Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DRŽAVA PO SALAŠU DAJE 25.000 EVRA ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA Salašari imaju pregršt ideja kako da potroše tri miliona dinara

12.02.2024. 10:47 11:46
Piše:
Izvor: Arhiva Dnevnika

Vlada Srbije usvojila je prošle sedmice Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenju sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, kojom se prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara u nameri da se podstakne razvoj ove grane turizma i vremenom privuče sve veći broj domaćih i stranih turista.

Još pre mesec dana, kada je ova inforacija bila u najavi, naišla je na veliku pažnju kod preduzetnika jer su u bespovratnom novčanom podsticaju videli mogućnosti da šire kapacitete, broj ležaja i unaprede usluge gostima. 

Sada kada u narednim danima sledi raspisivanje konkursa oduševljeni su, smatrajući da je u pitanju veliki novac oko tri miliona dinara, sa kojim bi mogli milion ideja da ostvare.

Pravo na dodelu bespovratnog novca imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu e-Turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Maksimalano se po projektu može dobiti 2,9 miliona dinara (oko 25.000 evra), s tim što su preduzetnici u obavezi da ulože 10 odsto sopstvenog novca od ukupne vrednosti investicije (oko 2.500 evra).

Pravo na dodelu bespovratnog novca imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu e-Turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj

Javni poziv za podnošenje zahteva biće dostupan na sajtu Ministarstva turizma i omladine narednih dana , nakon stupanja na snagu Uredbe, odnosno osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku. 

Na salašu „Koš” u selu Sterijino kod Ade kazali su da će sigurno probati da doću do podsticaja. - Zaista je u pitanju veliki novac sa kim bi verovatno mogli da dogradidimo uz dve već postojeće sobe još dve prostorije, zatim izgradimo parking i uredimo dvorište - kazala je za „Dnevnik” Timea Koš. - U poslu smo već 10-12 godina i do sada smo više puta konkurisali, ali nismo imali sreće. 

Zita Katai sa salaša „Katai” u Malom Iđošu kazala je da ne zna da li ima pravo da konkuriše jer je već dobila podsticaj od Pokrjaine, pa treba prvo da pogleda koji uslovi se moraju ispunjavati. - Već 20 godina smo u ovom poslu i možemo na prenoćište da primimo 70 ljudi, a zahvaljujući posticajima od Pokrajine već smo dobili novac za izgradnju novog objekat sa trpezarijom, gde bi na hrani i prenoćištu moglo da se smesti 40 do 50 ljudi. 


Hrana, uglavnom, iz vlastite proizvodnje

U Zakonu o ugostiteljstvu i pravilnicima vezanim za kategorizaciju turističkih objekata navodi se da je salaš mesto koje pruža usluge prenoćišta gostima i omogućuje im da vode poljoprivredne poslove vezane za uzgoj životinja i biljnu proizvodnje. Takođe, na svakom salašu minimum 80 odsto hrane koja se nudi turistima mora da potiče iz lične proizvodnje vlasnika salaša. 

Ova regulativa, kao i uslovi konkursa vlasnicima salaša i etno kuća biće važna prilikom prijave za podsticaj.


Sašin salaš u Rumenki kod Novog Sada gaji patke, guske, fazane....ima konje, prvi suhomesnate proizvode.... i novac od podsticaja uložio bi u izgradnju mini-hladnjače za čuvanje mesa ili solarne panele - kazao je Saša Dangubić. - Imam milion ideja, ali kada pročitam konkurs videću konkretno za šta ću tražiti novac. U svakom slučaju, ovakav podsticaj ne bih želeo da propustim, jer trenutno gradim tri bungalova - mini vojvođanske kućice, da bi povećao broj ležaja. Zato bi mi državne pare dobrodošle da još više unapredim ponudu.

Koliko u AP Vojvodini ima salaša koji se vezuju isključivo za ovo područje, za razliku od etno kuća koje su karakteristični u centralnom delu Srbije u Turističkoj organizaciji Vojvodine nemaju podatke, ali se na sajtu ove organizacije mogu videti ponude oko 50 salaša koji nude dnevni boravak i prenoćište.    

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
ŠIRIM PUTEM KROZ SALAŠE Obnavlja se saobraćajnica na rubu Sombora

ŠIRIM PUTEM KROZ SALAŠE Obnavlja se saobraćajnica na rubu Sombora

18.11.2023. 11:26 14:57
25.000 EVRA NA POKLON ZA SVAKI SALAŠ U VOJVODINI: Država pokreće ogroman motor za razvoj

25.000 EVRA NA POKLON ZA SVAKI SALAŠ U VOJVODINI: Država pokreće ogroman motor za razvoj

07.01.2024. 14:25 14:35