Crni luk tera suze na oči već na pijaci; kilogram i do 300 dinara
BEOGRAD: Cena crnog luka drastično je skočila u prethodnih mesec dana i dostiže cenu južnog voća.
U Beogradu je, kako navodi Radio-televizija Srbije, kilogram tog povrća u marketima do 200, a na pijacama, gde je kvalitet nešto bolji, i do 300 dinara. Cena, kažu prodavci, neće skoro ići nadole.
Mnogima koji ovih dana kupuju jedan od glavnih sastojaka svakog ručka suze krenu na oči i pre seckanja ljutog crnog luka.
Razlog je paprena cena i to ne samo u prestonici, već u svim delovima zemlje.
Prodavac kaže da je razlog zato što nema našeg luka, nestao je, a ovaj koji se sada prodaje je iz uvoza. Napominje da nikad luk ovako nije bio skup od kada je na pijaci.
Slična poruka sa pijace u Jagodini može se čuti i u Beogradu. Čak i od proizvođača.
Ovaj holandski je malo poskupeo, bio je 80 sad je isto 200. Pa sve je manja proizvodnja luka i svog povrća. To je glavni razlog što je poskupeo, kaže Miloš Jakovljević iz Ivanjice za RTS.
Nikola Pantović, proizvođač iz Ivanjice, kaže da nema dovoljno količina i nema ko da radi više.
U Srbiji je 2022. proizvedeno 35.000 tona crnog luka na više od 4.100 hektara, što su prosečne vrednosti za prethodnih nekoliko godina. Međutim, vremenske prilike nisu išle naruku proizvođačima, čak ni u Vojvodini gde se crni luk najviše proizvodi. Zbog svega toga smanjena je i ponuda.
Deo crnog luka koji je izvađen zbog pojave prouzrokovača bolesti je završio na deponijama, deo u biogas postrojenjima što je u značajnoj meri smanjilo ponudu. Povećan izvoz pre svega na tržište Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine je još dodatno smanjio ponudu, kaže prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad.
Profesor Ilin naglašava i da je hektar crnog luka za gotovo 30 odsto skuplji nego u prethodnim godinama i košta do 10.000 evra. Veći troškovi proizvođača diktiraće, prirodno, i višu cenu. Cena od 120 dinara bez PDV-a koju traže profesionalni proizvođači za kilogram crnog luka, sasvim je opravdana, kaže, s obzirom na ulaganja. Problem je u razlici koju dodaju distributeri.
Crni luk smo, podseća RTS, prošle godine najviše uvozili iz Holandije i Severne Makedonije. Trenutno se, kažu stručnjaci, uvozi iz Egipta, Holandije, Nemačke i Kirgistana.