Време зимнице ШПАЈЗ НАПУНИТИ ДОМАЋИМ СПЕЦИЈАЛИТЕТИМА, а не куповним
Време је када домаћице почињу да размишају о зимници и пред вечитом су дилемом шта је јефтиније - уложити труд и скувати парадајз и ајвар, ставити паприку и краставце у тегле или на акцијама по великим маркетима све покуповати и током зиме користити.
Ове године за зимицу требаће више пара, без обзира на то да ли ће се припремати у соптвеној режији или куповати на акцијама у великим трговинским ланцима.
Ако се узму у обзир само цене поврћа на пијацама и у радњама, јефиније ће проћи домаћице које буду саме припремале зимицу, чак и онда када се томе додају трошкови за сирће, бибер у зрну, со, шећер, ловоров лист, уље и бели лук за ајвар.
Једино што труд и време редуше нема цену па ће зато свака да одлучи спрам дебљине новчаника где ће обезбедити зимницу. Понуда парадајза, паприке и краставаца бар у Новом Саду није велика па би, уколико се размишља о зимници, требало што пре кренути у снабдевање
На Кванташкој пијаци у Новом Саду поврћа нема у изобиљу, а продавци кажу да је то због тога што је род страдао током невремена од пре две, три седмице.
Пошто се цене формирају спрам тражње, то је довољан разлог зашто не би требало чекати септембар, јер поврће које невреме није уништило може да буде и скупље.
Килограм парадајза на Кванташу навелико кошта, у зависности од квалитета, од 80 до 130 динара. Паприке су 150 динара, краставаца корнишона нема, а краставци мало крупнији, који се могу такође остављати у тегле, коштају килограм 100 и 150 динара.
Истовремено литар парадајза у радњама је, бар сада, око 180 динара, мада га има и по вишим ценама, али нема јефтинијега. Зато ће домаћице које буду куповале у трговинама уштедети и новац и време, јер од два килограма парадајза добије се литар скуваног. Уколико су при новцу, требало би да пожуре и купе, јер током зиме пастеризовани парадајз може да буде и скупљи. Обавезно само приликом куповине треба да погледају датум производње и када истиче рок употребе.
Ако је разлика у цени мала између најјефтинијег индустријског парадајза и оног из домаће радиности, у остављању паприке - бабуре је знатнија, јер ће у кућном buyеtu бити уштеде ако се паприке буду остављале уз шпорет. Тегла барене паприке запремине 670 грама стаје у маркетима од 420 до 460 динара, а печене око 565 динара.
Сирће и бели лук у праху
Домаћице које буду остављале зимницу требало би да обрате пажњу на цену сирћета, јер овај зачин има велики распон у коштању. Литар се може купити и за непуних стотину динара - 99 динара, али се може наћи и за више пара, чак 170 динара.Најскупљи бели лук у праху у маркетима је око 310 динара, док је на кванташу 300 динара килограм у главицама. Лоров лист стаје од 70 до 95 динара. Бибер у зрну 50 грама је око 270 динара, а литар уља на акцијама кошта од 140 до 170 динара.
Црвена паприка „шиља” која се пече на Кванташкој пијаци кошта 200 и 230 динара килограм, а на Кванташу се продаје на свега два, три места, па ће се и ту уштедети ако се паприке буду пекле у двориштима по кућама и викендицама.
Прошле године у ово време понуда је била знатно већа, али је ове сезоне на многим њивама страдала од невремена. Повртарима у Руском Крстуру, који су деценијама познати по производњи паприке слоново уво, бабуре и парадајз паприке, олуја је уништила целокупан овогодишњи род, а сваке године на пољима око Руског Крстура било је под паприком бар 350 хектара.
Пола килограма домаћег специјалитета - ајвара кошта у маркетима око 600 динара али га има и за непуних 1.000 динара. Посебно је скуп онај из домаће радиности и познатих индустријских произвођача.
Од десет килограма паприка (2.000 до 2.300 динара) добије се само пет килограма ајвара. Припрема ајавара је захтеван и дуготрајан посао за који свака домаћица има свој рецепет и зна шта укућани воле да једу, па ће то бити пресудно у одабиру ове зимнице.
З. Делић