Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

 Прва жетва није крај радова: КРЕЋЕ СЕТВА КОРНИШОНА

14.07.2023. 07:49 08:01
Пише:
Фото: Dobro jutro

Чим се уклоне остаци биљака из прве сетве земљиште ваља да се изашови или узоре мотокултиватором на дубину од двадесетак центиметара, уситни и посеју краставци корнишони. Најбоље успевају на дубоким и структурним земљиштима, док тешка и кисела нису погодна. Корнишони траже наводњавање, јер у случају недостатка земљишне и ваздушне влаге принос се знатније смањује. Оптимална релативна влажност ваздуха је 85–95 процената.

Рок за сетву овог поврћа је до 20. јула, а свако закашњење смањује род. Размак у реду треба да је 25–50 цм, а међуредни 80–100 цм. Најбољи резултати у производњи корнишона постижу се уколико се краставци гаје уз ослонац – шпалир. Гајењем на шпалиру биљке имају више светлости и ваздуха, те се ефикасније штите од болести и штеточина.

Код шпалирског начина производње, у пракси најчешће се сеју два реда биљака. Сеје се са обе спољашње стране шпалира на удаљености од по 30 цм од конструкције, а растојање у реду је 20–25 цм. Размак између два шпалира не би ваљало да буде мањи од два метра, због проласка и несметане бербе. Искуснији баштовани уз овако посејане корнишоне гаје мирођију, црни и бели лук и коморач, који им побољшавају укус.

Берба краставаца започиње 50 до 70 дана након сетве, односно, 30 до 40 дана након садње. Спроводи се свака два до три дана, најчешће три пута седмично. Период плодоношења траје око 60 дана, мада је код партенокарпних хибрида уз метод орезивања бочних грана тај период и дужи. Корнишони се беру у технолошкој зрелости кад су једри, правилног облика и крупноће која одговара сорти и захтеву индустрије.

Од заметања плода до технолошке зрелости корнишона потребно је два до четири дана. У почетним бербама краставац се бере сваки други дан, а после и по два пута дневно. Принос краставца корнишона се креће 3-5 кг/м². У Европи се краставац бере у више класа, док наши откупљивачи захтевају класирање у три класе:

Прва класа дуга је 3-6 цм, пречник око 2 цм и просечну тежину 12-15 г

Друга класа дуга је 6-9 цм, пречник око 3 цм и просечну тежину 40 г и

Трећа класа дуга је 9-12 цм, пречник око 4 цм и просечну тежину 80-100 г.

Највишу цену има прва класа, јер се с њом остварују и најнижи приноси по јединици површине.

У килограму корнишона прве класе има 80-100 плодова, а треће класе 12-25 плодова.

Пише:
Пошаљите коментар
Баште и салаши погодни за краставце

Баште и салаши погодни за краставце

15.03.2018. 11:06 11:47