light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ЖЕТВА КУКУРУЗА У ПУНОМ ОБИМУ, РАНИЈЕ НЕГО ИКАДА Принос понегде и трипут мањи због паклене врућине; Златно зрно ситно и са мало влаге

21.08.2024. 10:26 10:44
Пише:
Извор: Слободан Шушњевић

Ратари не памте да се кукуруз скидао већ у агвусту и да ће жетву завршити за десетак дана - до 1. септембра.

Некада се у жетву кретало крајем септембра, а берба која се одвијала ручно трајала је током октобра па и до половине новембра. 

Сада су климатске промене помериле жетву кукуруза, али и свих других пољопривредних култра. Убирање примарних пољопривредних култура већ другу годину заредом прати сушна и топла клима.

Ова година била је још гора у односу на лањску, јер је права афричка клима вишеструко умањила приносе и допринела да род раније сазре.

Кукуруз је ситан и није влажан. Не памтимо да је некада имао влаге само 11 процената (ратар са Ченеја Аца Летић)

По подацима Републичког завода за статистику, пољопривредници су кукуруз посејали на мало изнад 960.000 хектара и нису задовољни ни приносима ни ценом новог рода, који вреди на Продуктној берзи Нови Сад свега 21,8 динара килограм.  Стрепе и како ће оранице припремити за сетву пшенице на јесен, јер кише нема већ два месеца, а нема ни најаве да ће је бити у наредном периоду.

Ратар Аца Летић са Ченеја код Новог Сада казао је за Дневник да се приноси кукуруза крећу од 3,3 тоне по јутру до 5 тона, док на ченејским њивама, када је клима како треба па се смењују киша и сунце и примени агротехника, може да буде и 12 тона кукуруза по хектару, односно од 7 до 7,5 тона по јутру. - Сада је кукуруз ситан и није влажан. Не памтимо да је некада имао влаге само 11 процената. Стабла су сасвим сува, као слама, јер је незапамћена суша без кише дуже од два месеца уз високе дневне тепературе скувала род.  Кукуруз је, каже, сејао почетком априла и зато има мало боље приносе у односу на оне паоре који су сејали касније, током априла. 

Али, без обзира на то што ће кукуруза имати мало више, биће на нули. - На срећу, радим само своје њиве, не узимам оранице у закуп, јер они ратари који раде и туђе њиве биће у дебелом минусу са садашњим приносима.

Летић каже да би реална цена кукуруза требала да буде 30 динара.

21,8 динара килограм кукуруза на Продуктној берзи Нови Сад

И пољопривредник из Бачког Градишта код Бечеја Александар Варга сматра исто, да би кукуруз требао да кошта око 30 динара, да би се исплатила сетва и било неке зараде. - У атару Градишта приноси се крећу од две до четри тоне по јутру, што су мали приноси. И лањска година је била сушна и приносу нису били велики, тако да две године заредом муку мучим са сушом, малим приносима и ниским ценама, и не видим излаз... - казао је Варга.    

Потребни кредити за наводњавање

Велики пољопривредник из Бечеја Нандор Ковач казао је да се у бечејском атару приноси кукуруза крећу од 2,8 тона по јутру до четри тоне и да ће само малобројни ратари успети да обаве наредну сетву јер две године узастопно клима не иде наруку пољопривреди. 

- Потребна нам је помоћ државе и повољни кредити за наводњавање ораница јер финансијски нећемо бити у могућности ни сетву наредне године да обавимо, а камоли да улажемо у велике инвестиције као што је наводњавање. Неки ратари неће ове жетве успети ни да се раздуже за материјал који су узимали за сетву, јер је суша појела род - казао је Ковач. 

З. Делић

Фото: С. Шушњевић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВОСАДСКА ПРОДУКТНА БЕРЗА Ево каква је цена пшенице, а шта се дешава са кукурузом

НОВОСАДСКА ПРОДУКТНА БЕРЗА Ево каква је цена пшенице, а шта се дешава са кукурузом

12.08.2024. 11:25 11:30
АФРИЧКА КЛИМА ОПУСТОШИЛА ЊИВЕ ПО ВОЈВОДИНИ Суша на поједним њивама већ обрала пола кукуруза

АФРИЧКА КЛИМА ОПУСТОШИЛА ЊИВЕ ПО ВОЈВОДИНИ Суша на поједним њивама већ обрала пола кукуруза

05.08.2024. 08:46 09:04