light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КИРИЈА ЗА ДОБАР ЛОКАЛ и до 10.000 евра месечно, КЛАДИОНИЦЕ НАЈБОЉИ ЗАКУПЦИ

17.06.2023. 10:23 10:29
Пише:
Извор: pixabay.com

Највеће интересовање, понуда као и цене за закуп локала у Војводини су у Новом Саду, док су Суботица и Зрењанин на другом месту по броју понуђених пословних просторија, показује истраживање „Дневника”.

Према речима агената за некретнине који се баве овом врстом пословања, тренутно је затишје на овом тржишту, а понуде има више од потражње, поготово у Новом Саду, где су цене од 10 до 30 евра по метру квадратном, док је у осталим градовима Војводине цена квадрата од 2 до 10 евра. 

Цена зависи од локације, величине и опремљености. Потражње има, не у оном обиму као што је то био случај протеклих месеци како од стране ИТ стручњака, мегамаркета, кладионица и оних који обављају канцеларијске послове.

- У Новом Саду је већа понуда од потражње. На цену утиче неколико фактора. Једна од њих је и то да ли је реч о пословним просторима за продајну делатност, за канцеларије или за потребе мегамаркета, кладионица и слично. На цену утиче и сам закупац и његова платежна моћ. Најбоље за власника локала је да је закупац солвентан, па да може да покрије трошкове закупа. Кладионице су, тренутно, у Новом Саду најбољи закупци – рекао је директор новосадске агенције „Солис некретнина” Драган Рабатић, уз напомену да добар локал увек нађе закупца.

Последњих неколико месеци спласнуло интересовање ИТ компанија за закупом

Према његовим речима, није више „правило” какво је било prеthodnih година да је центар Новог Сада најинтересантнији за закуп, већ се то све помера ка другим деловима града, према тржним центрима и индустријским зонама.  

У Новом Саду је понуда изузетно богата, од локала од 1.000 метара квадратних за коју је потребно 10.000, до оних мањих од 39 квадрата за коју потражују 600 евра месечно. У Футошкој улици месечни закуп за простор од 572 квадрата кошта 9.000 евра месечно, 357 на Телепу кошта 3.000, 555 метара на Подбари је 1.000, 161 метар код Сателитске пијаце на Новом насељу кошта 3.200 евра.

У Новом Саду се за закуп локала тражи од 10 до 30 евра по метру квадратном, док је у осталим градовима Војводине цена квадрата од 2 до 10 евра

У Новом Саду је, како каже Данча Слалов из „Статус некретнина”, доста и празних локала, а у овој агенцији примећују да је последњих неколико месеци спласнуло интересовање ИТ компанија за закупом. - Раније нисмо могли да нађемо простор за ИТ компаније, сада уопште нема заинтересованих. Не знам шта се дешава на том тржишту, али интересовања с њихове стране више нема – каже Слалов. 

У осталим војвођанским градовима ситуација је другачија, јер је мања понуда, па су и цене закупа локала ниже за до 50 одсто. Понуде има у: Суботици, Зрењанину, Инђији, Старој Пазови, Сомбору и Кикинди. 


Зрењанин, Инђија, Сомбор

Понуда локала је набогатија, не рачунајући Нови Сад, у Суботици и Зрењанину. У Суботици квадрат полсовног простора не прелази 10 евра, па је за рецимо за 1.250 квадрата потребно 6.500 евра месечно. Реч је о полунамештеној пословној згради, која се налази преко пута суботичке болнице. Затим, у понуди је и пословни простор од 180 квадрата у центру Суботице за 1.500 евра. У центру овог града простор од 80 квадрата је у понуди за 350 евра.

Магацин у Инђији у Индустријској зони, који се простире на близу 3.000 квадрата, доступан је клијентима за 11.896 евра месечно, док је локал од 63 квадрата 200 евра. У Зрењанину има више од 60 оглашених пословних простора, од канцеларијских до оних већих, попут хале од 2.300 квадрата за 10.000 евра. На Житном тргу у овом граду локал од 290 је доступан за 2.800 евра, док у Обилићевој 2, 60 квадрата кошта 250 евра.

У центру Сомбора у понуди је пословни простор у три етаже који се простире на 664 квадрата. Власник за њега потражује 3.000 евра. У центру је понуђен локал од 100 квадрата, а закуп је 300 евра месечно.


- У Инђији је понуда добра, јер је потражња велика и то највише због доброг положаја, близине ауто-пута. Има и оних закупаца који не желе да плате цене закупа у Новом Саду, већ проналазе просторе који им одговора за ниже цене у другим градовима. Реч је о фирмама које се баве различитим делатностима, попут трговине и транспорта – каже Слалов.

Било је поскупљења, и то пре два-три месеца, али у последње време, како каже, нема већих турбуленција.

- Негде се стиче утисак да закупци чекају пад цена, а власници обрнуто. Међутим, поуздано знам да су у Новом Саду баш због поскупљења закупа поједини напуштали локале како у Железничкој, тако и у Улици Лазе Костића и у центру града. Реч је о нашим клијентима којима су закупци дигли кирију за 300 евра и они су били приморани да иду на друга места – каже Слалов.

С. Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар