overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ФРУШКОГОРСКИ ЛИПОВ МЕД” НИКАКО ДА СЕ ОСЛАДИ Ево због чега новац добијен од државе НИЈЕ ИСКОРИШЋЕН (ФОТО)

11.10.2023. 09:00 09:06
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Година за пчеле је била лоша и пчелари би најрадије да је забораве. Кривац је лоша клима, али будући да према проценама пчелара годишње једемо свега 300 до 500 грама меда по глави становника, меда ће бити за домаће потребе и за извоз.

Колико ће бити „Фрушкогорског липовог меда” са ознаком географског покрекла, који по критеријума спада у премијум производе, знаће се крајем октобра, када се заврше анализе за добијање сертификата за ознаку географског порекла.

Потенцијали Фрушке горе су огромни, али недовољно искоришћени упркос томе што пчелари имају у потпуности опремљен погон за производњу и паковање овог меда у Грабову на Фрушкој гори..

Пре десетак година Друштво пчелара „Јован Живановић” у Новом Саду било је иницијатор производње липовог меда са ознаком географског порекла када су купљене машина и опрема државним парама, али производња није покренута због неслоге чланова Удружења „Фрушкогорска кошница”.

- Нажалост, број пчелара који се баве производњом меда са ознаком географског порекла из године у годину опада, јер није решен, између осталих проблема, пласман меда који би требао да оправда улагања пчелара - казао је за „Дневник” заменик председника Друштва пчелара „Јован Живановић” у Новом Саду Ђорђе Мркић. - Ове године 17 пчелара чека сертификат, а колико ће их добити знаће се тек после анализа крајем октобра. Додуше, ни протеклих година није било превеликог интересовања за сертификацију. Када смо 2014. године кренули у сетрификацију, било је двадесетак пчелара. Прошле године је 20 пчелара чекало ознаку географског порекла али је 14 добило сертификат, пошто су неки током поскупка одустали, а други нису прошли анализе.


Тровање пчела да буде кривично дело

Заменик председника Друштва пчелара „Јован Живановић” Ђорђе Мркић наглашава да пчеларима требају већи подстицаји од најављених 1.000 динара по кошници од наредне године и субвенције за гориво, да би „Фрушкогорског липовог меда” са ознаком географског порекла било више, али и меда уопште.

- Важно би нам било и да се тровање пчела сматра кривичним делом, што пчеларске организације година захтевају. Тражимо и да се по службеној дужности гоне они који на било који начин угорзе пчелиња друштва. Сада је све што се деси пчелама на пчеларима, они сносе трошкове штете, нико не одговара и пчелари траже кривце уместо полиције - истакао је Мркић.


По речима Мркића, „Фрушкогрског липовог меда” са ознаком географског порекла има из године у годину око шест тона и та количина не може да се прода по адекватним ценама, већ се продаје као конвенционални мед по ценама које нису ни близу онима које би требало да буду.

- Цена је та која пчеларима не да да се упусте у производњу веће количине липовог меда са Фрушке горе, јер су трошкови велики, посебно је скупо гориво за које пчелари немају субвенције, а требају им. Свакодневно прелазимо километре обилазећи пчелиња друштва и превозимо кошнице са једне на другу пашу, што изискује доста новца. Уз то, надовезао се и проблем који не можемо да решимо међусобно. Један члан „Фрушкогорска кошница” кочи почетак рада погона који, иако је потпуно опремљен, стоји неискоришћен - казао је Мркић .

У погледу коштања Фрушкогорског меда са ознаком географског порекла, али и уопште меда, Мркић напомиње да је у протеклих неколико година мед знатно јефтинији.

- Некада је на европском тржишту тражен мед врхунског квалитета и купци навелико нису питали колико кошта. Међутим, сада је цена испред квалитета и што је мед јефтинији, то се брже прода - предочио је Мркић. - „Фрушкогорски мед” има исту цену и сада и када је 2014. године почео поступак серфификације, килограм је 1.200 динара, а откупне цене липовог меда три до 3,5 евра, док су цене у малопродаји различите од регије до регије, од 1.000 до 1.200 динара, што је далеко од онога што би била производна цена и са тим ценама пчелари не могу да причају о приходу и заради.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар
КОНАЧНО ДОБРА ВЕСТ Креће ванредна инспекцијска контрола меда у Србији

КОНАЧНО ДОБРА ВЕСТ Креће ванредна инспекцијска контрола меда у Србији

25.09.2023. 19:34 19:37