Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТИГЛО НОВО ХАКЕРСКО ЗЛО Угрожено 99 посто европских банкомата, могу да очисте ВАШ ЦЕО РАЧУН

07.06.2024. 14:29 14:33
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Технолошки развој, тачније Пета технолошка револуција, донела је промене у готово свим сферама нашег живота. Прелазак на дигитал и аутоматизацију у банкарском сектору значи повлачење радника са шалтера на такозване „позадинске послове“, док се корисници упућују на свемоћне банкомате, од којих све више њих може и да прима уплате и да исплаћује новац. За све вам је потребан ваш ПИН, мало стрпљења и праћења упутстава и ваша плата/уплата леже тамо где треба.

Јесте ли сигурни?

Напади на банкомате су веома популарни и профитабилни за хакере, јер брзо и лако долазе до готовог новца. На Дарк вебу се могу пронаћи и упутства, па чак и рекламе за преузимање злонамерног софтвера или куповину уређаја за крађу новца са банкомата. О скимерима смо писали у више наврата, а банке су брзо реаговале на те уређаје који се постављају изнад читача ваше картице и скимују (скидају) податке с њих, укључујући и ваш новац.

С времена на време запљусну нас таласи напада на банке широм света, а неке популарне методе добиле су чак и имена: Tyupkin, Цутлет Макер, Скимер, Блацк Box. И, стигао је, овога пута „намењен“ европском тржишту.


Европа најпривлачнија

Како каже Осипова, чињеница да је малвер, по тврдњи произвођача, ефикасан 99 посто на европским банкоматима, сугерише да је злонамерни софтвер посебно подешен за европске уређаје. То не значи да су банкомати ван Европе безбедни. Важно је запамтити да поред софтверских метода неовлашћеног подизања готовине, постоје и хардверске методе. Нажалост, током сваке безбедносне анализе коју спроводи Касперски, чак и 2024. године, налази се најмање један метод напада у сваком банкомату који омогућава потпуно извлачење готовине.


Наиме нови тип малвера за банкомате појавио се ових дана у Европи, с невероватном стопом успешности од 99 посто. Назван "ЕУ АТМ Malware", овај злонамерни софтвер има потенцијал да угрози скоро сваки банкомат у Европи и приближно 60% банкомата широм света, представљајући значајну претњу глобалној безбедности банкарског сектора. Наводно, малвер може да банкомате произвођача као што су Диеболд Nixdorf, Hyosung, Оки, Банк оф Америца, НЦР, ГРГ, и Hitachi, међу осталима. Да ли су наше банке купиле неке од ових фирми, сазнаћемо ускоро, ако крену да нам шаљу упозорења.

Развијачи овог малвера тврде да може генерише до 30.000 долара по банкомату, чинећи га уносним алатом за сајбер криминалце. Малвер је потпуно аутоматизован, али укључује и режим мануелног рада за оне који „преферирају практичан приступ“.

Као и свака роба, и овај злонамерни софтвер на црном тржишту нуди се уз флексибилне опције плаћања, укључујући месечну претплату, опцију тестирања која важи три дана, као и почетну накнаду, плус део профита од успешних операција. Милина.

Европски банкарски сектор, познат по строгим безбедносним мерама, тренутно је у паници.

Олга Осипова, виши стручњак за безбедност апликација у компанији Касперски, каже да је овај злонамерни софтвер веома ефикасан против бројних банкомата великих произвођача.

- Различити начини плаћања за куповину овог малициозног софтвера (могућност претплате и испробавања, демо верзије) указују на то да су програмери који су га направили организовани и добро припремљени, рачунајући на његово ширење. Присуство различитих режима рада омогућава му да се прилагоди специфичним циљевима и условима напада – истиче.

И. Р.

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ПАЛИ БУГАРСКИ СКИМЕРИ: Крали податке с картица НА БАНКОМАТИМА, ухваћени на граничном прелазу

ПАЛИ БУГАРСКИ СКИМЕРИ: Крали податке с картица НА БАНКОМАТИМА, ухваћени на граничном прелазу

04.08.2023. 15:13 15:38
РУСИ ОПЕЉЕШИЛИ БАНКОМАТ И НЕСТАЛИ: Украли 23.000 ЕВРА ПА ИСПАРИЛИ

РУСИ ОПЕЉЕШИЛИ БАНКОМАТ И НЕСТАЛИ: Украли 23.000 ЕВРА ПА ИСПАРИЛИ

29.05.2024. 15:28 15:31
ИРСКИ БАНКОМАТИ СИПАЛИ НОВАЦ: Ирци грабили новчанице, ИНТЕРВЕНИСАЛА И ПОЛИЦИЈА

ИРСКИ БАНКОМАТИ СИПАЛИ НОВАЦ: Ирци грабили новчанице, ИНТЕРВЕНИСАЛА И ПОЛИЦИЈА

16.08.2023. 15:22 15:25