Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA MNOGE SAMO KOROV, ALI NE I ZA DANKA Novopazarski KRALJ ŠIPURKA godišnje proizvode TRI TONE ove biljke, a POTOM SVE PRERADI I PRODA A evo šta je poručio onima koji imaju dilemu (FOTO)

06.08.2024. 16:23 16:43
Piše:
Izvor: RINA

NOVI PAZAR: Da se uz malo hrabrosti i puno truda u Srbiji može pokrenuti uspešan posao kad je u pitanju poljoprivreda na svom ličnom primeru pokazuje i novopazarac Danko Jolović iz sela Drežina koji je prvi i još uvek jedini uzgajivač šipurka u tom delu Srbije.

Kada je pre šest godina odlučio da ga posadi, mnogi su ga sa nevericom posmatrali i pitali zbog čega mu treba korov, ali on ih je sve razuverio.

Kroz razgovor sa prijateljima odlučio sam da posadim šipurak na 70 ari. Iako je mnogima u početku bilo čudno, ja se na to nisam obazirao nego sam nastavio da radim. Prezadovoljan sam zbog toga i zbog svoje odluke se nikad nisam pokajao, kaže za RINU Danko.

Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj Novopazarac nije prepustio slučaju. Pažljivo je slušao savete Stručne savetodavne službe i uspeh nije izostao. Šipurak u novopazarskom selu rađa, što bi se reklo kao iz vode.

Rod je iz godine u godinu sve veći, ali neka optimalna količina za ovu parcelu je oko tri tone. Šipurak je jako laka vrsta, ja imam sorte polimerijanu u šmit. Jako je otporan na bolesti i uopšte se ne prska, jedino što je potrebno jeste da se između redova uništi trava. Proizvodnja uopšte nije zahtevna, kaže Danko.

Sezona berbe je u jesen, a kako kaže ovaj poljoprivrednik, sorte koje on uzgaja na sebi nemaju puno bodlji pa ni to nije težak proces. Jedino što nije lako, a to je naći radnike, ali i u tome na kraju uvek uspe.

Jedino dobro je što sezona berbe šipurka kreće u septembru kada je svo drugo voće već obrano. Dnevnicu plaćamo po ubranom kilogramu. Inače, otkupna cena šipurka po kilogramu kreće se od 100 do 150 dinara. Osim svog, otkupljujem i divlji šipurak, kaže Danko.

Kad se berba završi, Danko nastvalja proces svoje proizvodnje, jer na tržište plasira bazu za džem, ali i sam džem od šipurka. Pravljeni po proverenoj recepturi, od domaćih šipuraka za njima vlada baš velika potražnja.

Stoga Danko svima onima koji imaju dilemu da li de krenu u proizvodnju savetuje da preuzmu rizik i krenu u nove poslovne pobede.

RINA

Autor:
Pošaljite komentar
U SRBIJI SE SVE VIŠE GAJI KVALITETAN ŠIPURAK ALI Sav organski šipak iz Bačkog Petrovog Sela proda se na evropskoj pijaci KOD NAS INTERESOVANJE MALO UPRKOS DOBROJ ZARADI

U SRBIJI SE SVE VIŠE GAJI KVALITETAN ŠIPURAK ALI Sav organski šipak iz Bačkog Petrovog Sela proda se na evropskoj pijaci KOD NAS INTERESOVANJE MALO UPRKOS DOBROJ ZARADI

13.06.2024. 10:02 10:16