Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗА МНОГЕ САМО КОРОВ, АЛИ НЕ И ЗА ДАНКА Новопазарски КРАЉ ШИПУРКА годишње производе ТРИ ТОНЕ ове биљке, а ПОТОМ СВЕ ПРЕРАДИ И ПРОДА А ево шта је поручио онима који имају дилему (ФОТО)

06.08.2024. 16:23 16:43
Пише:
Фото: RINA

НОВИ ПАЗАР: Да се уз мало храбрости и пуно труда у Србији може покренути успешан посао кад је у питању пољопривреда на свом личном примеру показује и новопазарац Данко Јоловић из села Дрежина који је први и још увек једини узгајивач шипурка у том делу Србије.

Када је пре шест година одлучио да га посади, многи су га са неверицом посматрали и питали због чега му треба коров, али он их је све разуверио.

Кроз разговор са пријатељима одлучио сам да посадим шипурак на 70 ари. Иако је многима у почетку било чудно, ја се на то нисам обазирао него сам наставио да радим. Презадовољан сам због тога и због своје одлуке се никад нисам покајао, каже за РИНУ Данко.

Своју производњу плода дивље руже овај Новопазарац није препустио случају. Пажљиво је слушао савете Стручне саветодавне службе и успех није изостао. Шипурак у новопазарском селу рађа, што би се рекло као из воде.

Род је из године у годину све већи, али нека оптимална количина за ову парцелу је око три тоне. Шипурак је јако лака врста, ја имам сорте полимеријану у шмит. Јако је отпоран на болести и уопште се не прска, једино што је потребно јесте да се између редова уништи трава. Производња уопште није захтевна, каже Данко.

Сезона бербе је у јесен, а како каже овај пољопривредник, сорте које он узгаја на себи немају пуно бодљи па ни то није тежак процес. Једино што није лако, а то је наћи раднике, али и у томе на крају увек успе.

Једино добро је што сезона бербе шипурка креће у септембру када је сво друго воће већ обрано. Дневницу плаћамо по убраном килограму. Иначе, откупна цена шипурка по килограму креће се од 100 до 150 динара. Осим свог, откупљујем и дивљи шипурак, каже Данко.

Кад се берба заврши, Данко настваља процес своје производње, јер на тржиште пласира базу за џем, али и сам џем од шипурка. Прављени по провереној рецептури, од домаћих шипурака за њима влада баш велика потражња.

Стога Данко свима онима који имају дилему да ли де крену у производњу саветује да преузму ризик и крену у нове пословне победе.

РИНА

Пише:
Пошаљите коментар
У СРБИЈИ СЕ СВЕ ВИШЕ ГАЈИ КВАЛИТЕТАН ШИПУРАК АЛИ Сав органски шипак из Бачког Петровог Села прода се на европској пијаци КОД НАС ИНТЕРЕСОВАЊЕ МАЛО УПРКОС ДОБРОЈ ЗАРАДИ

У СРБИЈИ СЕ СВЕ ВИШЕ ГАЈИ КВАЛИТЕТАН ШИПУРАК АЛИ Сав органски шипак из Бачког Петровог Села прода се на европској пијаци КОД НАС ИНТЕРЕСОВАЊЕ МАЛО УПРКОС ДОБРОЈ ЗАРАДИ

13.06.2024. 10:02 10:16