Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEGLA AJVARA SKOČILA NA HILJADARKU, KRASTAVČIĆI 350 Ovo je detaljan spisak zimnice

23.08.2024. 12:01 12:15
Piše:
Izvor: Pixabay

Natprosečno visoke temperature u avgustu odložile su spremanje i prodaju zimnice, pa će punjenje špajza pričekati do druge polovine septembra. Iako je već kraj avgusta, iz kuhinja proizvođača domaće zimnice mirišu samo džemovi i slatka, dok se spremanje ajvara, cvekle i paradajza odlaže jer ni proizvođači ni kupci nemaju gde da čuvaju tegle na visokim temperaturama.

- Od zimnice sad se prodaju sirupi, poneko kupi slatko i mleveni paradajz. U toku je priprema slatkog od šljive, koje se najbolje i prodaje. Slatko spremamo sezonski, počev od šumskih jagoda, pa redom od trešnje, višnje, kako šta stiže. Spremamo i džemove od sezonskog voća, dok pravljenje ostale zimnice odlažemo zbog velike vrućine, koja je kočnica i za spremanje i za prodaju. Prodaja zimnice kreće krajem septembra, kada se ljudi vrate sa odmora i malo obnove budžet, tada je najbolja - kaže Milena Topalović, proizvođač domaće zimnice iz Ključa u opštini Mionica.

Domaćice koje spremaju zimnicu po tradicionalnim receptima prodaju je uglavnom stalnim mušterijama, ali ima i poneki novi kupac koji naručuje po preporuci.

- Mi radimo pet godina i imamo iste mušterije, koje naručuju po potrebi koliko im čega treba. Gledamo da imamo na zalihama svega, ali na primer cveklu još nisam izvadila iz zemlje i zbog vrućine je vadim po potrebi i pravim u manjim količinama. Sigurnije je da stoji u zemlji - ističe Milena i dodaje da očekuje da će zimnica biti skuplja, iako svaki proizvođač sam određuje cenu.

Kornišoni i džem

S druge strane, Dejan Joksimović, vlasnik preduzeća "Boki food system" iz Donje Toponice kod Prokuplja, tvrdi da će zimnicu prodavati po prošlogodišnjim cenama.

- Mi pravimo i prodajemo kompletnu zimnicu - džemove, ajvare, cveklu, papriku, feferone, ali prodaja još nije krenula. Vrućina utiče i na proizvodnju i prodaju. Trenutno pakujemo za prodaju kornišone, a džemove radimo kako šta stiže. Očekujemo da prodaja zimnice krene u drugoj polovini septembra, a cene će biti na istom nivou kao prošle godine. Bolje da prodamo po istim cenama nego da nam ostane - kaže Joksimović.

Detaljan spisak zimnice

Za teglu ajvara, od 750 grama, treba izdvojiti od 1.050 do 1.100 dinara, dok tegla cvekle košta 360 dinara. Kupus ribanac ide od 400 dinara po kilogramu, a litra soka od paradajza košta 270 dinara. Ljubitelji ljutih papričica platiće teglu 375 dinara, a za šarenu salatu 370 dinara. Pola kilograma slatkog od trešnje naplaćivaće se 550 dinara, a slatko od jagode 700.

kurir.rs/dnevnik.rs

Autor:
Pošaljite komentar
Kako izabrati NAJBOLJU PAPRIKU ZA AJVAR: Saveti zlata vredni, bolje ih odmah zapišite

Kako izabrati NAJBOLJU PAPRIKU ZA AJVAR: Saveti zlata vredni, bolje ih odmah zapišite

10.08.2024. 15:51 15:55
NAJBOLJI JE Srpski ajvar na svetskoj listi najukusnije hrane

NAJBOLJI JE Srpski ajvar na svetskoj listi najukusnije hrane

16.10.2023. 11:12 11:21