clear sky
12°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Фирме припремају бекап планове за корону, ради се и од куће

10.03.2020. 15:44 15:47
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

БЕОГРАД: Пословни свет у Србији припрема се за евенетулно масовније ширење корона вируса, што подразумева израду бекап планова за појаву вируса у колективу, рад запослених од куће и тестирање функционисања у кризној ситуацији.

Према информацијама Танјуга, поједине велике ИТ компаније већ су послале запослене да раде од куће.

Компаније у ИКТ сектору у Србији већ су направиле планове како функционисати у условима коронавируса у држави, рекао је у изјави за Танјуг директор Извршне канцеларије Иницијативе Дигитална Србија Небојша Ђурђевић.

Како је објаснио већ током ове недеље компаније ће извршити пробе тако што ће запослени један радити од кућа како би се тестирао квалитет неопходних веза за ту врсту рада.

Ове компаније још раније су суспендовале службена путовања у иностранство због глобалне ситуације око коронавируса.

Портпарол Инфостуда Петар Стакић каже да већина од 200 запослених, од чега је 180 у Суботици, а 20 у Београду, већ ради од куће, по препоруци компаније.

Препоручено је да немају сатанке, да не путују и ако путују да буду у самоизолацији, као и да носе заштитне маске, а компанија је направила и своје упуство за понашање запослених.

Банкарски сектор је припремљен за кризне ситуације у вези са корона вирусом, рекао је генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

Каже да су Европска централна банка и Европска банкарска федерација већ послали препоруку банкама да тестирају своје бекап планове које, иначе, имају све банке.

То је нешто што је саставни део процеса у банкарском сектору, не само у овом случају, већ и у другим сличним ситуацијама, рекао је Васић додајући да је тако било и пре неколико година током епидемије грипа и у другим сличним ситуацијама.

Тако да су банке увек спремне за ризичне ситуације, нагласио је Васић.

„Без обзира да ли је у питању вирус или не, свака банка има свој ритам, пошто највећи број је део већих групација. У свакој банци постоји комитет који се бави проценом ризика и који прати порепоруке релевантних државних органа, пре свега, Министарства здравља у случају корона вируса".

Како каже, постоји више могућности функционисања банака у тим ситуацијама: рад у банкама, рада од куће, више могућности допремања новца, смањивање неких активности...


Како фирме да се боре с новим корона вирусом

Појава новог корона вируса у Србији покренула је и питање како да се понашају компаније уколико се деси да у "својим редовима" имају зараженог пацијента.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" каже да уколико запослени на радном месту добије симптоме респираторне инфекције, а био је у подручју где има заражених новим корона вирусом, потребно је да га одмах изолују у посебну просторију и да позову надлежну епидемиолошку службу.

Све особе које имају респираторне инфекције, а биле су у земљи интензивне трансмисије вируса, не треба да иду код лекара саме. Потребно је да се обавести надлежна епидемиолошка служба која ће упутити превозно средство и такав пацијент ће бити збринут у надлежној здравственој установи, каже Кисић Тепавчевић.

Уколико се деси да међу запосленима има заражених, утврђује се с ким је све та особа била у контакту. Они који су са пацијентом били на раздаљини од једног метра стављају се под здравствени надзор од 14 дана.

Обавља се дезинфекција простора у коме је боравила заражена особа и компанија наставља даље са радом, појаснила је она.

Како каже, све фирме треба да спроводе опште мере превенције, да се што чешће проветравају просторије, избегавају социјални контакти на удаљености од једаног метра, да се избегавају љубљења, чак и руковања, одржава хигијена руку.

Подсећа да се нови корона вирус преноси капљичним путем, али и да се зараза може пренети контаминираним рукама и предметима.

Подсећа да је у сезони пандемијског свињског грипа 2009/10 у Србији на болничком лечењу била 6.021 особа, а да је умрло 137 људи и да је смртност тада била 2,3 одсто.

То је најбољи показатељ шта се дешава када нови вирус дође у популацију и какво је оболевање. Свињски грип је доминантан сој и ове сезоне, али се налази у саставу вакцине и зато нема масовног оболевања, закључила је она.


Васић је уверен да су банке у Србији добро припремљене и да би превазишле евентуално ширење корона вируса.

Напомиње,такође, да су банке имале већ слично искусто када се појавио САРС и да и сада имају одговоре на такве изазове.

Када је реч о манифестацијама, на Београдском сајму кажу да приводе крају организацију свих пролећних манифестација које ће се по Календару приредби за 2020. годину одржати у најављеним терминима.

На основу информација да се одржавање планираних сајмова, привредних, забавних и спортских манифестација масовног карактера у региону за сада не доводи у питање, обавештавамо учеснике и посетиоце да припреме за одржавање наших приредби теку према плану, речено је Танјугу у прес служби Београдског сајма.

Београдски сајам наводи да у сарадњи са надлежним институцијама прати развој ситуације и процене ризика од ширења корона вируса.

У случају потребе, а на основу процењене потенцијалне опасности по актере манифестација и одлуке надлежних државних органа, спровешће се додатне мере заштите у сарадњи са одговорним и квалификованим установама, кажу на сајму.

Иначе, Влада Србије је донела данас хитне мере којима ће страним држављанима из подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, односно из Италије, појединих провинција Кине, из Јужне Кореје, Ирана и делова Швајцарске, привремено бити забрањен улазак у нашу земљу.

Уведена је и препорука за стриктно поштовање забране путовања запослених у систему здравствене и социјалне заштите у Републици Србији у земље са интензивном трансмисијом Ковид-19 (корона) као и жаристима епидемије, саопштила је Влада Србије.

У Србији су до сада званично регистрована четири оболела од коронавируса.

Аутор:
Пошаљите коментар
Кол центри за коронавирус у Војводини

Кол центри за коронавирус у Војводини

10.03.2020. 13:52 13:53
Нова два случаја коронaвируса у Србији, заражене две девојке

Нова два случаја коронaвируса у Србији, заражене две девојке

10.03.2020. 08:17 10:41