Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Павловић: Овогодишње кише ће уништити воћарство у Србији - нове финасије потреба

01.06.2023. 15:51 15:54
Пише:
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

КОПАОНИК: У овиру данашње панел дискусије "Утицај климатских промена", на агробизнис конференцији "Grow уп-снага земље", на Копаонику, панелисти су понудили одговоре на питања утицаја климатских промена на пољопривреду, са посебним освртом на воћарство и ратарство.

"Овогодишње кише ће уништити воћарство у Србији. Питање је колико ће хемикалија људи примењивати да би се изборили са овим кишама", рекао је директор пројекта за конкурентну привреду УСАИД Александар Павловић.

Како је објаснио, није сигуран да имамо добру инфраструктуру на терену, те да на томе треба порадити.

Он је мишљења да је финасирање друга битна ставка.

"Просечан српски пољопривредник нема новца за прихватање нових технологија. Посебно у сезони која је лоша на плану климе. Ми немамо алтернативне изворе финансирања да помогнемо малим пољопривредницима у Србији. Кредитирање на том нивоу не постоји, или је хипотекарно", објаснио је он.

Људи имају проблем са информацијама, тврди Павловић.

"На терену се најбоље види колико је слаба информисаност међу произвођачима", оценио је он.

Директорка угружења "Жита Србије" Сунчица Савовић рекла је да климатске промене неповољно утичу на ратарске културе.

"Бујичне падавине су, у овом периоду након пролећне сетве, изузетно девастирајуће, посебно за кукуруз и остале усеве који нису дубоку пустили корен. У последњих 11 година смо имали шест сушних година у ратарској производњи", рекла је Савовићева.

Последње две године су, како каже, биле прве две сушне године у историји производње кукуруза код нас.

"То значи да је род кукуруза прошле године био готово за трећину мањи у односу на 10-годишњи процес наше производње.

Пише:
Пошаљите коментар