ПОСКУПЉУЈЕ ПИЋЕ KOJE СЕ У СРБИЈИ НАЈВИШЕ ТРОШИ Хоће ли сад и пиво постати луксуз?
Ново истраживање је утврдило да квалитет пива знатно опада и да ће оно у баровима поскупети због утицаја климатских промена.
Ново истраживање је утврдило да квалитет пива знатно опада и да ће оно у баровима поскупети због утицаја климатских промена.
Стручњаци су дошли до закључка да се у Европи убудуће може очекивати пораст цене пива, због пада приноса хмеља. Истичу и да суше непосредно утичу на квантитет и квалитет самог хмеља. Ради се о састојку који пиву даје аутентичан мирис и укус.
У једном истраживању констатовано је да се широм Европе десио пад квалитета и количине ароматичног хмеља. Принос хмеља од 2021. до 2050. године могао би да буде мањи у распону од 12 до 35 одсто, и то у свим значајним европским подручјима у којима се хмељ узгаја.
Смањење производње хмеља у највећој мери ће се осетити у Словенији, Португалији и Шпанији. У одређеним областима Европе производе се цитрусне, цветне и воћне ароме, које су задобиле популарност у многим пивима у Великој Британији.
Пољопривредници ће морати да пронађу начин да се прилагоде и да нађу решење да ограниче утицај топлоте на усеве.
У извештају се наводи да ће подручје на којем се узгаја хмељ бити потребно проширити за 20 одсто у односу на тренутну површину како би се компензовали губици, због пораста суша у јужној и средњој Европи.
Напомиње се да је половина земљишта Европске уније овог лета било захваћено сушом, као и да је то у великој мери извршило пресију на производњу хране.
Kurir.rs/Klix