Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Црни лук тера сузе на очи већ на пијаци; килограм и до 300 динара

21.03.2023. 22:18 22:22
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: Цена црног лука драстично је скочила у prеthodnih месец дана и достиже цену јужног воћа.

У Београду је, како наводи Радио-телевизија Србије, килограм тог поврћа у маркетима до 200, а на пијацама, где је квалитет нешто бољи, и до 300 динара. Цена, кажу продавци, неће скоро ићи надоле.

Многима који ових дана купују један од главних састојака сваког ручка сузе крену на очи и пре сецкања љутог црног лука.

Разлог је папрена цена и то не само у престоници, већ у свим деловима земље.

Продавац каже да је разлог зато што нема нашег лука, нестао је, а овај који се сада продаје је из увоза. Напомиње да никад лук овако није био скуп од када је на пијаци.

Слична порука са пијаце у Јагодини може се чути и у Београду. Чак и од произвођача.

Овај холандски је мало поскупео, био је 80 сад је исто 200. Па све је мања производња лука и свог поврћа. То је главни разлог што је поскупео, каже Милош Јаковљевић из Ивањице за РТС.

Никола Пантовић, произвођач из Ивањице, каже да нема довољно количина и нема ко да ради више.

У Србији је 2022. произведено 35.000 тона црног лука на више од 4.100 хектара, што су просечне вредности за prеthodnih неколико година. Међутим, временске прилике нису ишле наруку произвођачима, чак ни у Војводини где се црни лук највише производи. Због свега тога смањена је и понуда.

Део црног лука који је извађен због појаве проузроковача болести је завршио на депонијама, део у биогас постројењима што је у значајној мери смањило понуду. Повећан извоз пре свега на тржиште Румуније, Бугарске, Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине је још додатно смањио понуду, каже проф. др Жарко Илин са Пољопривредног факултета Нови Сад.

Професор Илин наглашава и да је хектар црног лука за готово 30 одсто скупљи него у prеthodnim годинама и кошта до 10.000 евра. Већи трошкови произвођача диктираће, природно, и вишу цену. Цена од 120 динара без ПДВ-а коју траже професионални произвођачи за килограм црног лука, сасвим је оправдана, каже, с обзиром на улагања. Проблем је у разлици коју додају дистрибутери.

Црни лук смо, подсећа РТС, прошле године највише увозили из Холандије и Северне Македоније. Тренутно се, кажу стручњаци, увози из Египта, Холандије, Немачке и Киргистана.

Пише:
Пошаљите коментар