Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕЋЕ БИТИ СОКА НИ ПЕКМЕЗА ОД ОВОГ ВОЋА Свету прете озбиљне несташице, ЗБОГ БАКТЕРИЈЕ ПИЋЕМО ВЕШТАКЕ

23.05.2024. 09:27 16:54
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Све екстремнији временски услови и епидемија бактеријске инфекције цитруса погурали су цене поморанџи и сока од поморанџе на светским берзама на нови историјски рекорд (4,66 долара по фунти, тј. 10,2 долара за килограм).

Од 2021. године, до данас, цена поморанџиног сока порасла је готово четвороструко, а однос понуде и потражње ове робе на светским тржиштима већ неко време је, ако не уједначен, неизбалансиран, тј. понуда не може да испрати потражњу, показују подаци америчког Министарства пољопривреде. Са драстичним скоковима малопродајних цена овог сока, на пример у Грчкој, поскупљује из дана у дан, и неповољним развојем ситуације на светском тржишту да ли на сок од поморанџе можемо полако да заборавимо? Не треба заборавити ни чувени пекмез од поморанџи, британски специјалитет, прављен управо од грчких поморанџи.

Па и не баш, али можемо да очекујемо да ће ово, многима омиљено, пиће бити све скупље.

Бразил и САД највише погођени неприликама

Бразил (тј. Сао Паоло) и САД (тј. Флорида) чине 85 одсто светског извоза поморанџи и сока од поморанџе, а управо су поменуте временске неприлике и епидемија бактерије која убија цитрусна воћа најжешће ту.

Температуре током зимске сезоне у Бразилу редовно су прелазиле 40 степени, а забележена је и рекордна температура од 59 степени целзијуса у престоници. Овај топлотни талас, кажу подаци Британске асоцијације воћних сокова, довело је до пада понуде поморанџи и сока од поморанџе на 50-о годишњи минимум и да је раст цена неизбежан.

- Добављачи и произвођачи напорно раде да се изборе са тренутном ситуацијом и смање несташице али реалност је та да ће се ова ситуација задржати неко време, објаснили су из британске асоцијације.

Овај топлотни талас повезан са феноменом Ел Нињо, погађа поморанџе током цветања и фази раног давања плодова, чиме се смањује обим плода биљке. Са све мање редовних киша и све екстремнијим олујама, комбиновано са високим температурама поморанџе не добијају довољно воде и тако губе плод.

- С обзиром на то да око 60 одсто бразилских плантажи поморанџи зависи од редовних киша, и на њу тренутни климатски услови јако утичу, акције и цене ће и у наредном периоду бити "утегнуте", истакли су из ЛДЦ, главног извозника поморанџи и прерађевина у Бразилу

Проблем са бактеријском инфекцијом 

Поред екстремних временских услова који се огледају у сушама и агресивним олујама, тржиште поморанџи света мучи муку и са бактеријском инфекцијом која се назива Хуанглонгбинг (ХЛБ). Познатија и као "болест озелењавања цитруса" погађа сва цитрусна воћа и негативно утиче на пренос нутријената од корена до плода биљке.

Једном када је дрво инфицирано, нагло опада количина плода, а сам плод мења изглед и укус. Како за ову бољку још увек лека нема, дрво временом одумре. ХЛБ, који се препознаје по "озелењавању плода цитруса" захватио је све главне области узгоја поморанџи на свету: Бразил, Мексико, Флориду...

Уместо поморанџи, хибридне сорте и вештачки укуси

Једна од алтернатива, пише Фуднавигатор, могла би да буде велика прилика за сектор вештачких укуса. На пример, произвођач АДМ пријавио је недавно у Великој Британији да су продавци све више заинтересовани за "вештачке укусе", тј. да се од њих све више тражи да направе "мешавину" која би имала укус као природни сок од поморанџе.

С друге стране, други произвођачи истичу да прелазе на хибридне сорте цитрусног воћа: клементине, мандарине и друге. Ово освежење успело је у 2023. години да претекне раст вредности већине криптовалута и акција технолошких гиганата на које смо навикли да расту двоцифрено. Ова роба добила је око 65 одсто на вредности и тако је испливала изнад акција Гугла, Епла, Мајкрософта, злата, енергената, хране...

Блиц

Аутор:
Пошаљите коментар
НИЈЕ ЗЛАТО, ВЕЋ МАЛИНА Цена „црвеног злата“ на пијацама НЕВЕРОВАТНА Слична је ситуација И С ОВИМ ВОЋЕМ Ево колико треба да ИЗВАДИТЕ ИЗ ЏЕПА

НИЈЕ ЗЛАТО, ВЕЋ МАЛИНА Цена „црвеног злата“ на пијацама НЕВЕРОВАТНА Слична је ситуација И С ОВИМ ВОЋЕМ Ево колико треба да ИЗВАДИТЕ ИЗ ЏЕПА

14.05.2024. 09:25 09:30