БЕГЕЧАНИ направили “ШАРГАРЕПОВАЧУ“ Процес печења РАКИЈЕ ОД ШАРГАРЕПЕ дуг и захтеван, тражена и у иностранству
БЕГЕЧ: Многи знају да је бегечка шаргарепа бренд, али и производ са заштићеним географским пореклом. Међутим, мештани су сада отишли корак даље и направили уникатно пиће – ракију од шаргарепе.
Једно газдинство у Бегечу одлучило се да направи и ракију од овог поврћа, а како кажу, 20 килограма шаргарепе утроши се да би се направила једна литра овог пића.
Цена једне флаше је 1.200 динара, испричала је жена која испред своје куће продаје “шаргареповачу”.
Њен деда дошао је на идеју да поред виљамовке и дуње, пече и шаргарепу. Како она каже, све то раде на свом салашу, на ком имају сопствено воће и поврће, а сам процес печења ове ракије је дуг и захтеван, али се ради из љубави.
Како ова мештанка истиче, сви у породици се баве узгојем шаргарепе, од најстаријих до најмлађих, а чак су неколико пута учествовали и на познатој бегечког “Шаргарепијади”. Домаћица нам је такође испричала да ракију купују многи, а да се продаје и у Словачку, Мађарску, Босну и Херцеговину па и Хрватску.
nsuzivo.rs