Сезонски радници добро плаћени на мору, собарицама 900 евра, пица-мајсторима 2.000...
Летња сезона се захуктава, а они који током наредних неколико месеци желе да одлазак на море споје с радом у угоститељству у прилици су да бирају и где ће радити и колико ће зарадити јер је потражња за угоститељским радницима огромна.
Много је више понуда за посао него што је оних који се на посао јављају, па многи послодавци остају кратких рукава. Потребни су сви профили радника у угоститељству и извесно је да их нема довољно, а како кажу у агенцијама за запошљавање разлога за тај недостатак је много - неки који су у угоститељству радили током пандемије коронавируса остали су без посла, па су радно место потражили у некој другој сфери, а део њих је отишао у иностранство.
Дефицит овог кадра приметан је и у Србији, па зато није тешко замислити с каквим се проблемима сусрећу послодавци у Црној Гори и Хрватској, земљама које током лета ангажују огроман број људи у области угоститељства. Већ сад је јасно да су пут ове две земље, али и многих других, пошли многи грађани Србије, али је још јасније да су потребе и даље велике. О томе сведочи и велики број огласа у којема се траже радници различитих профила, са искуством, и са знањем страних језика, али и без тог услова - огласа увек има.
Сходно броју расписаних огласа у Србији, радници у угоститељству су међу најдефицитарнијим занимањима. Поједини ресторани траже практично све врсте профила: кувар, помоћни кувар, шанкер, чистачица, помоћни конобар, перач суђа... Сасвим је могуће да су многи који су у њима радили сада ангажовани у некој другој земљи јер су плате далеко више него овде. Наиме, плате које се нуде, рецимо, куварима, који су и најтраженији и најбоље плаћени, углавном се крећу од око 65.000 до око 90.000 динара, а има и оних који су спремни да за ову позицију одвоје и нешто више новца. Ипак, изгледа да то није довољно да се радна места попуне.
Траже се кувари, помоћни кувари и помоћни радници у кухињи, пица и роштиљ мајстори, рецепционари, бармени, шанкери, конобари, посластичари собарице, чистачице, а тражени су и трговци, пекари, месари... а на све те позиције могу се јавити заинтересовани стари од 18 до 65 година. Они који су у овом послу кажу и да су зараде више него раније, а да су послодавци, будући да нема довољно кадра, спремни да одређене услове везане за знања и вештине без којих раније није могло да се конкурише за посао - ублаже. И поред тога, многа радна места остају празна.
Иако се зараде углавном договорају; може се добити слика о томе колико се може зарадити у Хрватској. Плате за куваре крећу се у распону од 1.350 до 2.250 евра, пица и роштиљ мајстори могу да зараде од око 1.600 до око 2. 000 евра, бармени и конобари од 900 до 1.300, рецепционари од око 850 до 1.400 евра, помоћни радници у кухињи до 1.200, помоћни кувари од око 1.200 до 1.350, посластичари од 1.350 до 1.600, собарице од 800 до 900 евра, а тражени су и трговци као и мајстори различитих профила. Ови кадрови потребни су буквално на целом Хрватском приморју - од Дубровника до Умага. Готово без разлике послодавци обезбеђују храну и смештај, као и радну дозволу, а посебно се плаћа рад недељом и празником.
Они који се одлуче да оду пут Црне Горе, зарадиће добро, али мање него у Хрватској. И у Црној Гори су тражени сви профили радника, а висина плате зависи од места где се ради, категоризације хотела, апартмана или ресторана. Највећи број послодаваца обезбеђује смештај и храну, има и оних који сносе трошкове доласка радника из Србије. Посао је махом сезонски - али има и послодаваца спремних да запосленима обезбеде сталан посао. Што се тиче плата, кувари могу да зараде до 1.800 евра, посластичари с искуством око 1.500 евра месечно, конобари и и шанкери око 600, помоћни радници у кухињи око 650 евра, собарице око 450...
Како кажу у Агенцији за посредовање у запошљавању “Агава” у Новом Саду, у Хрватској је велики мањак радника у угоститељству, али их ни у нашој земљи изгледа нема довољно јер се на расписана радна места не јавља довољан број људи.
- Сарађујемо, углавном, с послодавцима из Истре и пут Хрватске већ је отишло више од 400 људи - кажу у овој агенцији. - Они су ангажовани до краја сезоне, углавном до краја октобра, а кренули су још половином априла. Плате су различите и зависе од тога шта се и где ради, па тако кувари могу да рачунају на плату од 1.500 до 2.200 евра, конобари око 1.300 евра, собарице 800, помоћни радници у кухињи око 1.000 евра... Траже се и радници у трговини, сувенирницама, за продају сладоледа, а зарада је око 1.000 евра. Сви послодавци с којима сарађујемо запосленима обезбеђују смештај и храну, радне дозволе, као и путне трошкове до места у којима ће радити - Пула, Врсар, Медулин, Рабат...
Д. Млађеновић