Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vreme zimnice ŠPAJZ NAPUNITI DOMAĆIM SPECIJALITETIMA, a ne kupovnim

19.08.2023. 12:17 12:23
Piše:
Foto: V.Fifa

Vreme je kada domaćice počinju da razmišaju o zimnici i pred večitom su dilemom šta je jeftinije - uložiti trud i skuvati paradajz i ajvar, staviti papriku i krastavce u tegle ili na akcijama po velikim marketima sve pokupovati i tokom zime koristiti.

Ove godine za zimicu trebaće više para, bez obzira na to da li će se pripremati u soptvenoj režiji ili kupovati na akcijama u velikim trgovinskim lancima.

Ako se uzmu u obzir samo cene povrća na pijacama i u radnjama, jefinije će proći domaćice koje budu same pripremale zimicu, čak i onda kada se tome dodaju troškovi za sirće, biber u zrnu, so, šećer, lovorov list, ulje i beli luk za ajvar.

Jedino što trud i vreme reduše nema cenu pa će zato svaka da odluči spram debljine novčanika gde će obezbediti zimnicu. Ponuda paradajza, paprike i krastavaca bar u Novom Sadu nije velika pa bi, ukoliko se razmišlja o zimnici, trebalo što pre krenuti u snabdevanje

Na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu povrća nema u izobilju, a prodavci kažu da je to zbog toga što je rod stradao tokom nevremena od pre dve, tri sedmice.

80–130 dinara kilogram paradajza, 180 dinara litar soka od paradajza u radnjama

Pošto se cene formiraju spram tražnje, to je dovoljan razlog zašto ne bi trebalo čekati septembar, jer povrće koje nevreme nije uništilo može da bude i skuplje.

Kilogram paradajza na Kvantašu naveliko košta, u zavisnosti od kvaliteta, od 80 do 130 dinara. Paprike su 150 dinara, krastavaca kornišona nema, a krastavci malo krupniji, koji se mogu takođe ostavljati u tegle, koštaju kilogram 100 i 150 dinara.

150 dinara kilogram paprike babure, od 420 do 460 dinara barena babura u trgovinama

Istovremeno litar paradajza u radnjama je, bar sada, oko 180 dinara, mada ga ima i po višim cenama, ali nema jeftinijega. Zato će domaćice koje budu kupovale u trgovinama uštedeti i novac i vreme, jer od dva kilograma paradajza dobije se litar skuvanog. Ukoliko su pri novcu, trebalo bi da požure i kupe, jer tokom zime pasterizovani paradajz može da bude i skuplji. Obavezno samo prilikom kupovine treba da pogledaju datum proizvodnje i kada ističe rok upotrebe.

Ako je razlika u ceni mala između najjeftinijeg industrijskog paradajza i onog iz domaće radinosti, u ostavljanju paprike - babure je znatnija, jer će u kućnom buyetu biti uštede ako se paprike budu ostavljale uz šporet. Tegla barene paprike zapremine 670 grama staje u marketima od 420 do 460 dinara, a pečene oko 565 dinara.


Sirće i beli luk u prahu

Domaćice koje budu ostavljale zimnicu trebalo bi da obrate pažnju na cenu sirćeta, jer ovaj začin ima veliki raspon u koštanju. Litar se može kupiti i za nepunih stotinu dinara - 99 dinara, ali se može naći i za više para, čak 170 dinara.Najskuplji beli luk u prahu u marketima je oko 310 dinara, dok je na kvantašu 300 dinara kilogram u glavicama. Lorov list staje od 70 do 95 dinara. Biber u zrnu 50 grama je oko 270 dinara, a litar ulja na akcijama košta od 140 do 170 dinara.


Crvena paprika „šilja” koja se peče na Kvantaškoj pijaci košta 200 i 230 dinara kilogram, a na Kvantašu se prodaje na svega dva, tri mesta, pa će se i tu uštedeti ako se paprike budu pekle u dvorištima po kućama i vikendicama.

Prošle godine u ovo vreme ponuda je bila znatno veća, ali je ove sezone na mnogim njivama stradala od nevremena. Povrtarima u Ruskom Krsturu, koji su decenijama poznati po proizvodnji paprike slonovo uvo, babure i paradajz paprike, oluja je uništila celokupan ovogodišnji rod, a svake godine na poljima oko Ruskog Krstura bilo je pod paprikom bar 350 hektara.

Pola kilograma domaćeg specijaliteta - ajvara košta u marketima oko 600 dinara ali ga ima i za nepunih 1.000 dinara. Posebno je skup onaj iz domaće radinosti i poznatih industrijskih proizvođača.

Od deset kilograma paprika (2.000 do 2.300 dinara) dobije se samo pet kilograma ajvara. Priprema ajavara je zahtevan i dugotrajan posao za koji svaka domaćica ima svoj recepet i zna šta ukućani vole da jedu, pa će to biti presudno u odabiru ove zimnice.  

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar