light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР ЗА ИГРИЦЕ Српске видео игре на највећем светском гејминг сајму у Келну СРБИЈА НА GAMESCOM-у

23.08.2024. 16:59 17:04
Пише:
Извор: Pixabay.com

Србија се по други пут представља на највећем светском гејминг сајму Гамесцом, који се одржава у Келну од 20. до 25. августа, а директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије Михаило Весовић је рекао да је српска гејминг индустрија водећа у региону и да је видео игре произведене у Србији у 2023. играло више од 100 милиона људи широм света.

У оквиру водеће бизнис конференције посвећене гејминг индустрији своја достигнућа, у организацији Асоцијације индустрије видео игара Србије (Сербиан Гамес Association, СГА) и уз подршку Привредне коморе Србије глобалној публици представљена је српска гејминг индустрија.

По први пут ове године, Србија је присутна у чак два дела сајма.

На штанду у бизнис зони представници СГА и компаније Allcorrect промовишу гејминг екосистем и сервисну страну индустрије, саопштила је ПКС.

На посебном штанду, у најпопуларнијем конзумерском делу сајма, пет независних гејминг тимова представља своје игре, а то су Схосха Гамес, Трицоман Студиос, Бохемиан Пулп, Студио Бедем и OOX Лимитед.

У фокусу овог представљања је афирмација врхунских домаћих талената, оригиналних игара које настају у Србији, као и квалитетних сервиса који могу бити занимљиви глобалним компанијама.

"Привредна комора Србије већ другу годину заредом подржава учешће српских гејм developera на највећем светском сајму, јер смо препознали значај гејминг индустрије у оквиру брзорастућег ИТ сектора. Учешће на сајму Гамесцом ће омогућити ново умрежавање и представљање наших компанија на светској сцени. Потенцијал српске гејминг индустрије, која је већ водећа у региону, потврђује податак да су 15 највећих домаћих компанија у овој области прошле године оствариле приход од 175 милиона евра, док су видео игре произведене у Србији у 2023. години играли више од 100 милиона људи широм света", рекао је Михаило Весовић.

Додаје да је посебна вредност ове индустрије у томе што запошљава стручњаке из разних области које нису директно повезане са информационим технологијама, попут психолога, сценариста, музичких и ликовних уметника, дизајнера и многих других.

Основни циљ излагача је повезивање са потенцијалним инвеститорима и издавачима, као и приказивање игара играчима који могу да их пробају на лицу места.

Тимови у току трајања сајма имају више десетина састанака, а штанд посете на хиљаде гејмера и гејмерки сваког дана.

"Након првог дана, морали смо да поставимо тајмер на сто и да играчима трајање сесије смањимо на 10 минута. Неки су чекали у реду и више од пола сата да би пробали игре на нашем штанду", рекао је оснивач студија  Схосха Гамес Никола Шошкић.

Гамесцом је у Келну прошле године имао 300.000 посетилаца из више од  110 земаља, 1.200 излагача из 53 земље.

Поред конференција намењених гејминг индустрији "Гаминг Developer Цонференце" у Сан Франциску и "Tokyo Гаме Show" у Јапану, ово је један од три кључна глобална догађаја за гејминг индустрију.

Борислав Веснић, оснивач компаније Трицоман Студиос, истиче да је  Гејмском јединствена прилика да се уживо разговара са потенцијалним партнерима, као и да се виде реакције играча из прве руке.

"Величина сајма је невероватна и присуство на штанду СГА је добар начин да имамо видљивост у једној од најпопуларнијих хала на сајму", рекао је он.

Гејминг индустрија Србије запошљава више од 4.300 стручњака из најразличитијих области, а само ове године потребно је 475 нових запослених.

Више од половине свих игара су оригинална интелектуална својина, а све више има и пружаоца услуга које су специфичне за гејминг индустрију.

Директор СГА Михајло Јовановић Џарил је рекао да желе фокус да ставе  на промоцију успеха наше гејминг индустрије у читавом свету.

"Зато смо и ове године одабрали Гејмском као најрелевантнији догађај и за склапање пословних прилика, али и за промоцију самим играчима. Уз подршку Привредне коморе Србије направили смо велику ствар, а то је да смо присутни у чак две хале сајма. У бизнис зони и у делу који посећују играчи", рекао је он. 

Аутор:
Пошаљите коментар