Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Регионална конференција о храни и вину у Новом Саду

08.06.2018. 12:37 13:21
Пише:
Фото: Tanjug

НОВИ САД: Препознали смо важност гастрономије и гастрономског туризма и ставићемо га као кључну стратешку област заједно са туризмом, изјавио је данас у Новом Саду потпредседник Покрајинске владе и секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

"Препознали смо као секретеријат битност гастрономије и гастрономског туризма и ставићемо га као кључну стратешку област заједно са туризмом. Поставили смо га као једну од кључних стратешких грана. Због битности угоститељства почели смо од прошле године да додељујемо средства за гастро туризам", рекао је Ђоковић на регионалној конференција о храни и вину "Моја Кравица Food Талк".



Он је навео да ће у конкурсу секретеријата, поред подстрека туризма посебно бити обухваћени, угоститељи и угоститељство, као и да ће бити издвојене субвенције за увођење нових технологија у војвођанској гастрономији.



Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да разговоре на данашњој конференцији треба ставити у процес преговора јер је прича о храни и кретању квалитетних производа на тржишту Европске уније, како је рекла, веома важна за Србију и велики потенцијал.

“Ове данашње разговоре о храни и њеном квалитету бих подржала и ставила у контекст како све те разговоре ставити у процес преговора, конкретно када говоримо о томе да ће нам забранити да печемо ракију, да нам неће дати да производимо, то су предрасуде", казала је Мишчевић.



Она је указала на велики потенцијал што се тиче приче о храни и кретању квалитетних производа на тржишту ЕУ."Не кажем да имамо потенцијал који може да се мери са великим произвођацима хране али итекако са онима који покушавају да нађу своју и нису на тржишту Европске уније”, рекла је Мишчевић.

Додала је да су органски производи високо квалитетна храна и вино и да је то наш потенцијал.Амбасадорка Израела у Србији Алона Фисер Кам нагласила је и да у Израелу има различитих кухиња и утицаја и из Европе, али и са других контитената. 



Напоменула је да је велики утицај медитеранске хране као и да у Израелу има хране и кухиња са Балкана, из Европе, Америке, Јерменије, Ирана и из још много држава и са других континената. 



Када је у питању балканска кухиња, истакла је да се у Израелу једе бурек и баклава И да такође има хране која је пореклом из Турске. Као један велики утицај на израелску кухињу навела је медитеранску кухињу.



Члан градског веца за привреду Милорад Радојевић рекао је да акценат што се тиче гастрономије у Војводини треба да буде на томе да што више радимо на промоцији, маркетингу и едукацији произвођача и потрошача и угоститељских објеката. 



Он је напоменуо да предност што се тиче Војводине и Новог Сада, када је у питању гастрономија, треба да буде квалитет хране.



Ова конференција организује се шесту годину заредом, а овогодишњу конференцију отворио је панел “Hello, Биг Apple - Сербиа ис бацк” у оквиру којег ће се разговарати са српским произвођачима хране који ће после 10 година паузе поново учествовати на “Fancy Food Show” у Њујорку.

Пише:
Пошаљите коментар
Food talk 2017: Храна и вино граде идентитет поднебља

Food talk 2017: Храна и вино граде идентитет поднебља

09.06.2017. 13:00 13:05