ВОЈВОЂАНСКИ ПОВРТАРИ СЕ РАЗМИЛЕЛИ ПО ЊИВАМА Млади кромпир СТИГАО РАНИЈЕ

Повртари из Футога већ десетак дана ваде млади кромпир, што је за седам до 10 дана раније него протеклих година. 
а
Фото: Dnevnik.rs

Задовољни су приносом и квалитетом поврћа посађеног на око 250 јутара, али не и потражњом и ценом навелико, јер килограм кошта свега 60 динара.

- Наше тржиште је преплављено увозним младим кромпиром који се још од фербуара - марта продаје увелико на пијацама и маркетима, тако да је сада гужва на тржишту. Увозници нису успели да распродају купљене количине, а домаћи повртари су почели раније да га нуде купцима. Зато је сада наш кромпир јефтин и мало тражен - казао је за „Дневник” повртар из Футога Драган Видовић, који се бави младим кромпиром десетак година.

Фото: Dnevnik.rs

Напоменуо је да је млади кромпир раније доспео јер је раније и посађен него протеклих година, већ почетком фебруара. - Кромпир се сади чим сунце мало угреје земљу у фебруару - марту.

Наше тржиште је преплављено увозним младим кромпиром, који се још од фебруара - марта увелико продаје на пијацама и у маркетима, тако да је сада гужва на тржишту (повртар Драган Видовић)

Фото: Dnevnik.rs

Он кромпир продаје велепродајама и док дође до купаца, напомиње, прође две, три руке. - Млади кромпир не може дуго да стоји, најлепши је када се одмах свеж припреми за јело и зато га сваки дан вадим онолико колико одмах исти дан могу да распродам. И чим завршим са овим послом кренућу у нови, на истој парцели посејаћу шаргарепу која, као и кромпир воли песковиту земљу која је у Фуготу богом дана за ове две врсте поврћа.


Цена брзо пала са 300 на 100 динара

Килограм младог кромпира на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду продаје се од 80 до 100 динара, а у великим маркетима за око 130 динара.

Све до недавно на Футошкој пијаци коштао је од 200 до 300 динара. Нагли пад цене тумачи се већом понудом, пошто су домаћи повртари кренули да износе на тржиште робу са наших њива.


Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, сезона младог кромпира је солидна, тренутни принос је од 17 до 18 тона по хектару, мада ће тек када се целокупан род извади прецизније знати колико је младог кромпира било по хектару.

Видовић наглашава да су улагања у производњу велика. - Само за семе из Холандије или Немачке треба обезбедити око 2.000 евра по јутру. Уз то, треба купити и вештачко ђубриво и заштитна средства, обезбедити наводњавање, а приликом вађења треба наћи и радну снагу и платити сатнице сезонаца - објашњава повртар Драган Видовић.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести