(ФОТО) НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА ЛУБЕНИЦА НА ПРЕТЕК Тропске врућине убрзале сазревање бостана; СЛАТКЕ, А ЕВО ДА ЛИ ЋЕ БИТИ И СКУПЕ

Сезона домаћих лубеница почела је знатно раније него протеклих година, али колико ће лубеница бити у просеку по хектару, повртари још не могу поуздано да кажу.
1
Фото: Дневник

Оно што сигурно знају јесте да ће лубенице овог лета бити слатке. Сунца је било на претек, што лубеницама као топлољубивим биљкама највише годи.

Велики произвођач лубеница Јовица Калин из Идвора, у Банату, казао је за „Дневник“ да на први поглед сматра да сезона неће бити лоша у погледу приноса, али га брине што цена варира из дана у дан, па се прибојава да се у наредним данима, када се сезона лубеница заука, цена навелико не спусти и стигне до границе исплативости. Напомиње да нису само ове године лубенице раније доспеле, већ се сећа да се врежа секла и 8. јуна. 

Ове сезоне велики произвођачи не треба да страхују од увозних лубеница, које су сваке сезоне биле јефтиније и обарале цену домаћем производу (Сава Компалић, велики произвођач лубеница)
Фото: Слободан Шушњевић

– Тренутно килограм на велико лубеница кошта од 40 до 50 динара и тим коштањем нисам најзадовољнији – казао је Калин. – Пуно је посла око бостана. Већ од фебруара крећемо да се бавимо расадом и све до краја септембра смо заузети лубеницама. Велики рад и труд требало би да нам се исплате. 

Калин добар део лубеница прода накупцима, а ранијих година део је извозио у Румунију и Босну. Да ли ће ове године извозити, још не зна, али сматра да има времена и за то трговање јер ће лубенице имати све до почекта октобра. 

100 динара килограм лубеница у маркетима
Фото: С. Шушњевић

Имам шест сорти лубеница у шест етапа расађиваних, тако да ће бостана бити све до октобра – навео је Калин.

Дугогодишњи велики произвођач лубеница Сава Компалић из Дероња казао је да ове сезоне велики произвођачи не треба да страхују од увозних лубеница, које су сваке сезоне биле јефтиније и обарале цену домаћем производу. 

40 и 50 динара продајана велико
Фото: Слободан Шушњевић

Род је подбацио у Турској и Грчкој, из којих разлога не знам, али њихове лубенице нису одговарале по квалитету великим трговцима и одустали су од увоза. Зато ће се у великим маркетима продавати наше лубенице, што ће великим произвођачима добро доћи да се ослободе накупаца – рекао је Компалић.

 


У Дероњама 200 хектара под лубеницом 

Произвођачи лубеница у Дероњама, у општини Оџаци, у петак ће организовати Дане поља лубеница. Дероње су познате по лубеницама од давнина, а ове сезоне имају их на 200 хектара.


И њега брине колико ће лубенице коштати у шпицу сезоне. Садашњом ценом је задовољан, килограм бостана продаје за 50 динара.

У великим маркетима килограм лубеница кошта стотину динара. Из приколица по градским четвртима у Новом Саду килограм лубенице стаје 80 динара. 

З. Делић
Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести