Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕ ЈЕДИТЕ ПРВЕ ЛУБЕНИЦЕ Пуне су ове штетне материје и опасне су по здравље

08.05.2024. 09:59 10:01
Пише:
Фото: pixabay.com

На пијацама и у пиљарама већ су се појавиле прве лубенице, али доктори упозоравају на опасности од штетних састојака које ово поврће (иако су слатког укуса, лубенице се званично сврставају у поврће) садржи.

Сезона једног од најлепших плодова летње сезоне, лубенице, почела је и наставља се бројним расправама потрошача о нивоу садржаја нитрата.

Вишак хемикалија у овом воћу претвара се у токсичну материју која када уђе у организам може да изазове тровање. Међутим, мала количина није штетна. Најчешћи симптоми тровања лубеницом су вртоглавица, промене расположења и грчеви у стомаку.

Лубенице које се продају на почетку сезоне углавном садрже велику количину нитрата, односно супстанце која се користи за брзо сазревање плода.

Бивши министар пољопривреде у Албанији Едмонд Панарити је одавно изразио забринутост због ове узнемирујуће појаве. Он је са потрошачима поделио једноставну методу како да разликују код куће да ли лубеница има висок садржај нитрата.

- Код особа које уносе нитрате у већој количини могу да се погоршају хроничне болести, а ако већ имају проблема са дигестивним трактом и ту могу да очекују негативне последице. Иста је ситуација и са инфламаторним болестима, и код њих је погоршање извесно - кажу стручњаци.

Због нитрата, ране лубенице се не препоручују следећим групама: деци, особама са алергијским обољењима и онима са лошим имунитетом, као што су пацијенти који су на хемиотерапији.

Ипак, треба напоменути да нису све лубенице које се сада налазе у продаји пуне нитрата. Ако су гајене у стакленику, онда су тамо створени услови за брже сазревање него на "отвореном" и нема потребе за употребу нитрата. Стручњаци опомињу да иако није сигурно да ће све ране лубенице да садрже овај састојак, ипак треба бити на опрезу.

Како проверити ниво нитрата?

Метода коју је препоручио бивши министар пољопривреде састоји се у томе да се у посуду са водом собне температуре унесе комадић ватре, технички да се "запали" вода. Ако постоји висок садржај нитрата, вода ће постати ружичаста.

Узмите комад лубенице и ставите у посуду са водом. Оставите тако 10 минута. Ако је вода обојена у розе, онда лубеница има висок ниво нитрата. Ако вода остане безбојна, лубеница је у реду. Исто тако, ако комад лебди на површини и не потоне, лубеница је добра.

najžеna.alo.rs

Пише:
Пошаљите коментар