato je potrebno da svi u Srbiji navijamo za to da se time ponosimo.

Imamo 4 milijarde na računu, prihodi veći nego što smo očekivali

- Zanimljiv mi je vaš izbor pitanja za početak jedne važne emisije, ali mi je drago zbog toga. I hvala vam na tome što mi pružate priliku da govorim i o manje važnim stvarima, jer verovatno od svega onoga što smatram izuzetno bitnim do toga što bar delimično deli javnost, verovatno ne bih ni stigao. Što se odgovora na vaše pitanje tiče, ja ću od ponedeljka krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije. Dakle, verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će vam napisati pet saopštenja i deset izjava zašto oni neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju obaviću neophodne konsultacije i posle toga biti spreman da odredim mandatara - istakao je predsednik Srbije.

Dnevnik/Tanjug

Autor:
Pošaljite komentar