broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРЖАВА ПО САЛАШУ ДАЈЕ 25.000 ЕВРА ЗА РАЗВОЈ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА Салашари имају прегршт идеја како да потроше три милиона динара

12.02.2024. 10:47 11:46
Пише:
Извор: Архива Дневника

Влада Србије усвојила је прошле седмице Уредбу о условима, начину доделе и коришћењу средстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма, којом се први пут за ову намену бесповратно додељује 150 милиона динара у намери да се подстакне развој ове гране туризма и временом привуче све већи број домаћих и страних туриста.

Још пре месец дана, када је ова инфорација била у најави, наишла је на велику пажњу код предузетника јер су у бесповратном новчаном подстицају видели могућности да шире капацитете, број лежаја и унапреде услуге гостима. 

Сада када у наредним данима следи расписивање конкурса одушевљени су, сматрајући да је у питању велики новац око три милиона динара, са којим би могли милион идеја да остваре.

Право на доделу бесповратног новца имају сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно куће евидентирани у информационом систему е-Туриста за доградњу, реконструкцију и додатно опремање постојећих угоститељских објеката за смештај.

Максималано се по пројекту може добити 2,9 милиона динара (око 25.000 евра), с тим што су предузетници у обавези да уложе 10 одсто сопственог новца од укупне вредности инвестиције (око 2.500 евра).

Право на доделу бесповратног новца имају сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно куће евидентирани у информационом систему е-Туриста за доградњу, реконструкцију и додатно опремање постојећих угоститељских објеката за смештај

Јавни позив за подношење захтева биће доступан на сајту Министарства туризма и омладине наредних дана , након ступања на снагу Уредбе, односно осам дана од објављивања у Службеном гласнику. 

На салашу „Кош” у селу Стеријино код Аде казали су да ће сигурно пробати да доћу до подстицаја. - Заиста је у питању велики новац са ким би вероватно могли да доградидимо уз две већ постојеће собе још две просторије, затим изградимо паркинг и уредимо двориште - казала је за „Дневник” Тимеа Кош. - У послу смо већ 10-12 година и до сада смо више пута конкурисали, али нисмо имали среће. 

Зита Катаи са салаша „Катаи” у Малом Иђошу казала је да не зна да ли има право да конкурише јер је већ добила подстицај од Покрјаине, па треба прво да погледа који услови се морају испуњавати. - Већ 20 година смо у овом послу и можемо на преноћиште да примимо 70 људи, а захваљујући постицајима од Покрајине већ смо добили новац за изградњу новог објекат са трпезаријом, где би на храни и преноћишту могло да се смести 40 до 50 људи. 


Храна, углавном, из властите производње

У Закону о угоститељству и правилницима везаним за категоризацију туристичких објеката наводи се да је салаш место које пружа услуге преноћишта гостима и омогућује им да воде пољопривредне послове везане за узгој животиња и биљну производње. Такође, на сваком салашу минимум 80 одсто хране која се нуди туристима мора да потиче из личне производње власника салаша. 

Ова регулатива, као и услови конкурса власницима салаша и етно кућа биће важна приликом пријаве за подстицај.


Сашин салаш у Руменки код Новог Сада гаји патке, гуске, фазане....има коње, први сухомеснате производе.... и новац од подстицаја уложио би у изградњу мини-хладњаче за чување меса или соларне панеле - казао је Саша Дангубић. - Имам милион идеја, али када прочитам конкурс видећу конкретно за шта ћу тражити новац. У сваком случају, овакав подстицај не бих желео да пропустим, јер тренутно градим три бунгалова - мини војвођанске кућице, да би повећао број лежаја. Зато би ми државне паре добродошле да још више унапредим понуду.

Колико у АП Војводини има салаша који се везују искључиво за ово подручје, за разлику од етно кућа које су карактеристични у централном делу Србије у Туристичкој организацији Војводине немају податке, али се на сајту ове организације могу видети понуде око 50 салаша који нуде дневни боравак и преноћиште.    

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар
ШИРИМ ПУТЕМ КРОЗ САЛАШЕ Обнавља се саобраћајница на рубу Сомбора

ШИРИМ ПУТЕМ КРОЗ САЛАШЕ Обнавља се саобраћајница на рубу Сомбора

18.11.2023. 11:26 14:57
25.000 ЕВРА НА ПОКЛОН ЗА СВАКИ САЛАШ У ВОЈВОДИНИ: Држава покреће огроман мотор за развој

25.000 ЕВРА НА ПОКЛОН ЗА СВАКИ САЛАШ У ВОЈВОДИНИ: Држава покреће огроман мотор за развој

07.01.2024. 14:25 14:35