Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VELIKA POTRAŽNJA ZA NAŠIM SEZONSKIM RADNICIMA OD GRČKE DO NEMAČKE Ugostitelje najviše cene Hrvati, kuvarima zarada i do 3.000 evra IPAK, NAJVIŠE ZARAĐUJE OVA VAŽNA STRUKA

14.06.2024. 10:16 10:27
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Iako puna letnja sezona još nije zapravo počela, slobodno se može reći da su poslodavci u državama u našem okruženju, a kojima su tokom letnje sezone potrebni radnici, još početkom aprila raspisali oglase za popunu radnih mesta.

Već tada je bilo jasno da su zarade za radnike u ugostiteljstvu nešto više nego prošle godine, a slično je i sa zaradama za neka druga zanimanja, u građevinarstvu, trgovini. I ove godine pokazuje se da radnika deficitarnih struka i dalje nema, pa iako su sada najtraženiji kadrovi u ugostiteljstvu, i to na destinacijama gde je tokom turističke sezone radnik više uvek potreban - Hrvatska, Crna Gora i Grčka, traže se i radnici drugih profila - pre svega trgovci, prodavci sladoleda, vozači, pekari, radnici građevinske struke... Potražnja za kadrovima velika je u svim tim zemljama, ali i mnogim drugim, pa i ne čudi što mnogi poslodavci ne mogu da zatvore sve pozicije na kojima su radnici neophodni.

Zarade se razlikuju od vrste posla koji se radi, radnog vremena, zemlje u kojoj se radi... i idu i do 3.000 evra.

Po rečima direktora novosadske Agencije za zapošljavanje „Agava” Petra Dragičevića, ponuda za popunu radnih mesta tokom letnje sezone ima, a najaviše ih je u ugostiteljstvu i to za rad u Hrvatskoj, potom slede ponude za angažman u Crnoj Gori.

- Potražnja sezonske radne snage ove godine je započela nešto ranije, već krajem marta, pa su mnogi već odavno na poslu -  kaže Dragičević. - Ipak, slobodnih radnih mesta ima, a najviše se traži kadar u ugostiteljstvu - kuvari/ce, pomoćni kuvari/ce, roštilj majstori, pica majstori, sobari/ce, konobari/ce... Naime, na ostrvima letnja sezona kreće nešto kasnije, a pošto se bliži školski raspust i biće sve više gostiju i potreba za radnicima je sve veća. Sva je prilika da će letnja sezona biti produžna i da će sezonski radnici biti angažovani i u oktobru.

Po njegovim rečima, uslovi za angažman radnika iz Srbije u Hrvatskoj od prošle godine su jednostavniji i radne i boravišne dozvole lakše i brže se dobijaju pa, u proseku, sve bude gotovo za najduže 10 dana. Kada je reč o zaradama za predstojeću letnju sezonu, naš sagovornik kaže da su nešto više nego lani. 

- Zarade su u odnosu na prošlu letnju sezonu povećane, pa u ovoj zemlji kuvari/ca može zaraditi i do 2.500 evra, pa čak i do 3.000 evra, zarade pica i roštilj majstora su oko 2.000 evra, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.500 evra, servir/ke i pomoćni konobari/ce - oko 1.300 evra, a zarada konobara zavisi od dogovora i kreće od 1.500 evra, plus bakšiš. Potrebni su i vozači - zarada je mahom šest evra po satu, a traženi su i prodavci sladoleda, koji tokom meseca mogu da računaju na zaradu od 1.200 evra - ističe Dragičević.

On ukazuje da su radnici u ugostiteljstvu potrebni i u Crnoj Gori i napominje da su u toj državi plate nešto manje nego u Hrvatskoj, a da su uslovi rada slični.


Sve traženiji bračni parovi

Sve je više oglasa za popunu radnih mesta na kojima se traži/ili je preporučljivo da se jave bračni parovi, često taj uslov postavljaju i oni koji posao traže, ali treba reći i da ima poslodavaca koji ne omogućavaju takav aranžman.

Uslovi koje poslodavci nude veoma su slični u svim ovim državama jer gotovo bez razlike radnici tokom sezone imaju obezbeđen smeštaj i ishranu, kao i sve što je potrebno za legalan rad radnika koji su se iz Srbije - radna i boravišna dozvola.


- I u Crnoj Gori je ugostiteljski kadar veoma tražen, a zarade su nešto niže nego u Hrvatskoj - za oko 200 do 300 evra po poziciji, ali razlika, u odnosu na raniji period, manja - rekao je i Dragičević.

Posla tokom sezone ima i za radnike građevinske struke, majstore raznih zanata, električare... Ponuda za posao građevinskog radnika tokom sezone ima i u Nemačkoj, a veoma su traženi električari i električari-serviseri, koji mogu zaraditi od 2.300 do 3.300 evra. Da bi se konkurisalo, potrebno je da kandidat ima završenu elektrotehničku školu ili školu sličnog obrazovnog profila, kao i znanje nemačkog jezika, ali ima i poslodavaca koji to ne traže. Potrebni su i armirači, zidari, tesari... a zarade zavise od vrste posla, iskustva... Satnica kreće od oko 14 evra za pomoćne radnike, 16 evra je satnica za majstore, ali ima poslodavaca koji radnicima plaćaju i oko 22 evra na sat.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Sezonski radnici dobro plaćeni na moru, sobaricama 900 evra, pica-majstorima 2.000...

Sezonski radnici dobro plaćeni na moru, sobaricama 900 evra, pica-majstorima 2.000...

20.06.2022. 08:13 08:20
Napadnuti sezonski radnici na Braču jer su Srbi

Napadnuti sezonski radnici na Braču jer su Srbi

10.06.2019. 09:12 09:14
ZANIMLJIV TREND NA BERZI RADA U HRVATSKOJ Najtraženiji prodavci, kuvari i konobari, međutim NAJVEĆI RAST INTERESOVANJA JE ZA NASTAVNICIMA

ZANIMLJIV TREND NA BERZI RADA U HRVATSKOJ Najtraženiji prodavci, kuvari i konobari, međutim NAJVEĆI RAST INTERESOVANJA JE ZA NASTAVNICIMA

06.06.2024. 20:41 20:41