light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДЛОГ НОВОГ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ КОРИСНИКА ФИНАНСИЈСКИХ УСЛУГА Обуздавање камата и самовоље банака ИПАК, РАЗМИСЛИТИ ДОБРО ПРЕ УЗИМАЊА КРЕДИТА

21.08.2024. 08:49 09:43
Пише:
Извор: Dnevnik.rs / Pixabay.com

Предлог новог Закона о заштити корисника финансијских услуга доноси доста новина, а једна од њих је да се први пут уводи ограничење каматних стопа на кредите, кредитне картице и дозвољено прекорачење.

Сврха ових ограничења, како је речено у Народној банци Србије (НБС) је двострука и она с једне стране треба да спрече да се корисницима наплаћују превисоке каматне стопе, а с друге стране да везивањем максималне каматне стопе за кретање просечне пондерисане стопе уз одређени додатак, спрече нагли раст каматних стопа.

„Додатно, ограничењем и ефективне каматне стопе која показује укупну цену кредита, банке се спречавају да евентуално заобиђу ова ограничења кроз раст одређених кредитних накнада”, наводе из НБС.

Додају да ће, када је реч о корисницима стамбених кредита, усвајање ових ограничења имати велике позитивне последице по њих, будући да је одлука којом су ограничене камате код ове врсте кредита са променљивом стопом привремена, док је законско ограничење трајног карактера. С друге стране, истичу у централној банци, захваљујући тој одлуци у prеthodnih скоро годину дана спуштена је просечна пондерисана каматна стопа на стамбене кредите па ће то омогућити да се ограничење код ове врсте кредита спроведе лакше и без великих осцилација. Наводе да је предвиђено ограничење каматних стопа значајно и код готовинских кредита, кредитне картице и дозвољеног прекорачења јер ће спречити управо оно што је захтев Директиве Европске уније, а то је да се корисницима наплаћују превисоке камате.


Приговори и притужбе

Посебно поглавље је посвећено поступку по приговору и притужби, као поступку у коме је у prеthodnih 12 година НБС обештетила огроман број корисника па су сва добра искуства из праксе имплементирана у овај закон. Осим тога, за разлику од досадашњег начина посредовања, које је засновано на правилима из општег закона о вансудском решавању спорова, овим законом се дају већа овлашћења медијаторима на начин да могу да износе конкретне предлоге за решење спорног односа.


И код ових ограничења разматра се везивање за просечну пондерисану стопу, али и за законску затезну камату на коју опет директно утиче референтна стопа НБС. Тако ће се, кажу, омогућити да референтна стопа брже и директније утиче на висину каматних стопа код ових банкарских производа. Овим предлогом се предуговорно обавештавање, оглашавање и уопште информисање подиже на још виши ниво, тако да се са што мање документације, уз избегавање бирократског језика, на јасан и разумљив начин објасни кориснику да задуживање кошта, да са собом носи ризике, односно економске последице, као и да му се кроз одређене савете дате у доброј вери помогне да пронађе услугу која ће најбоље да задовољи његове потребе. У вези с тим, први пут се на финансијском тржишту регулишу саветодавне услуге које банка може да пружа свом клијенту, али и услуга саветовања о дугу које треба да буду од користи клијентима са проблемом у отплати.

Први пут се регулише и пракса везивања и обједињавања услуга, тако што се банци забрањује да давање кредита услови обавезом коришћења неке друге услуге, осим изузетно, док се с друге стране банци даје право да обједињава услуге.

То, примера ради, значи да банка може клијенту да понуди одређени пакет који је као такав повољнији него куповина услуга одвојено, с тим да сваки корисник мора да има могућност да услуге користи и одвојено, односно, само неку од услуга из пакета.

По речима уредника сајта Каматица Душана Узелца, то је први искорак у регулацији тржишта, односно директна регулација крајње цене производа које банке нуде и то макисималне цене за сваки производ.

По његовим речима, то не значи да ће сви кредити појефтинити и да ће рате бити ниже.

- Подизање кредита и даље је одлука сваког појединца, за коју он има индивидуалну одговорност и не може се очекивати да неко други ту одговорност носи. Зато и даље треба бити веома опрезан јер оваква одлука може бити и мач с две оштрице, пошто ће грађани имати осећај да су заштићени и од својих лоших финансијских одлука - каже Узелац.

Е. Д. Н.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВО КОЛИКА може да вам БУДЕ РАТА после најављене мере ОГРАНИЧАВАЊА КАМАТЕ НА КРЕДИТЕ Хоће ли банке да поскупе друге услуге

ЕВО КОЛИКА може да вам БУДЕ РАТА после најављене мере ОГРАНИЧАВАЊА КАМАТЕ НА КРЕДИТЕ Хоће ли банке да поскупе друге услуге

05.08.2024. 19:36 19:54
ИЗМЕНЕ ЗАКОНА МОГУЋЕ? Држава ће спречити банке да подижу камате на кредите, картице, дозвољени минус

ИЗМЕНЕ ЗАКОНА МОГУЋЕ? Држава ће спречити банке да подижу камате на кредите, картице, дозвољени минус

03.08.2024. 15:44 15:55
Каматица: Камате на кредите мање за трећину

Каматица: Камате на кредите мање за трећину

07.04.2016. 15:53 13:33