scattered clouds
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕГЛА АЈВАРА СКОЧИЛА НА ХИЉАДАРКУ, КРАСТАВЧИЋИ 350 Ово је детаљан списак зимнице

23.08.2024. 12:01 12:15
Пише:
Извор: Pixabay

Натпросечно високе температуре у августу одложиле су спремање и продају зимнице, па ће пуњење шпајза причекати до друге половине септембра. Иако је већ крај августа, из кухиња произвођача домаће зимнице миришу само џемови и слатка, док се спремање ајвара, цвекле и парадајза одлаже јер ни произвођачи ни купци немају где да чувају тегле на високим температурама.

- Од зимнице сад се продају сирупи, понеко купи слатко и млевени парадајз. У току је припрема слатког од шљиве, које се најбоље и продаје. Слатко спремамо сезонски, почев од шумских јагода, па редом од трешње, вишње, како шта стиже. Спремамо и џемове од сезонског воћа, док прављење остале зимнице одлажемо због велике врућине, која је кочница и за спремање и за продају. Продаја зимнице креће крајем септембра, када се људи врате са одмора и мало обнове буџет, тада је најбоља - каже Милена Топаловић, произвођач домаће зимнице из Кључа у општини Мионица.

Домаћице које спремају зимницу по традиционалним рецептима продају је углавном сталним муштеријама, али има и понеки нови купац који наручује по препоруци.

- Ми радимо пет година и имамо исте муштерије, које наручују по потреби колико им чега треба. Гледамо да имамо на залихама свега, али на пример цвеклу још нисам извадила из земље и због врућине је вадим по потреби и правим у мањим количинама. Сигурније је да стоји у земљи - истиче Милена и додаје да очекује да ће зимница бити скупља, иако сваки произвођач сам одређује цену.

Корнишони и џем

С друге стране, Дејан Јоксимовић, власник предузећа "Боки food systеm" из Доње Топонице код Прокупља, тврди да ће зимницу продавати по прошлогодишњим ценама.

- Ми правимо и продајемо комплетну зимницу - џемове, ајваре, цвеклу, паприку, фефероне, али продаја још није кренула. Врућина утиче и на производњу и продају. Тренутно пакујемо за продају корнишоне, а џемове радимо како шта стиже. Очекујемо да продаја зимнице крене у другој половини септембра, а цене ће бити на истом нивоу као прошле године. Боље да продамо по истим ценама него да нам остане - каже Јоксимовић.

Детаљан списак зимнице

За теглу ајвара, од 750 грама, треба издвојити од 1.050 до 1.100 динара, док тегла цвекле кошта 360 динара. Купус рибанац иде од 400 динара по килограму, а литра сока од парадајза кошта 270 динара. Љубитељи љутих папричица платиће теглу 375 динара, а за шарену салату 370 динара. Пола килограма слатког од трешње наплаћиваће се 550 динара, а слатко од јагоде 700.

kurir.rs/dnevnik.rs

Аутор:
Пошаљите коментар
Како изабрати НАЈБОЉУ ПАПРИКУ ЗА АЈВАР: Савети злата вредни, боље их одмах запишите

Како изабрати НАЈБОЉУ ПАПРИКУ ЗА АЈВАР: Савети злата вредни, боље их одмах запишите

10.08.2024. 15:51 15:55
НАЈБОЉИ ЈЕ Српски ајвар на светској листи најукусније хране

НАЈБОЉИ ЈЕ Српски ајвар на светској листи најукусније хране

16.10.2023. 11:12 11:21