Regionalna konferencija o hrani i vinu u Novom Sadu
NOVI SAD: Prepoznali smo važnost gastronomije i gastronomskog turizma i stavićemo ga kao ključnu stratešku oblast zajedno sa turizmom, izjavio je danas u Novom Sadu potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.
"Prepoznali smo kao sekreterijat bitnost gastronomije i gastronomskog turizma i stavićemo ga kao ključnu stratešku oblast zajedno sa turizmom. Postavili smo ga kao jednu od ključnih strateških grana. Zbog bitnosti ugostiteljstva počeli smo od prošle godine da dodeljujemo sredstva za gastro turizam", rekao je Đoković na regionalnoj konferencija o hrani i vinu "Moja Kravica Food Talk".
On je naveo da će u konkursu sekreterijata, pored podstreka turizma posebno biti obuhvaćeni, ugostitelji i ugostiteljstvo, kao i da će biti izdvojene subvencije za uvođenje novih tehnologija u vojvođanskoj gastronomiji.
Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević rekla je da razgovore na današnjoj konferenciji treba staviti u proces pregovora jer je priča o hrani i kretanju kvalitetnih proizvoda na tržištu Evropske unije, kako je rekla, veoma važna za Srbiju i veliki potencijal.
“Ove današnje razgovore o hrani i njenom kvalitetu bih podržala i stavila u kontekst kako sve te razgovore staviti u proces pregovora, konkretno kada govorimo o tome da će nam zabraniti da pečemo rakiju, da nam neće dati da proizvodimo, to su predrasude", kazala je Miščević.
Ona je ukazala na veliki potencijal što se tiče priče o hrani i kretanju kvalitetnih proizvoda na tržištu EU."Ne kažem da imamo potencijal koji može da se meri sa velikim proizvođacima hrane ali itekako sa onima koji pokušavaju da nađu svoju i nisu na tržištu Evropske unije”, rekla je Miščević.
Dodala je da su organski proizvodi visoko kvalitetna hrana i vino i da je to naš potencijal.Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fiser Kam naglasila je i da u Izraelu ima različitih kuhinja i uticaja i iz Evrope, ali i sa drugih kontitenata.
Napomenula je da je veliki uticaj mediteranske hrane kao i da u Izraelu ima hrane i kuhinja sa Balkana, iz Evrope, Amerike, Jermenije, Irana i iz još mnogo država i sa drugih kontinenata.
Kada je u pitanju balkanska kuhinja, istakla je da se u Izraelu jede burek i baklava I da takođe ima hrane koja je poreklom iz Turske. Kao jedan veliki uticaj na izraelsku kuhinju navela je mediteransku kuhinju.
Član gradskog veca za privredu Milorad Radojević rekao je da akcenat što se tiče gastronomije u Vojvodini treba da bude na tome da što više radimo na promociji, marketingu i edukaciji proizvođača i potrošača i ugostiteljskih objekata.
On je napomenuo da prednost što se tiče Vojvodine i Novog Sada, kada je u pitanju gastronomija, treba da bude kvalitet hrane.
Ova konferencija organizuje se šestu godinu zaredom, a ovogodišnju konferenciju otvorio je panel “Hello, Big Apple - Serbia is back” u okviru kojeg će se razgovarati sa srpskim proizvođačima hrane koji će posle 10 godina pauze ponovo učestvovati na “Fancy Food Show” u Njujorku.